Am vorbit cu Mark Hamill, ultimul Jedi din Star Wars

Share
Tweet

Chiar el, doamnelor și domnilor. Mark Hamill, cavalerul Jedi care a cucerit spectatorii de pe întreaga planetă în anii ‘80, a stat de vorbă cu NOIZZ. Fiul lui Darth Vader ne-a povestit ce crede despre fanii Star Wars, cum e să redevină Luke Skywalker după 34 de ani și cum îi face vocea lui Joker.

NOIZZ: Mark, lumea se înghesuie zilele astea prin cinematografe ca să vadă „Star Wars: The Last Jedi”. Tu îl joci din nou pe Luke Skywalker, personajul care te-a făcut celebru în întreaga lume acum 40 de ani. Primele mele amintiri cu Star Wars nu sunt legate de filme, ci de jucării. Când eram mic, eu și soră-mea aveam niște figurine – un ewok, un Han Solo îmbrăcat pentru zăpadă și o wampa care s-a stricat pentru că i-am făcut baie. Câți Luke Skywalkeri ai tu acasă? Sau preferi să te joci cu Chewbacca?

Mark Hamill: Nu colecționez produse Star Wars, dar fiul meu, Nathan, da. S-a născut când abia filmaserăm „The Empire Strikes Back”. Era copil mic pe vremea „Return of the Jedi” și era mare fan Star Wars! Așa că l-am întrebat pe George (Lucas): „Poți să mă pui pe vreo listă ca să primesc toate materialele promoționale?”. Mă gândeam la un tricou și la coloana sonoră a filmului. Nici nu bănuiam că o să mă trezesc curând cu o periuță electrică, chiloți, un sac de dormit și toate prostioarele. Dar mi-a plăcut la nebunie! Îmi amintesc că-i ziceam lui Harrison (Ford): „Uite, fața mea e pe o cutie de cereale C3PO! Poți s-o decupezi și s-o porți!”. „Whatever...”, lui nu-i păsa.

Mark Hamill cu o figurină Luke Skywalker (foto: youtube.com)

NOIZZ: Și fiul tău, Nathan?

Mark Hamill: Era doar un bebeluș când soseau cutiile – cutii mari etichetate „Kenner” (compania care producea jucării Star Wars). Știa să spună „mami” și „like”, dar – mă jur – al treilea cuvânt al lui a fost „connoisseur”. Bineînțeles că desfăceam cutiile pe loc. Și știu că ar fi ajuns să valoreze o avere dacă le depozitam în pivniță pentru zece, cincisprezece ani. Dar ce fel de tată aș fi fost dacă-i ziceam: „Nu, hai să le păstrăm ca să-ți plătim facultatea”. Astăzi răsfoiește cataloage de colecționari și uneori spune: „O Prințesă Leia ambalată original valorează 1.400 $. De ce m-ai lăsat să-i fac o tunsoare à la Sinéad O'Connor?!”, iar eu îi spun: „A fost ideea ta!”. De-aia era așa amuzant: odată ce-i desprindeai cocurile, nu le puteai face la loc. Așa că Nathan i-a scurtat părul. Întâi a purtat un loden, apoi o frizură stil Dorothy Hamill, iar în curând capul ei a ajuns complet chel.

Mark Hamill (foto: youtube.com)

NOIZZ: Tu după ce te dădeai în vânt în copilărie?

Mark Hamill: The Beatles erau „Star Wars”-ul meu. La unsprezece ani le iubeam muzica - erau așa distractivi, așa exotici! Nu-mi puteam da seama ce accent aveau. Nu îi urmăream și nici nu pândeam în fața caselor lor, dar voiam să știu totul despre ei. Mă fascinau dincolo de muzică. Deci pot înțelege obsesiile fanilor.

Prima întâlnire a lui Luke Skywalker cu o sabie-laser (foto: youtube.com)

NOIZZ: Ai inventat un acronim pentru fanii „Star Wars”: UPF (Ultra Passionate Fans).

Mark Hamill: Da, pot fi foarte entuziaști. Nu observ chestia asta în viața mea de zi cu zi. Casa mea nu e plină de chestii „Star Wars”. Nici n-ai crede că am avut ceva de-a face cu filmele alea. Apoi ajungi la una dintre convențiile alea, prestând în fața a 2.000 de oameni. Doamne! O propoziție pe care trebuie neapărat s-o eviți acolo este: „E doar un film”. DOAMNE! Zici că l-aș fi scuipat pe Papă! Lumea de acolo era revoltată! Și am zis: „Calmați-vă! Nu știți pe cine am citat?”. Liniște. „George Lucas!”. El a zis asta! Pe bune! De mai multe ori! „E doar un film”. Presupun că el poate scăpa cu asta. Eu nu. N-o să mai spun asta niciodată.

Star Wars Celebration Orlando 2017 (foto: youtube.com)

NOIZZ: Când ai fost întrebat după atâția ani dacă l-ai juca din nou pe Luke, ce se petrecea prin mintea ta?

Mark Hamill: O parte din mine a zis „Da! Ar fi distractiv!”. O altă parte din mine se panica. Mă gândeam că „Star Wars” are un început, un mijloc și un final. Care erau șansele să-i facem pe fani fericiți din nou? Reuniunile dezamăgesc întotdeauna. Apoi m-am gândit: „O, Doamne, dacă n-o fac, o să devin cel mai urât om de către fani! Mulțimi de fani furioși se vor aduna în fața casei mele ca sătenii din <<Frankenstein>> - dar cu săbii-laser în loc de torțe”. Mă simțeam de parcă sunt forțat, de parcă nu am de ales. Aproape că trebuia s-o fac! I-am spus regizorului Rian Johnson: „Nu sunt sigur că pot s-o fac”. Abia filmasem „Brigsby Bear”, un scurtmetraj despre un băiețel răpit care era obsedat de un serial al anilor ’80. Eu îl interpretez pe tatăl lui, într-o casă, în suburbii, oameni conducând mașini – totul se simțea normal! Tot ce ține de Star Wars e monumental. Un singur platou de filmare ar fi de ajuns ca să finanțeze 50 de Brigsby Bears. Am zis: ”Rian, sunt foarte speriat”.

Mark Hamill într-un poster oficial pentru Star Wars: The Last Jedi

NOIZZ: Și pe vremuri? Aveai 25 de ani când a apărut primul film „Star Wars”.

Mark Hamill: Nu știam ce urmează. Țin minte că ziceam pe-atunci: „Filmul o să facă vreo 30 de milioane, ca <<Planeta Maimuțelor>> cu Charlton Heston”. Apoi a explodat. Când filmul a ajuns în cinematografe, eu eram într-un tur de promovare în Canada cu Carrie (Fisher) și Harrison (Ford). Înapoi în Chicago, o mulțime imensă deja aștepta la aeroport. Am zis: „Cred că-i vreo vedetă la bord”. Mă gândeam la cineva gen Mick Jagger. Când ne apropiam de ieșire, am zis: „Carrie! E cineva îmbrăcat ca tine, cu căști de pluș și...”. Erau copii costumați în Luke Skywalker.

Mark Hamill, Carrie Fisher și Harrison Ford în rolurile lui Luke Skywalker, Leia Organa și Han Solo (foto: wired.com)

NOIZZ: Copiii tot fac asta de 40 de ani încoace. Ce înseamnă pentru tine să fii Luke Skywalker?

Mark Hamill: E drăguț să faci parte din ceva de care se bucură întreaga familie. Ăsta e unul dintre lucrurile pe care le apreciez cel mai mult: faptul că primii fani care au iubit „Star Wars” cât erau copii sunt acum adulți și au propriii copii. Am vrut și eu să le arăt copiilor mei ce îmi plăcuse: „A Hard Day’s Night”, filmele fraților Marx și „Stan și Bran”. „Star Wars” e oprimist, pozitiv. Întotdeauna am văzut povestea ca un basm, mai degrabă decât science fiction adevărat. Când am citit prima dată scenariul, mi s-a părut mai mult „Vrăjitorul din Oz” decât „Planeta Interzisă”. Umorul ieșea în evidență. SF-urile sunt, de regulă, foarte rigide. Deși „2001: O Odisee Spațială” e un clasic absolut, cu siguranță nu-i o capodoperă a comediei. „Star Wars”, pe de altă parte, e genial! Roboți care se contrazic despre cine e de vină și care se plâng de cât de mult urăsc călătoritul prin spațiu.

Luke vs. Darth Vader în „The Empire Strikes Back” (foto: youtube.com)

NOIZZ: Mulți nu știu că tu ai făcut și altceva în afară de „Star Wars”. Din 1992 încoace, i-ai oferit vocea ta unui anumit personaj din desene: Joker, cel mai mare inamic al lui Batman. Cum te-a ajutat să te eliberezi de Luke Skywalker?

Mark Hamill: El e opusul lui Luke, iar asta mă bucură! Întotdeauna am vrut să fiu un actor-personaj, dar am fost nevoit să mă orientez către Broadway, pentru că nu voiau să-mi dea astfel de roluri în filme sau la TV. Partea tare legată de Joker e că nu am fost ales după ochi, ci după urechi. Și, pentru că nu mă poți vedea, fac lucruri pe care nu le-aș afișa niciodată în fața camerei. Ca fan al benzilor desenate, nici nu pot să-ți spun cât de recunoscător sunt pentru asta și cât de distractiv e pentru mine să-i fac vocea lui Joker. Nu îmbătrânește niciodată, pentru că e nebun și – fiind nebun – e imprevizibil și – fiind imprevizibil – nu devine niciodată plictisitor. Și de fiecare dată când cred că am terminat cu el, că ar trebui să fac altceva, ei vin și-mi cer să mă întorc. E ca în „Brokeback Mountain”: „Nu poți să-i pui capăt pur și simplu”.

Joker-ul lui Mark Hamill (foto: youtube.com)

NOIZZ: Poți să-l imiți pe Joker pentru mine, aici și acum?

Mark Hamill: (orăcăie) „The Joker is back!”. Dacă nu-ți încălzești vocea, e ca atunci când pornești mașina pe timpul iernii – strici motorul. Așa că, atunci când merg la muncă pentru ceva legat de Batman, fac „Hahaha” pe drum! Un tip stând singur în mașină, râzând singur? În Los Angeles nimeni nu-ți aordă atenție. E „the land of fruits and nuts” (tărâmul homosexualilor și nebunilor).

Mark Hamill făcând vocea lui Joker (foto: youtube.com)

NOIZZ: Trebuie să fii fan al benzilor desenate ca să-i poți face vocea unui personaj din desene?

Mark Hamill: Nu. Kevin Conroy a fost Batman-ul meu preferat, iar el n-a citit o revistă de benzi desenate toată viața lui. Mulți actori n-au citit benzi desenate vreodată, dar întotdeauna mi-au plăcut. Singura problemă pe care o aveam e că m-am gândit că Joker ar fi prea dificil pentru mine. Poate ar trebui să-l joc pe Clayface sau pe Two-Face, un personaj pe care lumea încă nu-l cunoaște. Înainte să zic ceva, un coleg de breaslă a încercat să mă streseze și mai tare: „Ce curajos din partea ta!” / „Ce?” / „Păi, personal, n-aș vrea să-l reproduc pe Jack Nicholson în vreun fel...” / „Nu! De ce ai zis asta? Nu mă gândisem deloc la asta!”. Eram sigur că voi dezamăgi pe toată lumea. Pentru că toată lumea știe cum sună Joker.

Joker-ul lui Mark Hamill (foto: youtube.com)

NOIZZ: Și? Cum sună Joker?

Mark Hamill: Joker-ul meu provine din benzile desenate clasice, când chiar se bucura de ceea ce făcea. E pur și simplu foarte vesel. Ceea ce m-a ajutat să-l înțeleg e un episod în care crede că cineva l-a ucis pe Batman. E morocănos și umblă prin casă în papuci. Nu vrea să iasă și să comită crime. Harley Quinn, care e atât inamicul, cât și iubita lui Joker, spune: „Haide! Să jefuim o bancă!”, iar el se întoarce și zice: „Nu știu. Fără Batman, infracțiunile n-au niciun farmec”. Wow! Așa gândește el. E pur și simplu nebun. E o adevărată plăcere să urci la volanul acestei mașini nebune.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

mark hamill interviu luke skywalker star wars the last jedi ultimii jedi
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde