Am văzut un film întreg despre LEAPȘA și e infinit mai bun decât te-ai aștepta

Share
Tweet
Jeremy Renner și Jon Hamm în „TAG” Foto: Youtube

Mai e și bazat pe-un articol de ziar, deci e cu atât mai uimitor faptul că a „funcționat”.

TAG: Dă-o mai departe” e inspirat din povestea reală a unui grup de nouă adulți în toată firea care joacă leapșa anual de 30 de ani încoace. Bărbații au pornit jocul ăsta interminabil din dorința de a păstra legătura, de a rămâne prieteni în ciuda faptului că locuiesc în orașe diferite din SUA împreună cu familiile lor. Au transformat februarie în Luna Lepșei, iar ultimul care „rămâne” trebuie să îndure un an întreg de rușine... Până la anul, când totul o ia de la capăt și are ocazia să se răzbune.

Foto: Youtube

Nu te gândi că cei nouă bărbați se urcă la volan, își dau întâlnire într-o parcare și se fugăresc acolo ca niște copii. Leapșa lor e infinit mai intensă și mizează pe vizite-surpriză. La un moment dat, unul dintre ei a fost chemat de-un vecin să arunce un ochi peste noua lui mașină. În portbagaj se ascundea un alt jucător de Leapșa, care a țâșnit afară și l-a atins pe primul. Altul a zburat tocmai până-n München ca să-și surprindă adversarul. Și a reușit, doar că era 2 martie, deci nu s-a pus.

Foto: IMDb

Filmul lui Jeff Tomsic se abate de la povestea reală oferindu-ne cinci protagoniști în loc de nouă, jucați de: Ed Helms, Jon Hamm, Jake Johnson, Hannibal Buress și Jeremy Renner. Pentru că orice poveste are nevoie de o intrigă, Jeremy Renner e membrul din grup care nu a fost atins vreodată în timpul jocului. Nici măcar o dată, în 30 de ani. Așa se face că ceilalți patru își unesc forțele anual ca să-l doboare pe campion, sau măcar să încerce.

Foto: Youtube

Problema e că personajul lui Renner e hotărât să se retragă definitiv din joc, cu un scor perfect. Urmează să se căsătorească, să-și întemeieze o familie și vrea să lase-n urmă „copilărismele” de genul ăsta. E acum ori niciodată pentru restul găștii, care pune la cale cel mai complex și distractiv joc de Leapșa al tuturor timpurilor.

Foto: MojTV

Jeremy Renner în filmul ăsta e fix ce ar fi trebuit să fie Hawkeye în Avengers. E inteligent, agil, expert în lupta corp la corp și un maestru al înșelăciunii. Un personaj memorabil, amuzant și „badass”, care împrumută tehnica analizei în slow-motion a lui Sherlock (varianta Robert Downey Jr.). E de o mie de ori mai supererou aici decât în orice film Marvel.

Foto: IMDb

Fiecare personaj are câte ceva special care te face să-l îndrăgești, iar distribuția a fost aleasă la fel de inspirat. Hannibal Buress îi eclipsează pe toți de fiecare dată când apare pe ecran cu întrebări existențiale absurde, comentarii aleatorii pe lângă subiect și o ușoară instabilitate psihică. M-a făcut să râd atât de tare, încât m-am trezit cu o criză de astm în mijlocul filmului. Așa de bun e.

Foto: Youtube

Din distribuție mai face parte și Isla Fisher, membră „prin alianță” a găștii, prin faptul că-i nevasta personajului lui Ed Helms. Deși e cea mai competitivă persoană pe care ți-o poți imagina, impulsivă și evident sărită de pe fix, nu are voie să participe la jocul de Leapșa pentru că bărbații au stabilit regulile pe vremea când erau copii. Pe vremea aia, accesul fetelor era interzis. Încep să cred că toate filmele din ziua de azi sunt obligate să includă măcar o aluzie la inegalitatea dintre sexe, altfel nu primesc undă verde.

Foto: IMDb

Povestea e destul de subțirică și ocazional rămâne în pană de idei, dar niciodată până-n punctul în care să te-adoarmă. Chimia dintre actori creează impresia unui grup real și bine închegat de prieteni, cu excepția lui Jeremy Renner, care pare desprins dintr-un alt film. Totuși, în loc să fie deranjant, contrastul ăsta e sursa principală de umor.

Foto: Youtube

Uneori premisa filmului devine ușor obositoare, iar multe scene sunt așa trase de păr încât te pot scoate din atmosferă. Trebuie doar să-ți amintești că urmărești o comedie intenționat exagerată, bazată pe o poveste reală, dar care nu încearcă să reproducă acțiunea cu fidelitatea unui documentar. Mergi să te distrezi, nu să te informezi.

Foto: Youtube

Te așteaptă multe surprize de-a lungul aventurii, unele atât de șocante încât te-ntrebi dacă nu cumva s-a schimbat complet genul cinematografic. Tonul redevine comic de fiecare dată, iar în final rămâi cu un gust dulce-amărui și cu bucuria faptului că există într-adevăr gașca asta nebună de adulți care nu-și lasă copiii lăuntrici să moară. Bravo lor!

„TAG: Dă-o mai departe” ajunge în cinematografele din România vineri, 6 iulie.

Nota mea: 7/10

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile