Topul celor mai fericite țări din lume. Pe ce loc crezi că e România?

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
11
Tweet
Foto ilustrativ

Oricât de dragă ți-ar fi țara noastră, România este departe de a fi considerată o țară fericită, mai ales dacă ne uităm la raportul pe 2017 lansat de Institutul londonez Legatum.

Topul este unul bazat pe criterii clare, cum ar fi bogăția, starea de sănătate a populației și fericirea cetățenilor.

Specialiștii care se ocupă de clasament iau în calcul 104 variabile, împărțindu-le pe acestea în subcategorii clare, după cum urmează:

Foto ilustrativ

Factorul economic - clasează țările în funcție de cât de deschisă au economia și microeconomia, de cât de stabile sunt bazele creșterii financiare, oportunitățile economice și stabilitatea sistemului financiar.

Mediul de afaceri - măsoară mediul antreprenorial al unei țări, infrastructura de business, barierele în cazul inovațiilor, cât și flexibilitatea existentă în piața muncii.

Calitatea guvernării - măsoară performanța unei țări din trei zone - eficacitatea guvernării, participarea democratică și politică și stabilitatea legilor.

Educația - accesibilitatea la educație, calitatea acesteia și capitalul uman.

Sănătatea - sănătatea fizică și psihică de bază a cetățenilor, infrastructura sistemului de sănătate și grija preventivă.

Siguranță și securitate - clasează țările în funcție de siguranța națională și personală.

Libertatea individului - măsoară progresul național către drepturile de bază ale individului, libertățile personale și toleranța socială.

Capitalul social - cât de stabile sunt relațiile personale, suportul acordatat de rețelele sociale, normele sociale și participarea civică într-o țară.

Mediul natural - calitatea mediului natural, presiunea mediului și eforturile de conservare ale acestuia.

Boon, în funcție de toate aceste caracteristici, topul celor mai fericite țări din lume a fost făcut, iar LOCUL I este ocupat, pentru a opta oară în ultimii zece ani, de Norvegia. Pozițiile următoare sunt ocupate de Noua Zeelandă (locul I în 2016) și Finlanda.

Norvegia

Au fost analizate 149 de țări, iar România ocupă locul 46 în clasament, urcând 4 poziții față de 2016. Stăm bine la capitolul siguranță și încredere, locul 42, dar foarte prost la capitolul sănătate, locul 91.

Te las mai jos să vezi țările cele mai fericite din TOP 10, dar și cele mai nefericite 10 țări din lume:

TOP 10
Ultimele 10

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile