Știai că jumătate din corpul nostru nu este uman?

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
40
Tweet
Foto ilustrativ

Oamenii de știință vin în atenția noastră cu o teorie interesantă, parcă luată din filmele SF - jumătate din corpul nostru nu este uman. Ce zici de treaba asta?

Celulele umane reprezintă doar 43% din totalitatea de celule din corp, în timp ce restul sunt doar coloniști microscopici.

Cercetătorii sunt de părere că este foarte important să înțelegem această jumătate ascunsă a noastră - microbiomul nostru - deoarece așa vom înțelege mai rapid bolile - de la o simplă alergie și până la Parkinson.

Termenul de "microbiom" a fost elaborat de Joshua Lederberg, unul din titanii biologiei moleculare, pentru a desemna totalitatea microbilor, a elementelor lor genetice şi a interacţiunilor acestora într-un mediu.

Foto ilustrativ

În 1958, Lederberg a devenit unul dintre cei mai tineri laureaţi ai Premiului Nobel, obţinând cea mai importantă distincţie în domeniul medicinei la doar 33 de ani.

Acest domeniu este unul foarte important și intens studiat, deoarece ridică întrebări interesante, cum ar fi - ce înseamnă să fii om. Toate astea, duc la tratamente inovatoare.

Profesorul Ruth Ley, directorul departamentului de microbiomi din cadrul Max Planck Institute, susține că aceștia sunt necesari pentru sănătatea noastră, deoarece corpul nostru nu este doar al nostru.

Indiferent cât de bine te speli, aproape orice părticică de pe trupul tău este acoperită de creaturi microscopice - bacterii, viruși, ciuperci etc.

Cea mai mare concentrare de viață microscopică se ascunde în zonele întunecate ale intestinelor noastre lipsite de oxigen.

Profesorul Rob Knight de la Universitatea din California San Diego a spus celor de la BBC un lucru foarte special: "Ești mai mult microb decât ești om". Cool, huh?

Foto ilustrativ

Ar fi naiv să credem că microbii pe care-i purtăm nu au niciun efect în corpurile noastre - știința începe să înțeleagă rolul microbiomilor în digestie, reglarea sistemului imunitar, protecția împotriva unor boli sau chiar crearea unor vitamine vitale.

"Descoperim moduri în care aceste mici creaturi ne transformă complet sănătatea în moduri la care nici măcar nu ne-am gândit", spune Knight.

Toate aceste descoperiri modifică modul în care ne raportăm la microbi - gândește-te cum până în clipa de față relația noastră cu ei a fost una de război, nu?

Înțelegând din ce în ce mai bine lumea acestor micro-organisme care ne formează, vom putea să ne înțelegem corpurile mai bine și să combatem multe boli.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile