A murit unul dintre cei mai mari regizori din istoria cinematografiei

Share
Tweet
Marlon Brando în posterul oficial al „Last Tango in Paris”, film regizat de Bernardo Bertolucci Foto: United Artists, via burgkino.at/movie/last-tango-paris

La două săptămâni după ce l-am pierdut pe Stan Lee, părintele universului MARVEL, cinematografia universală primește o nouă lovitură dureroasă.

În vârstă de 77 de ani, regizorul italian Bernardo Bertolucci a murit în dimineața asta, la Roma, în urma unei lungi lupte cu cancerul. Dublu câștigător de Oscar, premiat cu un Glob de Aur, un BAFTA, Leul de Aur pentru întreaga carieră și distins chiar cu o stea pe Hollywood Walk of Fame, Bertolucci s-a remarcat în industria filmului nu doar ca cineast vizionar și favorit al criticilor, ci și unul extrem de popular în rândul spectatorilor. A găsit combinația perfectă între artă și succes la box office.

Bernardo Bertolucci primind Oscarul în 1988 Foto: Bestimage / AGENCE / BESTIMAGE, via hepta.ro

Italianul a pus întotdeauna accentul pe calitate, în defavoarea cantității. Așa se explică faptul că, de-a lungul unei cariere de peste 50 de ani, nu a regizat decât 16 lungmetraje. Printre ele se numără „Last Tango in Paris” (1972), care a primit două premii Oscar, și „The Last Emperor” (1987), recompensat cu 9 statuete de aur. În cazul ultimului, două dintre premii i-au revenit personal lui Bertolucci: pentru cel mai bun regizor și pentru cel mai bun scenariu adaptat.

Bernardo Bertolucci în 2015 Foto: Olycom / SICILIA MARILLA , via hepta.ro

Cei de la ListVerse l-au numit al treilea cel mai bun regizor italian al tuturor timpurilor, depășit doar de Michelangelo Antonioni (locul 2) și Federico Fellini (locul 1). Știu că site-ul ăsta nu-ți spune nimic, dar vei găsi numele lui Bertolucci bine clasat în orice top al regizorilor, chiar și în cele care vizează cinematografia universală all-time. Omul a fost o adevărată legendă. Și așa va rămâne întotdeauna.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile