Statul român îi lasă pe bolnavii de lepră să moară de foame, dar noroc că există Facebook

Share
36
Tweet
Una dintre pacientele spitalului din Tichilești Foto: Screenshot video facebook.com/trinitastv | facebook.com/trinitastv/videos/662718883912778

Și noroc că există oameni cu suflet, dornici să ajute oricând și oricum.

Avem o singură leprozerie în România, ultima rămasă activă în întreaga Europă, unde numai zece bolnavi continuă să trăiască complet izolați de lume, din păcate în condiții mizere. Lepra (sau boala Hansen) e perfect tratabilă în ziua de azi, motiv pentru care nu se mai practică izolarea totală a bolnavilor în comunități de genul celei de la Tichilești, județul Tulcea. Acești zece oameni care-și continuă tratamentul în leprozeria dobrogeană rămân ulimele mărturii ale unei boli îngrozitoare. Din păcate, statul român nu dă doi bani pe ei.

Spun asta pentru că o angajată a spitalului din Tichilești a cerut ajutor pe Facebook, în grupul „Țăranii Dobrogeni”, rugând gospodarii care au niște legume în plus să le doneze leprozeriei. E greu de imaginat cum au rezistat bieții oameni până acum: „Statul alocă doar 11 lei/zi/om pentru hrană. Suma este foarte mică pentru a putea asigura trei mese pe zi și prețurile la alimente sunt așa cum știm cu toții. Dacă e cineva dispus să doneze, să știți că nu avem nevoie de cantități mari, ci doar cât să punem pentru iarnă niște castraveți la murat, un bidon de varză, câteva (20-30) de borcane de compoturi și gem. Orice e binevenit”.

Foto: facebook.com/groups/TaraniiDobrogeni

11 lei pe zi, pentru trei mese. Cât o nenorocită de cafea la Starbucks. Cât o pizza mică congelată. Cât o bucată de brânză. Cât o bere în Centrul Vechi. Cât un bilet la film la Liberty, cel mai scârbos mall al Bucureștiului. Noi îi aruncăm casieriței banii ăștia fără să clipim, în vreme ce bolnavii de lepră din Tulcea depind de ei ca să supraviețuiască.

Din fericire, rugămintea s-a viralizat, iar lumea s-a înghesuit în comentarii să doneze cât mai mult leprozeriei. Gașca oamenilor sufletiști s-a adunat sâmbătă, 29 septembrie, în fața magazinului „Țăranii Dobrogeni” din Constanța și a strâns un minimarket în toată regula. „V-ați mobilizat exemplar și am reușit împreună să aducem o speranță si un zâmbet pe buze bolnavilor de lepră și conducerii Spitalului de Leprozie de la Tichilești, jud.Tulcea. Vă mulțumim tuturor pentru implicare și pentru cele aduse: legume, fructe, conserve, cereale, murături, chiar și dulciuri!”, scrie administratorul magazinului.

Foto: facebook.com/groups/TaraniiDobrogeni

Până și Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a văzut postarea share-uită pe Facebook și a promis că va lua măsuri astfel încât leprozeria să nu mai aibă nevoie de alte donații. Cică intenționează să prezinte Guvernului un proiect de act normativ prin care spitalul din Tichilești va beneficia de tarif majorat pentru norma de hrană. „Este o situație specială, care necesită rezolvare urgentă. În Ministerul Sănătății se lucrează deja la proiectul de act normativ care poate îndrepta lucrurile. Cei 10 pacienți au nevoie de condiții pentru un trai decent în acest spital care este practic casa lor, pentru că aici își petrec toata viața. Cred că această unitate trebuie să aibă un regim special, ea nu poate fi supusă regulilor care se aplică într-un spital care primește pacienți doar pe o perioadă limitată de timp şi care se întorc acasă după rezolvarea problemei medicale”, zice Ministrul Sănătății.

Logic, de ce dracu’ nu v-ați gândit la asta mai devreme? Leprozeria aia există încă din anii ’20, n-ar trebui să fie o noutate pentru voi. În fine, noroc cu Facebook.

Deocamdată, lăsând deoparte generozitatea donatorilor, situația rămâne aceeași: leproșii de la Tichilești primesc de la statul român câte 11 lei pe zi pentru mâncare. Asta în condițiile în care statul cheltuie zilnic câte 33 de lei pentru fiecare deținut din penitenciare – de trei ori mai mult pentru un infractor care a ajuns acolo din propria vină față de un bătrân care n-a avut încotro și, forțat de boala cumplită, a fost nevoit să-și petreacă toată viața la Tichilești.

Practic, statul român alocă anual leprozeriei 40.150 lei pentru mâncare. În același timp, aruncă 164 MILIOANE de lei pentru inutilul referendum al urii și al discriminării. Cu banii investiți în marginalizarea comunității LGBT ar fi putut hrăni pacienții de la Tichilești timp de 4.000 de ani. Îți stă mintea-n loc.

Felicitări tuturor celor care au donat leprozeriei din Tichilești! Mulțumită vouă, niște bătrâni amărâți uitați de lume (și de statul român) au ce pune pe masă fără să se ridice de la ea încă flămânzi.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile