Despre protestele techno din Georgia și autoritățile care îi demonizează pe tineri pentru a obține voturi

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
29
Tweet
Sursă foto: facebook.com/nika.bakhsoliani

În Georgia se întâmplă chestii. Mii de tineri au ieșit în weekend să protesteze pe muzică techno în fața parlamentului din Tibilisi.

Pare o chestie superficială, dar lucrurile sunt ceva mai complexe și ne arată cum autoritățile se folosesc de demonizarea tinerilor mai deschiși la minte, pentru a obține voturi.

Ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns la această formă virală de protest?

Georgia are o lungă istorie de practici inumane împotriva drogurilor, fie că e vorba de dealeri sau de consumatori. Dacă ești prins cu o pastilă la tine, la un party, ești arestat și, cel mai probabil, bătut și maltratat. Există multe astfel de cazuri, soldate chiar cu morți suspecte în secțiile de poliție.

Dacă faci greșeala să arăți ca o persoană care ar consuma droguri ești automat luat în vizor de poliție, iar poliția din Georgia nu este renumită pentru blândețe sau diplomație.

În ultima perioadă, în Tibilisi a circulat un drog care a dus la decesul a 5 tineri (cu cât legile sunt mai stricte în ceea ce privește drogurile, cu atât sunt mai numeroase astfel de cazuri), iar politicienii s-au folosit de acest lucru pentru a-i demoniza pe tinerii mai deschiși la minte și pe cei care merg în cluburi. Astfel au început și raidurile autorităților prin cluburi, cu mascați care îi iau pe tineri de pe ringul de dans cu pistolul la cap, cu bătăi aplicate celor care îndrăznesc să spună „da', ce-am făcut, boss?”, arestări nejustificate etc.

Populația conservatoare și din mediul rural, mult mai numeroasă, aprobă acest tratament prin care e pedepsită „cultura decadentă”, „stilul de viață promiscuu”, iar autoritățile încearcă să mărească această falie dintre generații pentru voturi și putere.

Criticii celor aflați la putere spun că raidurile din cluburile din Tibilisi sunt doar o mișcare de PR pentru Guvern, că drogurile găsite acolo ar fi fost plasate chiar de către oamenii legii.

Astfel s-a ajuns ca mii de tineri să protesteze în fața parlamentului pe ritmuri de muzică techno sau electronică, iar filmările de acolo au ajuns să se viralizeze în toată lumea.

Ce este și mai ciudat e că în această țară Consiliul Constituţional a recomandat anul trecut legalizarea consumului de marijuana și că arestarea cetățenilor prinși cu cantități mici de marijuana, pentru uz propriu, ar fi neconstituțională. Guvernul s-a opus, iar în momentul de față poți să faci până la 14 ani de pușcărie dacă ești prins cu substanțe ilegale asupra ta.

De asemenea, statisticile mai multor ONG-uri din Georgia arată că poliția testează zilnic peste 100 de oameni pentru a vedea dacă au consumat substanțe ilegale, iar în fiecare an sunt încasate peste 11 milioane de euro din amenzi care au legătură cu consumul/traficul de droguri.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile