Star Taxi vs. Primăria Capitalei 1-0: app-urile de taxi sunt din nou legale în București

Share
31
Tweet
Taximetrist în București Foto: Vlad Chirea / Arhivă Libertatea

Gabi Firea hotărâse în decembrie 2017 să interzică toate aplicațiile de taximetrie care nu sunt arondate unui dispecerat, dar Curtea de Apel a pus piciorul în prag până la urmă. A făcut dreptate.

App-urile gen Star Taxi sau Clever Taxi, care-ți pun la dispoziție toate companiile de taximetrie din București fără să mai pierzi timp la telefon cu dispecerul și fără să contactezi fiecare firmă în parte, au primit undă verde să-și reia activitatea în Capitală. Curtea de Apel recunoaște că e irelevant dacă au sau nu dispecerat, așa că a suspendat aplicarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin care app-urile astea erau interzise.

Screenshot Clever Taxi Foto: play.google.com

Vestea bună vine de la Cristian Băcanu, președintele Comisiei Juridice a PNL București, care a reprezentat clientul Star Taxi în calitate de avocat coordonator. Și pentru că Star Taxi a câștigat procesul, acum are de primit despăgubiri: „Cu majoritate de voturi, obligă intimaţii pârâţi, Municipiul Bucureşti şi CGMB, să achite recurentei reclamante suma de 10.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată în primă instanţă şi recurs, reduse de instanţă”.

În caz că nu-ți mai amintești, CGMP adoptase pe 19 decembrie 2017 un proiect de hotărâre care modifica regulamentul de taximetrie. Pe lângă prevederi de tipul „șoferii nu mai au voie să vorbească despre sex/religie cu clientul” sau „taximetriștii nu mai au voie să refuze curse”, hotărârea dicta ca taximetria să se facă obligatoriu printr-un dispecerat (indiferent dacă-l contactai telefonic sau online). Obligativitatea asta a scos automat în afara legii aplicații precum Star Taxi sau Clever Taxi, prin care comunicai direct cu șoferul.

Screenshot Star Taxi Foto: play.google.com

Pe lângă grăbirea radicală a întregului proces, app-urile astea îți afișează pe display fața șoferului, modelul mașinii, indicativul, tariful, poziționarea taxiului pe hartă în timp real și multe, multe altele. Logic că erau folosite constant de peste un milion de bucureșteni, în condițiile astea.

Screenshot Star Taxi Foto: play.google.com

Din fericire, povestea s-a încheiat și avem parte de-un Happy Ending. Hotărârea Curții de Apel București este definitivă. Poți downloada Star Taxi pe Android de aici și pe iOS de aici, iar Clever Taxi îl găsești pentru Android aici și pentru iOS aici. Drum bun!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile