5 seriale din anii 90s-00s la care să începi să te uiți chiar acum

Bianca Bârsan

Street Style
Share
Tweet
Archer

Dacă ai văzut deja Seinfeld de mult prea multe ori – apparently, that's a thing? – și vrei ceva nou, dar de fapt, vechi, din perioada aia nostalgică a glorioșilor ani nouăzeci, află că ți-am pregătit o listă numai bună de explorat. Producții nouăzeciste și nu numai, acum e șansa să-ți vezi actorii preferați în rolurile cu care au crescut – cc. James Franco, Michael Cera & co. Îți promit că cel puțin unul din serialele astea va intra în topul preferatelor tale, așa că ce mai aștepți? Hai să-ncepem.

Pe cine recunoști aici?

Freaks and Geeks (1999 – 2000)

Preferatul meu de pe lista asta, Freaks and Geeks a avut premiera în 1999, însă dacă te uiți la el, ai să vezi că e la fel de relevant și în 2018. Singurul sezon al producției spune povestea unor adolescenți de liceu (nu te gândi la fețele alea picture-perfect din Gossip Girl sau The O.C., ci mai degrabă la unele relatable, cam cum erai și tu și cum eram și eu în urmă cu 10 ani), aparent divizați în clasicele două tabere: freaks, adică ciudații liceului, stonerii sau anarhiștii, și geeks, adică copii ăia de nota 10, care fac extra work la clubul de mate al liceului și participă la olimpiade. Dinamica întregului show e superbă, iar interacțiunile dintre cele două grupuri sunt atââât de autentice, încât o să crezi că e, mai degrabă, un reality show, decât un serial regizat.

Cu fiecare episod, ai să treci prin toate stările alea tipic adolescentine – de la sentimentul de a vrea să te faci remarcat, la dragoste, rebeliune, teribilism ș.a.m.d. În plus, o parte din episoade este scrisă și regizată de Judd Apatow – cel căruia trebuie să îi mulțumești pentru Pineapple Express, The 40-Year-Old Virgin, Knocked Up sau Superbad - și ai și ocazia să vezi niște foarte tineri James Franco, Seth Rogen sau Jason Segel în rolurile principale. Oare cum poți să spui „nu” serialului ăsta?

Lil Mike Cera

Arrested Development (2003 - )

Arrested Development este despre o familie disfuncțională, așa că sunt sigură că deja ai pe cineva în minte când citești paragraful ăsta – ți-am zis că sunt seriale relatable -, însă, contrar așteptărilor, nu este vorba o dramă, ci o comedie destul de ciudățică, cu o abordare aparte. Cadrele sunt filmate în stil documentar, înjurăturile personajelor sunt cenzurate cu celebrul „beeeeep”, iar overall vei avea senzația că vorbim de un serial filmat de amatori, ceva homemade. Te asigur, însă, că nu este deloc cazul. În rolurile principale ai să îi vezi pe Jason Bateman, Michael Cera (pre-Juno), dar și pe Portia de Rossi sau Jessica Walter, aceasta din urmă, în rolul unei mame manipulative și cinice, dar care te va face să râzi aproape e fiecare dată cu replicile ei witty.

Noua ta animație preferată.

Archer (2009 - )

Un alt serial în care poți da de Jessica Walter – recunoaște, de când ai dat play la Arrested Development, nu mai știi de tine -, de data asta în formă animată, este Archer, unde, surpriză, ea joacă un rol taaare similar, Mallory Archer. Personajul principal este însă fiul său, Sterling Archer, interpretat de H. Jon Benjamin, un super spion super secret, care lucrează pentru organizația internațională ISIS – uhhh, nu ISIS ăla rău, un ISIS bun, dar cam incompetent. Acțiunea e centrată mai degrabă pe relațiile interpersonale mult prea reale din serial, fie că vorbim de cele de dragoste, de prietenie, de invidie and so on, decât pe operațiunile secrete de spionaj international. Îți recomand Archer pentru că, pe lângă faptul că e plin de sarcasm și pettiness și tot ce e mai bun pe lume, toate personajele sunt extrem de autentice – o să găsești din prima pe cineva cu care să te identifici.

Ți-aduci aminte primul an de facultate?

Undeclared (2001)

Un fel de continuare a Freaks and Geeks, tot în regia lui Apatow, Undeclared urmărește primul an de facultate al lui Steve – interpretat de Jay Baruchel, din This Is The End sau Knocked Up -, un freshman care se trezește, dintr-o dată, în mijlocul dramelor clasice din această perioadă a vieții. Ai aici ocazia să îi revezi și pe Seth Rogen și Jason Segel, la un an după Freaks and Geeks, însă nu te entuziasma prea tare – și acest serial, la fel ca Freaks and Geeks, a fost anulat după primul sezon. Why do all good things come to an end? Bonus: În perioada filmărilor pentru Undeclared, Seth Rogen i-a arătat lui Apatow scenariul pentru Superbad și așa au început discuțiile și planurile pentru una din comediile tale preferate; tare, nu?

ME IRL

Curb Your Enthusiasm (2000 - )

Dacă n-ai văzut încă acest clasic despre viața și problemele cotidiene ale lui Larry David, the guy who gave us Seinfeld, nu e prea târziu. Nostalgia e pe val, așa că ce moment mai bun să te apuci de un serial din anii 2000, care are ca personaj principal un bărbat apatic, cinic și, fără voia lui, extrem de comic, care-și interpretează propriul rol, și care a mai și câștigat Globul de Aur? În plus, că tot trăim în era memelor, află că serialul Curb Your Enthusiasm e basically o memă întreagă, televizată, featuring sentimente de self-loathing și self-pity, mai ceva ca DM-urile tale cu prietenii pe Instagram. Ah, și, era să uit, în 2018 așteptăm premiera sezonului 10, așa că trebuie neapărat să recuperezi sezoanele pierdute!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile