"Love bombing" sau tot ce trebuie să știi despre o nouă tactică manipulativă folosită în relații

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
45
Tweet
Foto ilustrativ

Hai să vedem cum stă treaba și cu relațiile astea moderne. Crezi că ți-ai găsit iubirea vieții tale? Mai gândește-te puțin, fă un pas înapoi și analizează din nou cum stau lucrurile.

Ai găsit pe cineva care ți-a spus că sunteți "suflete pereche" și ți-a declarat mare iubire după numai câteva săptămâni de legătură amoroasă?

Ei bine, dacă ne luăm după psihologi, atunci e posibil să fi fost victima unei noi tactici manipulative, cunoscută sub numele de "love bombing".

Foto ilustrativ

Dale Archer, autor și psihiatru, traduce această tehnică prin gesturi mărețe, în care ești copleșit cu daruri și promisiuni, astfel încât să ai sentimentul că ai cunoscut MAREA IUBIRE.

Persoana care-ți spune toate aceste lucruri frumoase pare că te înțelege perfect și se comportă absolut minunat și tandru cu tine. Lucrurile dintre voi evoluează rapid și te vei întreba cum de n-ai avut parte de așa ceva până acum.

Eh, aici urmează partea nasoală - lucrurile nu durează, iar în clipa în care arăți că-ți pasă de altcineva sau de altceva, în afară de omul cu care ești, cel din urmă devine furios și te cataloghează ca fiind "egoist".

Foto ilustrativ

Masca lor cade și ai de-a face cu o persoană meschină, răzbunătoare și lipsită de rațiune. Nu pot înțelege că viața ta e mai complexă decât persoana lor, așa că încep să se răzvrătească împotriva ta.

Archer spune foarte clar că este o tactică manipulativă și o formă vizibilă de abuz.

Love bombing este despre persoanele care te compleșesc cu iubire dacă faci ceea ce vor ele, iar în clipa în care te oprești sau te comporți normal, ei încep să se schimbe și să te pedepsească - fie că țipă la tine, fie că nu mai vorbesc cu tine sau există chiar posibilitatea să te lovească.

Nu este foarte ușor de descoperit dacă ai de-a face cu love bombing, deoarece toate relațiile la început sunt pline de entuziasm, însă, un semnal de alarmă ar trebui să fie în cazul în care lucrurile avansează extrem de repede.

Foto ilustrativ

Dacă persoana nouă din viața ta îți cere foarte mult timp din timpul tău și te contactează non-stop pe toate mediile sociale (Fb, Instagram, SMS, Messenger), e foarte posibil să ai o problemă.

Poate tu începi o relație în ideea de a lua lucrurile încet, dar într-un astfel de caz, te vei simți pus la colț și ți se va cere exact opusul.

Există mai multe motive pentru care este posibil să "pici" într-o astfel de legătură - fie pentru că narcisiștii sunt atrăgători și par ambițioși și plini de încredere în ei, fie pentru că ai această atracție pentru relații abuzive, lucru care ține fix de problemele tale nerezolvate.

Spre exemplu, dacă ai avut parte de traume în trecut, fie într-o fostă relație, fie cu părinții, s-ar putea să încerci să umpli acel gol cu oameni similari.

Asta se întâmplă deoarece, în subconștient, avem senzația că putem să reparăm trecutul, repetându-l cu altă persoană. Relaxia toxică nouă în care intri poate să-ți pară confortabilă, deoarece așa ai fost obișnuit.

Perpetua Neo, psihoterapeut expert în astfel de personalități întunecate, este de părere că oamenii care au trecut prin traume nu sunt oameni slabi:

"People think often if you are attracted to a narcissist, you tend to be someone quite weak and very passive in your life... but they tend to be very high achieving women. A very common trait I see in my clients is they're over-empathetic... but you stop empathising with yourself, because you explain everything away for other people".

Foto ilustrativ

În cazurile în care ai fost victima unui love bombing, e foarte posibil să te alegi cu inima frântă.

Vei încerca să readuci la lumină persoana aia minunată de la început, dar nu va avea rost, deoarece acea persoană nu a existat de fapt și a fost totul o mască. Toate mișcările celor abuzivi au fost calculate, astfel încât tu să te simți la final folosit.

"They love bomb and then they devalue you, so you're always on high alert, and you never want to do anything wrong. Because of that your standards are lowering, your boundaries are getting pinched upon, and you lose your sense of self".

În clipa în care vei reuși să te distanțezi de o astfel de legătură, vei realiza că toate promisiunile au fost în van și vei înțelege cum au stat lucrurile de fapt.

Realitatea este că nu-i nimic greșit în a lua lucrurile încet, a face un pas înapoi și a te gândi la limite, așa cum spune și Archer.

Dacă te simți presat în vreun fel, află că este posibil să ai de-a face cu tactica love-bombing și este foarte posibil să devii o victimă.

Foto ilustrativ

Încearcă să te bucuri de moment, să trăiești clipa, dar nu uita să te protejezi și să ai grijă de tine și sentimentele tale.

Știi doar vorba aia cu "e prea bun să fie adevărat", nu?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile