Uber, Star Taxi, Clever și Taxify ar putea fi interzise, DIN NOU - guvernul a pregătit o Ordonanță de Urgență pentru modificarea legii taximetriei

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
37
Tweet
Foto ilustrativ

România, această țară unde se dau Ordonanțe de Urgență ca pâinea caldă și unde se vor modificate legi peste noapte. Cum să nu-ți placă să trăiești aici?

Mai ții minte când povesteam despre cum Firea vrea să interzică Uber, Taxify și aplicații conexe de taxi în București? Ei bine, nu erau doar povești, chit că nu s-a făcut ceva în acea direcție.

De data asta, avem aceeași problemă, doar că legea taximetriei se vrea modificată de guvern.

Guvernul a pregătit o Ordonanță de Urgență pentru modificarea legii nr. 38/2008 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, care se află momentan în dezbatere publică până pe 28 mai.

Foto ilustrativ

Ordonanța o găsești aici și explică foarte clar motivele pentru care se vrea această hotărâre:

  • creşterea activităţilor de transport de persoane în regim de taximetrie cu încălcarea prevederilor legale, cu caracter de fenomen permanent;
  • imposibilitatea sancţionării faptelor de piraterie în transportul de persoane în regim de taximetrie;
  • necesitatea stringentă a scăderii evaziunii fiscale generată de practicile ilicite în transportul rutier de persoane în regim de taximetrie

În cazul în care va fi implementată, noua lege va limita serviciile de ridesharing ca Uber și Taxify, dar și serviciile de comandă de taxi Star Taxi și Clever Taxi.

Foto ilustrativ

"Se interzice taxiurilor să efectueze transport public de persoane în regim de taxi sau să staţioneze, în locurile de aşteptare, în scopul efectuării transportului în regim de taxi în interiorul unei localităţi, alta decât localitatea de autorizare", este doar unul dintre punctele prevăzute în OUG.

Dacă ducem discuția într-un plan legal, avocatul Cristian Băcanu susține că toate aceste aplicații sunt benefice, iar un astfel de proiect de lege ar fi ilegal, încălcând numeroase directive ale UE.

"Proiectul de Ordonanță privind modificarea legii taximetriei este în opinia mea profund nelegal, acesta încălcând legislația europeană (de exemplu Directiva privind serviciile, Directiva privind prevenția barierelor tehnice în calea comerțului și Directiva privind comerțul electronic).

Practic, prin acest proiect de Ordonanță, vor fi interzise aplicații precum Star Taxi și Clever Taxi, deși acestea se bucură de garantarea libertății internetului și comerțului, fiind operatori ai societății informaționale și actori ai economiei colaborative.

Foto ilustrativ

Aceste aplicații îi ajută pe români să comande un taxi autorizat în cel mai scurt timp prin internet, în condiții de maximă siguranță și garantează evitarea unor nereguli cum ar fi nefiscalizarea veniturilor taximetriștilor, suprataxarea clienților, etc.

Rolul acestor aplicații a fost apreciat de chiar Consiliul Concurenței (în mod repetat), întrucât acestea permit deschiderea spre concurență cinstită a pieței taximetriei și conduc la o îmbunătățire a serviciilor prestate.

Apreciez că actul normativ ar avea serioase consecințe și din punct de vedere concurențial. Este posibil chiar ca România să intre într-o procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană.

Proiectul de Ordonanță ar mai avea ca efect și eliminarea din piață a aplicațiilor de ride sharing precum Uber și Taxify (complet diferite față de Star Taxi și Clever), aplicații care și-au făcut intrarea în România cu success în ultimii ani.

Această reglementare este de neînțeles întrucât s-a demonstrat că Uber și Taxify ajută mobilitatea urbană și, totodată, există și un proiect de lege al PSD în Parlament care vizează tocmai activitățile de ride sharing.

Este inadmisibil ca Guvernul să legifereze prin ordonanță, în contextul în care există o lege în dezbatere parlamentară și urgența nu poate fi sub nicio formă justificată", spune Cristian Bacanu, Partener MDM legal.

Foto ilustrativ

Tu ce părere ai despre OUG și noile modificări propuse?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile