De ce trebuie să vedem filmul "War Machine", cu Brad Pitt în rol principal

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
11
Tweet
War Machine

Cel mai lung război al Statelor Unite - 16 ani și încă se desfășoară - este pe cale să devină și mai lung, deoarece Donald Trump vrea să trimită și mai multe trupe în Afganistan.

Așa cum susțin și cei de la BBC, în prezent, 6 țări musulmane (Irak, Siria, Yemen, Libia, Somalia și Afganistan) sunt într-o stare deplorabilă, iar acest lucru se întâmplă, în mare parte, și din cauza deciziilor politice ale Americii.

"Războiul împotriva terorismului" lansat de George Bush, invaziile SUA în Afganistan și Irak și politicile contradictorii de a efectua schimbări de regim în mijlocul unei opoziții extremiste islamice în continuă creștere, au creat dileme mari pentru SUA.

War Machine

După 9/11 au fost lansate multe cărți bune și documentare despre aceste dileme. Cu toate astea, cei de la Hollywood, până în clipa de față, nu au lansat un film care să informeze sau să educe consumatorii de cinema despre imaginea de ansamblu a problemelor legate de război - de ce lucrurile nu se pot rezolva și de ce jihadismul se răspândește.

Filmele lansate de Hollywood, așa cum prezintă analiza celor de la BBC, sunt ori satirice, ori filme de acțiune, în care trupele americane sunt prezentate ca fiind eroice și sensibile, dar formate din asasini profesioniști.

War Machine

O excepție de la regulă a fost filmul "Hurt Locker", lansat în 2008, care a câștigat 6 premii Oscar - unde au fost prezentate dilemele celor de la unitatea US Explosive Ordinance Disposal din Irak. Din păcate, până și aici, a fost dezbătută doar o parte a problemei.

Filmele de la Hollywood nu-și pun întrebări dificile și strategice - ar trebui americanii să invadeze sau să intervină în țări despre care știu puține, poate SUA să înțeleagă societățile tribale doar cu forța armelor?

War Machine

Iată totuși că există și o excepție - filmul "War Machine", cu Brad Pitt în rol principal.

Da, știm, sună ca un film de război de tip gonzo, dar iată că, de fapt, atinge o groază de subiecte importante.

Scriitorul și regizorul australian David Michod, împreună cu Netflix, au reușit să facă o producție care este și întunecată și satirică și emoțională și amuzantă, dar și educațională în ceea ce privește intervențiile armatei SUA.

War Machine

Scenariul este bazat pe articolul din Rolling Stone și cartea cu același nume - "The Operators: The Wild and Terrifying Inside Story of America's War in Afghanistan", scrise de jurnalistul Michael Hastings.

În 2010, articolul său a dus la concedierea lui Stanley McChrystal, generalul american care conducea trupele în Afganistan, după ce el împreună cu staff-ul său au făcut comentarii-șoc despre Barack Obama către jurnalist. Filmul povestește cum a ajuns McChrystal să fie înlăturat.

War Machine

Pitt este perfect în rolul generalului - sub numele de Glen McMahon, reușind să-i surprindă atât latura umană, cât și excentritățile comice. El ajunge la conducere în Kabul, după ce un alt general nu a reușit să se descurce.

McMahon ajunge să învețe o nouă realitate, datorită ofițerilor NATO: "You can't build a nation at gunpoint, ou can't win the trust of a country by invading it".

Președintele Afganistanului, Hamid Karzai, este jucat de Ben Kingsley, în timp ce Tilda Swinton, interpretează un politician german care-i spune generalului - "you are spread all over the country and fighting 1,000 separate battles with local people who don't want you in their villages and that is a war you will never win".

Filmul este făcut de Netflix, așa că nu va fi difuzat pe marile ecrane, dar așa cum susțin cei de la BBC, este o producție care merită văzută, deoarece ne va ajuta să înțelegem mai bine de ce terorismul se extinde și de ce au fost distruse atât de multe țări.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile