Un român din 6 a emigrat în ultimii 10 ani. Suntem liderii Europei la capitolul ăsta

Share
13
Tweet
Foto: facebook.com

17% din populația României și-a băgat picioarele în sărăcie și corupție, alegând un trai mai bun în Occident. În ritmul ăsta, o să rămână în țară doar politicienii care profită de pe urma propriilor legi mizerabile.

ONU estimează3,4 milioane de români au plecat din țară în perioada 2007-2017, ceea ce ne plasează pe locul 2 mondial. Doar Siria ne întrece, o țară sfâșiată de război, iar asta spune multe despre cât de rău o ducem.

Imigranții n-au nicio șansă să compenseze pentru golul ăsta demografic: 117.000 străini locuiau în România la finalul anului trecut. Aproape 4.000 dintre ei sunt refugiați sau persoane cu protecție internațională.

Români în Milano, Italia (foto: facebook.com)

Revenind la subiect: unde pleacă românii? Sigur ai ghicit deja primele două țări. Destinația favorită a emigranților noștri e Italia, unde trăiesc și muncesc peste un milion de români. Medalia de argint o ia Spania, cu peste 700.000 de români, iar podiumul e completat de Germania (aprox. 245.000 români). În fine, astea-s doar statisticile oficiale: probabil că numărul real e mult mai mare.

De ce pleacă românii din țară? Știm deja prea bine. Sunt șanse mari ca și tu să ai rude sau prieteni plecați la muncă prin străinătate, să pună niște bani deoparte ca să poată duce un trai bun odată ce revin în România. Asta dacă au de gând să revină vreodată. „Oamenii sunt forţaţi să plece la muncă în străinătate pentru că și-au pierdut locurile de muncă și/sau li s-au diminuat semnificativ veniturile, iar șanse reale sunt doar peste hotare, România fiind <<săracă>>, <<mizeră>>, <<coruptă>>, <<prost condusă>> și <<lipsită de oportunităţi>>”, aflăm din studiul „Impactul crizei economice asupra migrației forței de muncă românești”, realizat de Fundația Friedrich Ebert.

Români în Paris (foto: facebook.com)

Hai să mai citim ceva sugestiv din același document. Primarul anonim al unei comune anonime din România explică situația forței de muncă în mediul rural: „Nu și-au pierdut locurile de muncă. Nici nu aveau. Nu cred că avem în raza comunei în total 150 de salariaţi, angajaţi. Și pleacă, că e altă viaţă, altă civilizaţie, da... Au oportunităţi acolo... Aici? Din ce trăiește lumea? Ce câștigă în gospodărie și alocaţiile și pensiile de stat ale părinţilor. Astea sunt sursele”.

Oricum ai da-o, totul se rezumă la bani: „Cel mai puternic factor al migraţiei românilor este negreşit de natură socio-economic. Dacă populaţia altor state migrează datorită conflictelor armate, românii pleacă forţaţi de sărăcie”, explică psihologul Mihai Copăceanu. Aceeași poveste parcă dintotdeauna.

Români în Berlin (foto: facebook.com)

Consecințele? Sociologul Mircea Kivu spune că-i doar o chestiune de timp până când sistemul de pensii de prăbușește complet. Declinul demografic, munca la negru, migrația masivă a românilor și creșterea speranței de viață sunt motive pentru care sistemul de pensii de-ndreaptă cu pași siguri către faliment.

Se estimează că, în cel mai rău caz, populația României în anul 2060 va fi de 12,5 milioane locuitori. În cel mai bun caz, vom vorbi despre 14,3 milioane de cetățeni.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile