Statul nu are bani pentru spitale, dar a avut 83 de milioane de euro pentru Catedrala Neamului

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
1.5K
Tweet
sursă foto: ro.wikipedia.org

Catedrala Mântuirii Neamului este aproape finalizată „la roşu”, iar până acum a înghițit 110 milioane de euro.

În cazul în care te gândești că Patriarhia a scos acești bani din propriul buzunar, te înșeli. Află că 75% din toată suma asta a fost plătită de statul român, adică din banii tăi. Din taxele și impozitele pe care le plătești în speranța că la un moment dat o să se găsească un guvern mai capabil, care să facă măcar câteva autostrăzi și spitale, nu biserici...

83 de milioane de euro a pompat statul român în mastodontul din curtea Casei Poporului și, potrivit Patriarhiei Române, mai sunt multe de făcut până când construcția va fi finalizată.

Ceilalți 25% din suma menționată, provin din donații.

„Din stadiul I, «catedrala la roşu», lucrările sunt finalizate în proporţie de 95 %. Lucrările pe şantierul Catedralei sunt foarte avansate, lucrându-se intens la finalizarea altarului, dar şi la cota + 91 m, în zona turlei principale, precum şi în zonele celorlalte turle. Concomitent se efectuează laborioasa operaţiune de punere în funcţiune a clopotelor şi finul reglaj al acestora. Recent a fost montată structura metalică a acoperişului turlei clopotniţe”, au explicat reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, Patriarhia nu se pronunță în legătură cu costurile viitoare „întrucât nu există încă proiectele finalizate”, dar cu siguranță va mai suge multe milioane de euro de la bugetul național și local, în timp ce românii au parte de morți absurde în spitalele mizerabile și fără medicamente, pentru că pentru acestea nu se găsesc bani.

Doar în luna octombrie, guvernul a dat 104 milioane lei pentru ca BOR să-i spargă pe structura de rezistenţă a catedralei la roşu, ferestrele şi uşile montate, acoperişul (inclusiv învelitoarea din cupru), crucile, subsolurile adiacente din vest, spaţiul liturgic exterior şi dependinţele asimilate.

Pe 25 noiembrie va fi sfinţit Altarul Catedralei, în prezenţa Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului. De asemenea, în intervalul 26-30 noiembrie se vor desfășura „zilele sfinţirii catedralei" care vor include un program liturgic şi cultural”. Vom vedea atunci cum se cutremură Bucureștiul și structurile de rezistență ale blocurilor din zonă la sunetul celor mai scumpe clopote din Europa.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile