16 filme de NERATAT la noua ediție "Les Films de Cannes à Bucarest"

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
117
Tweet

Les Films de Cannes à Bucarest revine la Capitală, în perioada 19-28 octombrie, și aduce, așa cum ne-a obișnuit deja de 9 ani, filme importante, interesante, premiate și care merită urmărite.

Se vor pregăti peste 100 de proiecții ale celor mai apreciate filme de la Cannes, premiere și avanpremiere, iar invitatul de onoare al acestei ediții va fi regizorul Carlos Reygadas.

Publicul va avea parte și de un omagiu adus lui Lician Pintilie (o integrală a filmelor regizorului), cât și de proiecții speciale, masterclass-uri, invitați surpriză, dezbateri și petreceri. Sună bine, nu?

Ediția se extinde și în afara Bucureștiului, așa că proiecții vor mai exista și în alte 7 orașe din țară: Timișoara, Arad, Cluj, Iași, Brașov, Oradea și Suceava.

În ceea ce privește Capitala, filmele vor putea fi văzute la:

Am făcut o selecție de 16 filme (oferta este mult mai variată de atât) pe care ar fi bine să nu le ratezi în perioada de mai sus. Uite despre ce e vorba:

The Untamed

Leul de Argint pentru cea mai bună regie, Veneția IFF 2016

The Untamed

Alejandra este o mamă tânără casnică, care crește doi băieți cu soțul ei Angel într-un mic orășel. Fratele ei Fabian lucrează ca asistent medical într-un spital local. Viețile lor provinciale sunt date peste cap de vizita misterioasei Veronica.

Sexul și dragostea pot fi fragile în anumite regiuni unde legăturile puternice de familie, ipocrizia, homofobia și șovinismul masculin există.

Veronica îi convinge că în apropierea pădurii, într-o cabană izolată, se află ceva din afara acestei lumi care poate fi răspunsul la toate problemele lor. Ceva a cărui forță nu-i pot rezista și cu care trebuie să se resemneze sau să-i sufere mânia. Mai multe detalii aici.

The Wild Pear Tree

În competiție, Cannes, 2018

The Wild Pear Tree

Pasionat de literatură, Sinan și-a dorit să fie scriitor de când se știe. Întors în satul său natal din Anatolia, își pune la bătaie toată energia ca să strângă banii necesari pentru a fi publicat, dar datoriile tatălui său îl ajung din urmă. Mai multe detalii aici.

CLIMAX

Premiul C.I.C.A.E., Quinzaine des Réalisateurs, Cannes 2018

Climax

Nașterea și moartea sunt experiențe extraordinare. Viața este o plăcere trecătoare. Câțiva dansatori se adună într-o clădire goală a unei școli, pentru a repeta pe parcursul unei nopți de iarnă. Noaptea se transformă însă într-un coșmar, când află că odată cu sangria au înghițit și LSD.

Inspirat de o poveste adevărată.

"Un cocktail exploziv de sex, violență și droguri filmat de o cameră pe ecsta" – Les Inrocks

"Gaspar Noé vine cu un nou horror hardcore care te lasă cu gura căscată – extraordinar din punct de vedere vizual și curajos ca structură și formă" – The Guardian

Mai multe detalii aici.

BlacKkKlansman

Marele Premiu, Cannes 2018

BlacKkKlansman

Ron Stallworth, un ofițer de poliție afro-american din Colorado, reușește să se infiltreze în gruparea locală a Ku Klux Klan și aproape devine șeful ei. Mai multe detalii aici.

Burning

Premiul FIPRESCI, Cannes 2018

Burning

În timpul unei livrări, Jongsu, un tânăr curier, dă din întâmplare peste Haemi, o tânără care locuia cândva în cartierul lui. Haemi îl roagă să aibă grijă de pisica ei cât timp va călători în Africa.

La întoarcere, i-l prezintă pe Ben, un tip misterios pe care l-a întâlnit în călătorie. Într-o zi, Ben îi povestește lui Jongsu despre hobby-ul său cât se poate de neobișnuit. Mai multe detalii aici.

Everybody knows

În competiție, Cannes 2018

Film de deschidere

Everybody knows

Cu prilejul nunții surorii ei, Laura se întoarce împreună cu copiii ei în satul natal, în inima unor vii spaniole. Evenimente neașteptate îi bulversează însă tot sejurul și scot la suprafață un trecut de mult ascuns. Mai multe detalii aici.

Roma

Leul de Aur, Veneția 2018

Roma

Cel mai personal proiect al regizorului și scenaristului Alfonso Cuarón, Roma este o cronică a celui mai tulburat an în viețile membrilor unei familii din clasa mijlocie a orașului Mexico City în 1970. Cuarón, inspirat de femeile copilăriei sale, livrează o odă artistică matriarhatului care a dat formă lumii.

Un portret viu al violenței domestice și a ierarhiei sociale în mijlocul tumultului politic, Roma o urmărește pe tânăra casnică Cleo, descendentă a moștenirii Mixteco, și colega sa Adela, tot Mixtecă, care lucrează pentru o mica familie din clasa de mijloc dintr-un cartier al Romei.

Mama a patru copii, Sofia, se consolează cu absența îndelungată a soțului ei, iar Cleo se confruntă cu vești devastatoare ce amenință să o distragă din a-I îngriji pe copiii Sofiei, pe care-i iubește ca și cum ar fi ai ei.

În timp ce încearcă să construiască o altă imagine a dragostei și solidarității într-un context al ierarhiilor sociale unde clasa și rasa sunt în mod pervers interconectate, Cleo și Sofia luptă în tăcere cu schimbări în interiorul căminului, într-o țară care înfruntă un conflict între în guvern sprijinit de forțele de ordine pe de o parte și studenți demonstranți, pe de altă parte. Filmat într-un alb-negru luminos, Roma este un portret intim, sfâșietor și revelator totodată. Mai multe detalii aici.

Shoplifters

Palme d’Or, Cannes 2018

Shoplifters

Întorcându-se după un tur de furturi din magazine, Osamu și fiul său dau în drumul lor peste o fetiță care pare abandonată. Reticentă la ideea de a găzdui copilul peste noapte, soția lui Osamu acceptă în final să o ia în grijă, după ce află că părinții ei o maltratează.

În ciuda sărăciei, familia pare să fie una fericită. Asta până într-o zi, când o întâmplare neprevăzută le dezvăluie brusc secretele. Mai multe detalii aici.

Touch me not

Ursul de Aur, Berlin 2018

"Spune-mi cum ai fost iubit, ca să-ți spun cum iubești"

Touch me not

Împreună cu personajele sale, regizoarea filmului se aventurează într-un proiect de cercetare personală despre intimitate.

La graniță fluidă dintre realitate și ficțiune, Nu mă atinge-mă urmărește călătoriile emoționale ale Laurei, Tómas și a lui Christian, oferind o perspectivă adânc empatică în viețile lor.

Dorind cu ardoare intimitatea, dar în același timp temându-se de ea, ei lucrează împreună pentru a depăși vechi stereotipuri, mecanisme de apărare și tabuuri, și pentru a se elibera.

Nu mă atinge-mă este un film care privește către modul în care putem găsi intimitatea în cele mai neașteptate feluri și la cum putem iubi pe altcineva fără a ne pierde pe noi înșine. Mai multe detalii aici.

Border

Premiul Un Certain Regard, Cannes 2018

Border

Tina, un ofițer de vamă de o eficacitate incredibilă, este recunoscută pentru simțul ei infailibil. Practic, e ca și cum ar mirosi vina ori intențiile ascunse. Însă când Vore, un tip suspect, trece prin fața ei, capacitățile sale sunt puse la încercare pentru prima dată.

Tina știe că Vore ascunde ceva, dar nu poate identifica ce anume. Mai rău, simte și o atracție bizară față de el. În timp ce dezvoltă o relație specială cu el, Tina își descoperă, în sfârșit, adevărata identitate. La fel ca Vore, nu aparține acestei lumi.

Întreaga sa existență s-a bazat pe o minciună, iar ea este nevoită să aleagă acum: să continue să trăiască în impostură sau să îmbrățișeze revelațiile terifiante ale lui Vore. Mai multe detalii aici.

Donbass

Premiul pentru regie, Un Certain Regard, Cannes 2018

Donbass

În Donbass, regiune din estul Ucrainei, se desfășoară un război hibrid: au loc conflicte armate deschise, crime și jafuri organizate de grupări separatiste. În Donbass, războiul a ajuns să fie numit "pace", propaganda e numită "adevăr", iar ura pretinde că e dragoste.

Un periplu prin Donbass poate fi o înlănțuire de aventuri incredibile, în cursul cărora grotesctul și tragicul se amestecă precum viața și moartea.

Nu e o poveste despre o regiune, o țară sau un sistem politic, ci despre o lume pierdută în epoca post-adevăr și a falselor identități. Iar asta ne privește pe noi toți. Mai multe detalii aici.

Capharnaüm

Premiul Juriului, Cannes 2018

Capharnaüm

Întâlnire la tribunal. Zain, un băiat în vârstă de 12 ani, se prezintă în fața judecătorului.

Judecătorul: De ce vă dați în judecată părinții?

Zain: Pentru că mi-au dat viață.

Mai multe detalii aici.

Girl

Caméra d’Or

Premiul pentru Cel mai bună interpretare Victor Polster

Premiul FIPRESCI Un Certain Regard

Queer Palm, Cannes 2018

Girl

Lara este o tânără de 15 ani cu o voință puternică și complet dedicată visului de a deveni balerină. Cu sprijinul tatălui ei, se aruncă într-o căutare a absolutului la o școală nouă.

Frustrările de adolescent ale Larei și nerăbdarea ei sunt amplificate pe măsură ce realizează că trupul ei nu se mulează atât de ușor pe disciplina strictă a baletului deoarece a fost născută băiat. Mai multe detalii aici.

Dogman

Premiul pentru Cel mai bun actor Marcello Fonte, Cannes 2018

Dogman

Într-o suburbie italiană dezolantă, Marcello, un frizer pentru câini discret și apreciat de toată lumea, e martor la întoarcerea din închisoare a prietenului său Simoncino, un fost boxeur dependent de cocaină, care începe să terorizeze cartierul.

Sigur pe el la început, Marcello se lasă angrenat, împotriva voinței lui, într-o rețea a crimei. Înainte de a pune la cale o răzbunare feroce, el învață pe propria piele ce înseamnă trădarea și abandonul. Mai multe detalii aici.

Cold War

Premiul pentru cel mai bună regie, Cannes 2018

Cold War este o poveste pasionantă de dragoste între doi oameni cu temperamente diferite, provenind din medii diferite, care sunt în mod fatal nepotriviți și totuși, condamnați de către soartă să fie împreună.

Pe fundalul Războiului Rece în Polonia, Berlin, Yugoslavia și Parisul anilor 1950, filmul creionează o poveste de dragoste la fel de imposibilă precum timpurile trăite de protagoniști.

Mai multe detalii aici.

3 Faces

Premiul pentru scenariu(ex-aequo), Cannes 2018

3 Faces

O celebră actriță iraniană primește un clip tulburător cu o tânără care o imploră să o ajute să scape de familia ei conservatoare. Afectată, îi cere prietenului ei, regizorul Jafar Panahi, să o ajute să înțeleagă dacă este vorba despre o manipulare.

Împreună, cei doi pornesc la drum către satul fetei, în munții izolați din nord-vestul țării, unde tradițiile locale contină să dicteze viețile oamenilor. Mai multe detalii aici.

PS: Biletele se găsesc online, cât și la casieriile cinematografelor. Programul complet, cât și mai multe detalii despre event găsești aici.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

Les Films de Cannes à Bucarest filme bucuresti cannes festival
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde