„Avatar 2” ar putea fi primul film 3D pe care-l poți urmări fără ochelari 3D

Share
Tweet
Poster oficial pentru „Avatar” (foto: youtube.com)

Interesul spectatorilor față de filmele 3D a scăzut dramatic în ultimii ani. Nu o spun eu, ci directorul IMAX Entertainment. Cu toate acestea, regizorul James Cameron are un as în mânecă.

Cameron a dat startul maniei 3D în anul 2009, cu filmul „Avatar”. Spectatorii s-au înghesuit luni întregi să vadă cu propriii ochi miracolul tehnologiei, propulsând pelicula pe locul 1 în topul celor mai de succes filme din toate timpurile. 8 ani mai târziu, tot „Avatar” e pe primul loc.

Totuși, directorul IMAX Entertainment spune că publicul s-a cam săturat de 3D între timp. Greg Foster explică ce s-a întâmplat: „Industria era încântată de faptul că 3D poate îmbunătăți experiența. Apoi au apărut multe filme care nu fuseseră concepute sau filmate în 3D (convertite din 2D în 3D), pentru a profita de oportunitate, iar eu cred că spectatorii au observat diferența. Calitatea nu era aceeași”.

Ochelari 3D clasici (foto: pixabay.com)

Cifrele îi dau dreptate. În 2009, 70% dintre spectatori au ales să urmărească „Avatar” în 3D. Anul trecut, cel mai de succes film la acest capitol a fost „Cartea Junglei”, urmărit în variantă tridimensională de 43% din public. 30-35% a devenit media, ceea ce înseamnă că majoritatea lumii preferă acum să vadă filmele la cinema în varianta clasică, 2D, ca pe vremuri.

Cele mai plauzibile motive pentru această scădere în popularitate a tehnologiei 3D sunt: 1) prețul mai mare al biletului; 2) faptul că trebuie să poți ochelarii ăia 3D incomozi, care-ți pot da și dureri de cap. James Cameron are un plan pentru rezolvarea situației.

Regizorul filmelor „Titanic” și „Avatar” vrea să revoluționeze din nou tehnologia cinema, lansând primul film 3D care poate fi urmărit fără ochelari speciali. Firma lui Cameron, Lightstorm Entertainment, a încheiat un parteneriat pe 5 ani cu Christie Digital pentru a dezvolta un nou tip de cinema high-tech. Secretul este un proiector special RGB cu laser care furnizează imagini de calitate înaltă la un „frame rate” pe măsură, plus high-dynamic range (HDR).

Ecranele 3D care nu necesită ochelari 3D există deja, dar tehnologia încă nu a fost implementată în sălile de cinema din cauza unor provocări de ordin tehnic. Firma lui Cameron speră că va depăși toate obstacolele în timp util, astfel încât „Avatar 2” să devină primul film 3D din istorie pe care publicul îl poate urmări fără lentile speciale. Vom vedea cum stau lucrurile în 2020, când apare „Avatar 2”.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile