Un pas spre normalitate - California a devenit primul stat din SUA care condamnă operațiile copiilor intersex

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Când vine vorba de copiii intersex, la nivel mondial, există o problemă - părinții nu știu ce să facă și apelează la operații pentru a stabili din prima sexul celui mic.

Din păcate, în cazul acestor oameni, care din punct de vedere genital sunt jumătate femei-jumătate bărbați, astfel de decizii le distrug viața - spre exemplu, părinții au ales să-i facă femei, când ei se simt bărbați sau invers.

Normalitatea ne îndeamnă să acceptăm acest al treilea gen și ca adulții să nu mai hotărască "ce e mai bine" și să-i lase pe copii să crească și să decidă singuri.

Nu este ceva ușor de acceptat și aceste cazuri nu sunt foarte des întâlnite, dar asta nu înseamnă că nu există și că acești oameni nu ar trebui să aibă drepturi.

În această ideea, California a devenit primul stat din SUA care condamnă operațiile copiilor intersex, printr-o decizie istorică, celebrată de toți cei care s-au luptat cu această lege decenii întregi.

"It’s the very first time that a US legislative body has recognized that intersex children deserve bodily autonomy and the right to make decisions about their own bodies just like everyone else.

We’re hoping it’s just the beginning of more to come", a spus Kimberly Zieselman, director executiv la interACT, ONG-ul care s-a luptat pentru aceastp legislație.

În State, unul din 2000 de copii se nasc cu trăsături genetice, chimice sau anatomice care pică la mijloc atunci când trebuie stabilit dacă bebelușul este fată sau băiat. Începând cu 1950, majoritatea chirurgilor stabileau din start sexul copilului, astfel încât să-l facă ori masculin, ori feminin.

În prezent, comunitatea intersex, dar și Națiunile Unite au blamat aceste tactici ca încălcări ale dreptului omului, mai ales că operațiile nu au parte de consimțământul pacientului.

Susținătorii și cei care luptă pentru drepturile persoanelor intersex au spus că, de multe ori, operațiile produc mai mult rău decât bine - cicatrici, dureri cronice, incontinență urinară, pierderea funcțiilor sexuale sau incapacitatea de a simți ceva în timpul sexului, daune psihologice, cât și incorectitudinea alegerii sexului corect.

Noua legislație, cunoscută sub numele de SCR110, a fost introdusă de senatorul Scott Wiener și susținută de interACT și Equality California. Chiar dacă SCR110 nu transformă genul ăsta de operații în practici ilegale, speră să transmită un mesaj puternic către doctorii care fac asta.

Cei de la interACT sunt în discuții și cu alte state, însă această problemă ar trebui rezolvată la nivel mondial. Tu ce părere ai?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile