Simptomul depresiei despre care foarte mulți nu știu

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
17
Tweet
Foto ilustrativ

Depresia este una dintre cele mai răspândite boli ale secolului 21 și are foarte multe forme. Un nou studiu a scos la iveală un simptom al depresiei despre care foarte mulți nu știu.

Rezultatele ne arată cum imposibilitatea unei persoane de a face diferența între emoțiile negative (vină, furie sau frustrare) poate semnala un caz de depresie și, implicit, un simptom al acesteia.

Studiul a implicat mai multe persoane, dintre care jumătate erau în depresie clinică, și le-a rugat pe aceastea ca, în intervalul unei săptămâni, să noteze sentimentele prin care trec.

Foto ilustrativ

Co-autorul studiului, Dr Emre Demiralp, a spus așa: "Este dificil să-ți îmbunătățești viața fără să știi dacă te simți nervos sau supărat cu privire la un aspect în ceea ce o privește. Spre exemplu, imaginează-ți că nu ai un indicator care să-ți spună câtă benzină mai ai în rezervor.

Ar fi o provocare să-ți dai seama când trebuie să pui benzină. Am vrut să investigăm dacă oamenii care se confruntă cu depresia clinică au parte de acești indicatori emoționali care să-i informeze de stările prin care trec și dacă ei sunt capabili să experimenteze emoțiile cu un nivel clar de specificitate și diferențiere, așa cum o fac oamenii sănătoși".

Participanții la studiu au fost rugați să aleagă din 11 emoții, dintre care 7 erau negative:

 • tristețe
 • anxietate
 • furie
 • frustrare
 • rușine
 • dezgust
 • vina

Studiul a descoperit că oamenii depresivi au avut probleme în a face diferențieri între emoțiile negative, așa cum au făcut oamenii non-depresivi. Emoțiile pozitive erau:

 • fericit
 • entuziasmat
 • alert
 • activ
Foto ilustrativ

Studiul a descoperit că atât persoanele depresive, cât și cele sănătoase au reușit să facă distincția clară între aceste sentimente bune.

Concluzia o spune tot Demiralp: "Rezultatele noastre sugerează că e bine pentru tine atunci când ești specific cu privire la emoțiile negative pe care le trăiești.

Cel mai bine ar fi să eviți să te gândești că te simți, în general, neplăcut sau rău. Fii specific. Este vorba despre furie, rușine, vină sau altă emoție? Acest lucru te poate ajuta să ai o viață mai bună."

Așadar, dacă simți că nu știi cu exactitate ceea ce simți, atunci acest lucru poate ridica un semnal de alarmă și, cel mai bine, ar fi să investighezi problema, până când ea nu pune stăpânire pe tine.

Foto ilustrativ

PS: Uite aici și alte câteva materiale pe subiectul despresie:

Ce spunem, de fapt, atunci când vorbim despre depresie?

6 carți pe care să le citești dacă vrei să înțelegi mai bine psihicul uman

Care-s beneficiile pe care le ai atunci când ești trist mai mult decât restu'

Am vorbit cu un psiholog pentru a înțelege mai bine depresia și anxietatea

Depresia, boala generației Z - Tinerii de azi, mai depresivi decât generaţiile anterioare

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile