Tinerii români nu prea știu mare lucru despre educația sexuală

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
21
Tweet
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Tinerii din România cred că știu multe informații în materie de sănătatea sexuală, dar, din păcate, multe dintre acestea sunt mituri.

În septembrie 2018, Unlock Research a desfășurat un studiu pentru Gedeon Richter România, iar cercetarea arată că mulți dintre tinerii români încă fac alegeri bazându-se pe mituri sau pe informații neverificate cu medicii specialiști.

Din cei peste 50% dintre respondenți cu vârste între 16 și 24 de ani care au spus că se consideră informați cu privire la sănătatea sexuală și la metodele de contracepție, majoritatea susține că:

Infografic
  • pilulele contraceptive cauzează un dezechilibru hormonal (53%)
  • administrarea pilulelor timp îndelungat poate duce la infertilitate (42%) prezervativele reduc plăcerea sexuală (46%)
  • o femeie nu poate rămâne însărcinată când partenerul se retrage înainte de ejaculare (36%).

Acestea sunt de altfel și argumentele pentru care 45% dintre respondenții activi sexual care nu își doresc o sarcină au mărturisit că nu folosesc o metodă contraceptivă la fiecare contact sexual.

Mai mult decât atât, peste 60% dintre tinerii intervievați spun că sunt conștienți de riscurile la care se expun, riscuri care pot presupune boli cu transmitere sexuală sau o sarcină nedorită.

Când vine vorba despre informare cu privire la o viață sexuală sănătoasă, tinerii români folosesc în proporție de 52% website-urile care conțin informație specializată, online-ul fiind și mediul în care aceștia își petrec cel mai mult timp pentru a se informa.

Sfatul medicului ocupă un loc secundar, deși 33% dintre ei nu au apelat niciodată, fie și preventiv, la o specializare medicală care are legătură cu sexualitatea (ginecologia, endocrinologia, urologia).

În același timp, tinerii, care își încep viața sexuală, în medie, la în jur de 17 ani, simt nevoia acută de mai multă informație în mediile în care își desfășoară activitatea, 80% dintre ei fiind de părere că educația sexuală ar trebui să se studieze în școli.

Foto ilustrativ

Dacă vrei să afli informații exacte, platforma www.planificaneprevazutul.ro găzduiește de mai bine de 5 ani articole, studii și materiale informative detaliate din această arie tematică. Ai la dispoziție și o adresă de mail unde poți adresa întrebări specifice unui medic specialist.

PS: Studiul despre educația sexuală a tinerilor din România a fost realizat de Unlock Research pentru compania Gedeon Richter România și a fost făcut pe un eșantion de 300 de tineri, cu vârsta între 16-24 ani, din mediul urban. Marja de eroare este de +/-5%.

Foto ilustrativ

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile