Ăsta e filmul cu care România vrea să câștige Premiul Oscar în 2019

Share
17
Tweet
„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” Foto: Screenshot YouTube/ROLLERCOASTER PR

România și-a desemnat candidatul la premiul Oscar pentru categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”. E vorba despre o „comedie-dramă îndrăzneaţă”, după cum au numit-o criticii.

Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a devenit luna trecută primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul Karlovy Vary. Acum, regizorul Radu Jude își îndreaptă atenția către următorul obiectiv, o provocare infinit mai mare care ne-ar asigura un loc în istoria cinematografiei mondiale.

Foto: Screenshot YouTube/ROLLERCOASTER PR

„Îmi este indiferent...” a fost desemnat propunerea României pentru o nominalizare la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar 2019. Lungmetrajul lui Jude a primit săptămâna asta majoritatea voturilor în ședința Comitetului de Selecție Anuală a Filmului Românesc.

Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, reconstituire pusă-n scenă pentru un spectacol de stradă. Cu ocazia asta, îi vom revedea pe marele ecran pe Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Șerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia și Bogdan Cotleț.

Foto: Screenshot YouTube/ROLLERCOASTER PR

Globul de Cristal de la Karlovy Vary nu l-a câștigat degeaba – criticii au ridicat în slăvi filmul, mai ales pentru îndrăzneala mesajului: „Un semnal de alarmă inteligent privind populismul”, „un interogatoriu provocator, sarcastic și crucial între trecut și prezent”, „o comedie-dramă îndrăzneață” sunt câteva dintre laudele presei internaționale.

Foto: Screenshot YouTube/ROLLERCOASTER PR

Bine-bine, dar care-i faza cu titlul ciudat? Ne lămurește chiar regizorul Radu Jude: „Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deși nu este o invitație la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, așa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”.

Foto: Screenshot YouTube/ROLLERCOASTER PR

Deocamdată, niciun film românesc nu a primit vreodată o nominalizare la Oscar. „După dealuri” (2012) al lui Cristian Mungiu a ajuns cel mai departe, fiind inclus în shortlist-ul ediției respective a galei.

Radu Jude se vede pentru a doua oară în postura de regizor al unui film românesc propus pentru nominalizare la Oscar. Prima oară a reușit performanța asta în 2016, când „Aferim!” a candidat pentru selecție, dar nu a ajuns nici măcar în shortlist.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” are premiera națională pe 28 septembrie, dar înainte de asta va rula o săptămână în avanpremieră, ca să se pupe cu regulamentul Oscar. Mai exact, filmele propuse trebuie să aibă premiera cel târziu pe 30 septembrie și să fi rulat măcar șapte zile consecutiv într-un cinematograf local.

Mult succes! Să fie ăsta primul film românesc nominalizat vreodată la Oscar!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile