Studiu: O bere pe zi te scapă de... colesterol

Share
46
Tweet
Foto: shutterstock.com

Știința e de partea noastră!

O echipă de cercetători brazilieni ai Institutului Federal de Educație, Știință și Tehnologie (Rio de Janeiro) ne dau un motiv în plus să bem bere zilnic, fără să ne simțim vinovați: e chiar sănătos! Se pare că o sticlă mică de bere pe zi crește nivelul colesterolului „bun” în organism și scade nivelul colesterolului „rău”.

Stai așa, de când există colesterol bun? Faza e în felul următor: colesterolul circulă de colo-colo prin sânge cu ajutorul unor molecule numite lipoproteine. Există lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), supranumite „colesterol rău”, și lipoproteine cu densitate mare (HDL), poreclite „colesterol bun”.

Foto: LÊ VĂN THẢO, via Flickr.com

HDL, adică ăla bun, transportă colesterolul înspre ficat, pentru ca acesta să fie procesat și să nu se depună prin pereții vaselor de sânge. Cu alte cuvinte, scapă corpul de excesul de colesterol și reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare. La polul opus, LDL depune colesterolul pe pereții arterelor și favorizează îmbolnăvirea.

Bun, să revenim acum la bere! Studiul, publicat în jurnalul „Food Science”, a urmărit timp de 90 de zile efectele consumului de bere asupra a 15 bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 57 de ani. În primele 30 de zile, aceștia nu au pus strop de alcool pe limbă. În următoarele 30, au băut zilnic câte 330 ml de bere fără alcool, iar în ultima lună au băut câte o sticlă mică de bere cu 6% alcool. În toată această perioadă, regimul lor alimentar a rămas neschimbat.

„Consumul berii cu alcool a influențat favorabil majoritatea componentelor profilului lipidic”, notează autorii, în sensul că nivelul de LDL a scăzut, iar cel de HDL (colesterol bun) a crescut în ultimele 30 de zile față de primele două etape ale cercetării. În plus, berea cu alcool a redus rezistența la insulină a subiecților, ceea ce înseamnă că pancreasul a fost ajutat să metabolizeze mai eficient zaharurile din organism.

Totuși, nu te bucura prea tare... Trebuie să ținem cont de faptul că eșantionul (15 persoane) e foarte mic, plus că e alcătuit numai din bărbați. Apoi, 90 de zile e o perioadă foarte scurtă pentru un studiu științific și nu spune nimic despre efectele consumului de bere pe termen lung. OK, descoperirea brazilienilor e interesantă, dar irelevantă pentru imaginea de ansamblu.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile