Un elev din Galați a descoperit cinci stele și le-a numit după comuna lui natală

Share
849
Tweet
Andrei Stoian (foto: facebook.com/primariaschela)

Când gălățenilor li se face dor de casă, nu trebuie decât să ridice privirea înspre cerul înstelat.

Andrei-Marian Stoian e un exemplu demn de urmat pentru cei care visează să-și transforme hobby-ul în profesie. În vârstă de 17 ani, tânărul gălățean și-a dat seama în 2010 că e pasionat de astronomie. Când consilierii locali s-au prins că Andrei e un mic geniu, au făcut tot posibilul ca acesta să beneficieze de condiții optime pentru studiu. Cu ajutorul Primăriei, al propriilor părinți și al muzeografului Ovidiu Tercu, Andrei a pus bazele unui Observator Astronomic în comuna Schela, în 2013.

Observatorul Astronomic Schela (foto: facebook.com/pg/astroschelaro)

Iată-ne cinci ani mai târziu, când e clar că investiția a meritat din plin. Începând din noiembrie 2013 și până săptămâna trecută, Andrei Stoian a descoperit variații în strălucirea a cinci stele, lucru pe care Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile nu-l văzuse încă. Ca răsplată pentru eforturile sale, Asociația l-a lăsat pe Andrei să numească stelele oricum vrea. Așa că le-a numit Schela pe toate, după comuna lui natală.

Foto: facebook.com/trinitastv

„M-am simţit mândru de mine şi m-am bucurat de această descoperire despre care nimeni nu ştia. Având privilegiul de a numi steaua aşa cum am dorit eu, am preferat să o numesc <<Schela>> pentru că aşa am simţit, ca numele comunei mele să apară pe cer”, spunea Andrei după descoperirea primului corp ceresc.

Foto: facebook.com/trinitastv

Schela V1 e o stea variabilă de tip Delta Scuti, din constelația Auriga. Schela V2 şi Schela V4 sunt stele variabile de tip EA (β Persei/Algol), iar Schela V3 şi Schela V5 sunt stele variabile de tip EW (W Ursae Majoris). O stea variabilă e un corp ceresc a cărui luminozitate variază considerabil, din perspectiva noastră. O stea care pâlpâie, practic.

Foto: facebook.com/trinitastv

Andrei Stoian e elev la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” și membru al Astroclubului „Călin Popovici”. Patru dintre cele cinci stele descoperite de tânărul gălățean sunt vizibile din România pe tot parcursul anului.

Felicitări, Andrei! Cu așa o carieră promițătare, e doar o chestiune de timp până când NASA dă o fugă prin Schela ca să te recruteze.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile