Adina Pintilie, prima regizoare din România care concurează în competiția pentru Ursul de Aur

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
Tweet
Sursă foto: facebook.com/touchmenotfilmpage

Nu mă atinge-mă (Touch Me Not), lungmetrajul de debut al regizoarei Adina Pintilie, a fost selecționat pentru cea de-a 68-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Pentru România reprezintă o premieră, deoarece este prima dată când o regizoare de film din România participă în competiția oficială a festivalului.

Filmul Touch Me Not surprinde căutarea, dar și frica de intimitate a unei femei (Laura Benson) și a doi bărbați. Despre filmul său, Adina a declarat următoarele, în timp ce se afla la Venice Film Market:

„Intimitatea este plină de primejdii. Filmul este o tentativă de a descoperi diverse valențe ale intimității. Reversul iubirii poate fi ura, agresiunea, lipsa de comunicare. Toate sunt parte ale aceleiași realități complexe. Filmul este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenței umane”.

Touch Me Not a fost susținut de două dintre cele mai cosmopolite agenții de co-producție: Les Films de l'Etranger din Franța (al cărui palmares cuprinde și 4,3,2) și Rohfilm din Germania. Dieter Kosslick, directorul festivalului, scrie în scrisoarea oficială de invitație:

„Mai întâi de toate, permiteți-mi să vă mulțumesc pentru că ne-ați oferit marea oportunitate de a vedea Touch Me Not pentru festivalul nostru. Cu toții am fost profund impresionați, de aceea vă rog să acceptați felicitările mele”.

Sursă foto: filmneweurope.com

Lungmetrajul este filmat în 10 săptămâni, între anii 2015 și 2017, și are o distribuție mixtă de actori profesioniști și persoane reale. De asemenea, Touch Me Not reunește oameni din întreaga Europă: regizoarea și scenarista Adina Pintilie, actorii Laura Benson (Anglia/Franța), Tomas Lemarquis (Islanda/Franța), Christian Bayerlein (Germania), Grit Uhlemann (Germania), Hanna Hofmann (Germania), Seani Love (Anglia/Australia), Irmena Chichikova (Bulgaria) și Dirk Lange (Germania).

Adina Pintilie este absolventă a Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, tânără regizoare română de film, multipremiată în festivaluri prestigioase din întreaga lume.

Filmele sale se plasează la graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală, filmele sale sunt un fenomen aparte în peisajul cinematografic românesc, distingându-se printr-un stil vizual profund personal, experimentare îndrăzneaţă în limbajul cinematografic şi explorare fără compromis a psihologiei umane.

Lungmetrajul este prima parte a unui viitor proiect de artă multi-platform, susținut printre altele de Centrul Pompidou din Paris, de Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Muzeul de Artă Modernă din Varșovia și Centrul de Artă Spinnerei Leipzig. „Explorând, dincolo de tabuuri, rolul esențial pe care intimitatea îl joacă în dezvoltarea umană, Touch Me Not își propune să deschidă noi perspective, să educe, să promoveze toleranța și libertatea de expresie, să creeze un spațiu de (auto-)reflectare, provocând privitorul să își reevalueze propriile idei cu privire la intimitate.”

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile