Studiu: Berea e cel mai bun profesor de limbi străine

Share
Tweet
Foto ilustrativ Foto: 123rf.com/kzenon

Știam deja că alcoolul ne face dansatori buni, scriitori inspirați, oratori convingători și luptători neînfricați, dar asta cu limbile străine e o noutate.

Cercetători ai Universității Maastricht (Olanda), Universității din Liverpool și King’s College din Londra și-au unit forțele ca să ne dea o scuză în plus ca să bem. Studiul lor, publicat în Journal of Psychopharmacology, arată că persoanele bilingve (care vorbesc două limbi) se descurcă mult mai bine în limba #2 – atât în scris, cât și oral – după ce dau pe gât o halbă de bere.

Subiecții au fost 50 de nemți care studiau la Universitatea Maastricht și care știau să scrie, să citească și să vorbească în olandeză. Cu toții trecuseră recent un examen care le atesta cunoștințele avansate de olandeză. Jumătate dintre ei au băut niște bere, cealaltă jumătate – doar apă. Volumul de bere diferă de la caz la caz, în funcție de greutatea participantului la studiu, dar în medie s-au oferit 460 ml (o halbă) de bere cu concentrație de alcool 5% bărbaților de 70 kg.

După consumul de bere, respectiv apă, nemții au stat de vorbă câteva minute cu niște vorbitori nativi de olandeză. Conversațiile au fost înregistrate, apoi analizate aleatoriu de alți doi olandezi care habar n-aveau cine băuse apă și cine băuse bere.

Foto: pixabay

Deși băutorii de bere recunosc că nu simt vreo îmbunătățire în abilitățile lor, evaluatorii olandezi spun clar că aceștia au vorbit mai fluent și cu accent mai pronunțat decât cei care băuseră doar apă. Și la testul scris s-au descurcat mai bine, dovedind vocabular mai bogat și gramatică impecabilă.

Da, deci alcoolul nu te ajută să înveți o limbă nouă, dar îți dă încrederea și relaxarea necesare ca să poți vorbi fluent una pe care deja o știi într-o oarecare măsură. Practic, nu te mai lași distras de teama de a te face de râs, deci te concentrezi 100% pe amintirea cunoștințelor deja dobândite. Se diminuează „anxietatea lingvistică”, după cum spun autorii studiului.

Totuși, cercetătorii avertizează că rezultatul ăsta e valabil doar în cazul unui consum redus/moderat de alcool. O halbă de bere, spre exemplu, cum s-a procedat în experimentul de față. În schimb, dacă depășești limita și ajungi să te amețești, normal că și limba ți se împleticește, devii confuz și nu mai ești în stare să vorbești bine nici măcar limba maternă. Ca în orice studiu despre beneficiile consumului de alcool, moderația e cheia succesului!

Dar dacă nu alcoolul le-a influențat anxietatea, ci faptul că ei știau că au consumat alcool? E posibil ca încrederea în sine să pornească de la creier, nu de la berea propriu-zisă, iar autorii recunosc treaba asta: „Viitoarele studii pe această temă ar trebui să includă alcoolul ca element placebo, ca să delimităm clar efectele farmacologice de efectele așteptărilor”.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile