8 filme despre care habar n-aveai că au fost făcute în România

Share
24
Tweet
Postere oficiale The Expendables 3 / Seed of Chucky / War Dogs

O să le revezi cu alți ochi după ce termini de citit.

Numele țării noastre e pe buzele tuturor cinefililor și criticilor de film din lume, zilele astea. Vinerea trecută a fost premiera mondială a Horror-ului „The Nun”, cel mai nou capitol din Universul Cinematografic „The Conjuring”, filmat integral în România. Acțiunea se petrece în Transilvania anului 1952, într-o abație bântuită, iar peisajul românesc e unul dintre puținele elemente lăudate pe net prin recenzii.

Toată lumea vorbește despre România și o caută pe Google, dar nu-i ca și cum „The Nun” e prima producție hollywoodiană care se filmează la noi. De-a lungul anilor s-au turnat aici o grămadă de filme distribuite în cinematografele din întreaga lume, dar fac pariu că nu știai detaliul ăsta în cazul multora dintre ele. Hai să trecem în revistă câteva filme celebre care au fost filmate în țara noastră, pentru ca apoi să le revedem cu ochii beliți după locuri cunoscute.

Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2011)

Nicolas Cage e renumit pentru faptul că joacă în filme îngrozitor de proaste, iar Ghost Rider 2 n-a făcut excepție în ochii cinefililor. Chiar și așa, e un superhero movie care și-a făcut loc în cultura populară (chiar dacă din motive greșite). Filmat în România și Turcia, în „Ghost Rider: Spirit of Vengeance” vei recunoaște sigur Transfăgărășanul, Castelul Corvinilor și câteva cadre din Târgu-Jiu și București. Mai mult decât atât, prin distribuție chiar și-au făcut loc câțiva actori români: Cristi Iacob, Valentin Popescu, Sorin Tofan, Constantin Puşcaşu şi Ioan Andrei Ionescu.

War Dogs (2016)

Geniala comedie-dramă cu Jonah Hill, Miles Teller și Bradley Cooper, despre doi puști care ajung să facă trafic de arme până când afacerea devine absurd de periculoasă, a fost posibilă mulțumită mai multor locații românești. Hangarul Regelui, Hotel Intercontinental și Palatul Parlamentului sunt câteva obiective turistice pe care le vei recunoaște din prima, chiar dacă scenariul minte că acțiunea s-ar desfășura în Albania, nu în România...

The Brothers Bloom (2008)

Rian Johnson spunea în urmă cu 10 ani povestea comică a doi escroci (Mark Ruffalo și Adrien Brody) care-și câștigă existența fraierind milionari excentrici. Un film drăguț, cu mult înainte ca Johnson să preia cârmele francizei Star Wars și s-o bage în mormânt. Revenind, „The Brothers Bloom” a fost filmat – printre altele - în Bucureşti şi Comarnic, dar și Castelul Peleș a servit drept locuință miliardarei Penelope (Rachel Weisz). Într-un moment-cheie al filmului avem și o priveliște frumoasă asupra Cazinoului din Constanța, despre care ni se spune însă că e localizat în Sankt Petersburg, Rusia...

Cold Mountain (2003)

Câștigător al unui premiu Oscar (Cea mai bună actriță într-un rol secundar: Renée Zellweger), „Cold Mountain”, drama asta istorică a adus în România nume precum Jude Law, Nicole Kidman, Natalie Portman sau Philip Seymour Hoffman. Era mare, mare lucru la vremea aia, cu atât mai mult cu filmările s-au desfășurat aproape integral la noi. Cu prima ocazie când îl revezi, să știi că scena de luptă de la Petersburg, Virginia, are loc de fapt la o fermă de lângă satul Potigrafu, pe lângă București; scenele în care reverendul (Donald Sutherland) îi face lui Inman turul împrejurimilor au fost filmate lângă Râșnov, iar prima întâlnire dintre Inman și Ada are loc la Zărnești.

Seed of Chucky (2004)

Cel de-al cincilea capitol din seria „Child’s Play” se remarcă în două feluri: 1) a marcat debutul regizoral al lui Don Mancini, creatorul și scenaristul seriei; 2) a fost filmat aproape în totalitate în România. Păpușa Ucigașă Chucky (Brad Dourif) și-a continuat crimele trase de păr pe pământ românesc, chiar dacă acțiunea filmului e plasată la Hollywood. Producătorii s-au folosit cel mai mult de platourile studioului Castel Film, din județul Ilfov, unde au reciclat multe decoruri rămase de la „Cold Mountain”.

The Expendables 3 (2014)

„Eroii de Sacrificiu” ai lui Sylvester Stallone și-au riscat viața și în România pentru cea de-a treia parte a francizei. Jason Statham, Harrison Ford, Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson, Wesley Snipes, Dolph Lundgren și restul găștii au petrecut o săptămână în București, bătându-se prin Centrul Vechi, pe sub Arcul de Triumf și în clădirea Unicredit Țiriac Bank de pe bd. Expoziției. O parte din acțiune chiar e plasată în București, deci n-aveau cum să nu dea măcar o fugă până aici.

Borat (2006)

Hai, că în cazul ăsta sunt șanse mari să știi deja că a fost filmat în România. Nu de alta, dar a fost un scandal-monstru după premiera națională în cinematografe, când sătenii din Glod (județul Dâmbovița) au descoperit că Sacha Baron Cohen îi păcălise pe toți în timpul vizitei sale. Ei înțeleseseră că „Borat” avea să fie un documentar despre satul lor, pentru ca ulterior să vadă că actorul prezenta Glodul ca fiind satul său natal din Kazahstan. În fine, au fost revelații mult mai urâte, cum e faptul că fierarul satului a fost prezentat în film ca fiind ginecolog, în timp ce-și etala uneltele gigantice. Toată lumea a râs la comedia asta absurdă, mai puțin glodenii.

BONUS: Killing Eve (2018-)

E bonus, pentru că titlul ăsta marca BBC nu-i film, ci serial. Drama-thriller-ul cu Sandra Oh și Jodie Comer în rolurile principale urmărește un ofițer de securitate (Oh) însărcinat cu misiunea de a găsi o asasină temută (Comer) înainte ca aceasta să comită o nouă crimă. Jocul ăsta de-a șoarecele și pisica a trecut și prin România în timpul producției, cu mai multe scene filmate în București pe traseele Piața Muncii – Circul de Stat și Bd. Dinicu Golescu – str. Cameliei – str. Gării de Nord – Piața Gării de Nord. Echipa și-a făcut timp și pentru o excursie la Giurgiu, acolo unde a mai tras câteva cadre prin penitenciar.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile