Bună dimineața, Europa!

Ioana Motoc

HOT on Web
Share
170
Tweet
Foto: Hepta

Uniunea Europeană pare să învie. Oamenii se adună pentru a sărbători. Politicienii vorbesc iarăși de bine comunitatea de 28 de națiuni din care țările pe care le reprezintă fac parte. Chiar și economia înflorește. E un entuziasm care nu ar trebui lăsat să cadă în vechile capcane.

Cei mai fericiți oameni trăiesc în Europa. Orașele în care și-ar dori să trăiască cei mai mulți sunt în Europa. Cel mai bun sistem de sănătate e în Europa. Și tot așa. Însă un singur lucru dispăruse de ceva vreme din Europa: încrederea în sine a continentului, implicit a uniunii.

Obosit, vechi, uzat - aceasta era imaginea pe care o avea continentul în fața locuitorilor săi. Obosite, vechi și uzate erau și discursurile despre Uniunea Europeană în general. Însă ceva s-a schimbat...

Candidatura lui Donald Trump și stilul său de conducere de pe celalaltă parte a Atlanticului ne-au făcut să punem la îndoială ce reprezintă Statele Unite ale Americii. Cu naționaliștii și populiștii care-i suflau în ceafă, Uniunea Europeană a fost pusă în postura de a-și reinstaura valorile. Cum? Natural. Cam cât de naturală poată fi considerată apariția contra-forțelor în contextul politic mondial actual.

Se simte în Berlin, Viena și Lisabona, orașe în care, în fiecare weekend, oamenii ies pentru a sărbători Europa.

Se simte în discursurile politicienilor europeni, a căror retorică s-a schimbat. Tonul a căpătat o altă nuanță chiar și la Bruxelles.

Se simte în relansarea de care se bucură economia.

Pulsul Europei se poate lua în piețe din peste 60 de orașe.

Olanda, Franța, Germania, Marea Britanie. Brexitul a avut ecou.

Se simte și unde nu părea să se mai simtă vreodată: în Europa de Est.

Am ieșit cu sutele de mii în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva corupției, după o perioadă de letargie cu care ne familiarizasem îngrijorător de mult. Am făcut acest lucru în numele valorilor europene. Fără Uniunea Europeană, casta politică coruptă din România nu ar fi cedat presiunii. Vigilența UE a fost "fundamentală" în acest caz, după cum a punctat Laura Codruța Kövesi, șefa DNA.

Printr-o situație asemănătoare trece și Polonia. În timp ce guvernul devine din ce în ce mai autoritar și naționalist, liderul opoziției vorbește în numele polonezilor care doresc să facă parte dintr-o “Europă puternică, unificată”, ba chiar pune problema aderării la uniunea monetară europeană, lucru care era considerat până mai ieri-alaltăieri sinucidere politică.

Nici măcar în 2012, când UE a primit Premiul Noel pentru Pace, cetățenii europeni nu au simțit mândria de acum, deriziunea fiind mai mare decât bucuria.

În ultimii ani, oamenii au început să ia pacea for granted. Încrederea care stătea în corectitudinea proiectului european a dispărut. Crizele din ultima vreme - de la turbulențele monedei europene, până la potopul de refugiați - păreau să fi dat lovitura finală uniunii.

În 2017, Europa este din nou o opțiune. Nu doar ca o nostalgie a trecutului, ci ca o alternativă serioasă la SUA și la stilul de conducere autoritar al celor de la Moscova și de la Ankara. Angela Merkel sprijină ideea unei uniuni în care statele membre să aibă spațiul necesar de a se dezvolta cu viteze diferite. Necesitatea UE nu mai trebuie explicată, devenind cu adevărat evidentă. Aceasta este restabilirea Europei.

„We have to stay together in order to protect ourselves from ourselves.”

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile