Studiu românesc: în ce condiții e OK să mănânci zăpadă

Share
Tweet
Foto: shutterstock.com

În timp ce savanții americani câștigă tot mai multe bătălii împotriva cancerului, cercetătorii din Miercurea Ciuc sunt preocupați de mâncatul zăpezii.

Săptămâna trecută, cercetătorii americani de la Stanford anunțau că au creat un vaccin care elimină toate tumorile canceroase din corp. Funcționează la șoareci, cel puțin, și suntem optimiști că va fi eficient și în testele pe oameni. Dacă nu știi despre ce vorbesc, poți citi articolul aici.

România nu se lasă mai prejos și vine cu un alt studiu care ne schimbă percepția asupra științei. Cercetătorii Universității Sapientia din Miercurea Ciuc, cea mai mare universitate maghiară privată din România, au demonstrat că e perfect OK pentru copii să mănânce zăpadă, dar în anumite condiții.

Dr. Máthé István de la Catedra de Bioinginerie a universității a studiat încărcătura microbiană a zăpezii în ianuarie-februarie 2017, dar abia acum și-a publicat rezultatele. Împreună cu studenții de la Ingineria Mediului, Dr. István a strâns zăpada în recipiente sterile chiar în timpul ninsorii, din două locuri: dintr-un loc de joacă al unui parc și din scuarul unui sens giratoriu.

Foto: shutterstock.com

Zăpada culeasă a fost topită și depozitată în „medii nutritive”, unde să poată crește bacterii și mucegaiuri. În timp, neaua se umple de microorganisme provenite din impuritățile din aer. Mostrele au fost analizate de-a lungul a mai multe zile, pentru a stabili momentul în care zăpada devine prea „murdară” pentru a fi mâncată.

Concluzia? Impuritățile sunt la un nivel minim în primele 12 ore. „Plecând de la faptul că în parc copiii mai mănâncă zăpadă, ca și tată, ca și microbiolog, mi-am pus întrebarea <<Cât de sigur este mâncatul zăpezii?>>, iar pe baza rezultatelor noastre nu le-aș interzice copiilor să mănânce zăpadă, dar propunerea mea este să fie numai zăpadă proaspătă sau nu mai veche de jumătate de zi”, spune Dr. Máthé István.

Așadar, la următoarea ninsoare putem sta cu gura deschisă înspre cer, fără teama că ne vom îmbolnăvi. Poate doar de la stat în frig prea mult.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile