Ăsta e cel mai tulburător film pe care încă nu l-ai văzut și nici nu-ți dorești să-l vezi

Share
16
Tweet
Funny Games (foto: youtube.com)

Mă jur, niciun alt film nu m-a ținut într-o asemenea tensiune vreodată. Și niciunul nu a avut un asemenea impact negativ asupra mea.

Funny Games” (Jocuri Amuzante) e un film austriac din 1997 al lui Michael Haneke. Regizorul a fost nominalizat și premiat pe la o mulțime de festivaluri pentru thriller-ul ăsta tulburător, și pe bună dreptate. Filmul lui îți scormonește prin cele mai ascunse temeri, niște frici despre care nici nu îndrăznești să vorbești, și te torturează psihic până în ultima secundă. Nu exagerez deloc.

Foto: theyoungfolks.com

Filmul lui Haneke e un coșmar, o adevărată tortură pentru spectator. Povestea e cât se poate de simplă: o familie formată din mamă, tată și fiu se duc într-o zonă retrasă a Austriei să-și petreacă concediul în casa lor de vacanță. Nici nu apucă să despacheteze, că un tânăr își face apariția în pragul ușii. Vine de la vecina de peste drum și are nevoie de câteva ouă pentru treburi gospodărești. Nimic suspect. Situația escaladează treptat, pe nesimțite, iar familia se trezește brusc sechestrată în propria casă. Scăparea e la câțiva pași distanță, chiar pe ușa principală, dar – cumva – protagoniștii nu pot ajunge până acolo...

Foto: wheresthejump.com

„Funny Games” e o satiră la adresa violenței din Mass Media și o parodie fină a formulei hollywoodiene clasice. După atâtea sute de filme văzute, crezi că știi ce urmează să se întâmple, dar Michael Haneke se asigură că toate așteptările tale se duc fix naibii.

Revelația e șocantă. În momentul în care pricepi că filmul nu joacă după regulile generice, stai și te-ntrebi: „Ce c*cat se va întâmpla de acum încolo?!”. Nimic nu mai e sigur, toate așteptările îți sunt spulberate fără milă și ești lăsat într-o tensiune apăsătoare, aparent interminabilă.

Foto: slantmagazine.com

Nu vreau să dau detalii despre poveste, pentru că filmul ăsta merită văzut „cu mintea curată”. Așteaptă-te la un thriller tipic, dă-i play și vezi ce se întâmplă. Surprizele vin pe bandă rulantă și te vor lăsa pur și simplu cu gura căscată.

Fiind obișnuit cu thrillerele și horror-urile, nu credeam să mă mai șocheze vreodată un film. „Funny Games” m-a luat pe nepregătite și mi-a reaprins încrederea în cinematografie, la modul general. E o artă menită să te impresioneze, iar blestematul ăsta de film reușește cu brio. Nu mă refer la violență explicită – din contră, filmul e surprinzător de reținut din punctul ăsta de vedere -, ci la tortură psihologică prin puterea sugestiei. Eficiență maximă.

Foto: horror.com

Apropo, dacă dai un „search” rapid pe IMDb, devii convins că filmul lui Haneke chiar e blestemat. Dintre cei cinci actori principali, trei au murit până acum: Susanne Lothar, Ulrich Mühe și Frank Giering. Sigur că nu există blesteme, dar e o situație al naibii de stranie.

Există și un „remake” american, scris și regizat de același dubios Michael Haneke. În rolurile principale joacă Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt și Brady Corbet. Cu excepția actorilor americani, remake-ul e o reproducere perfectă a originalului, cadru cu cadru, replică cu replică. Îți recomand să încerci mai întâi originalul, pentru că e ceva neliniștitor în limba germană și în expresiile actorilor. Atmosfera aia te izbește prin realism și îți dă fiori.

După ce ai văzut „Funny Games”, te rog să lași un comentariu cu părerea ta, dar să nu dai spoilere! Știu că filmul e vechi de 21 de ani, dar mulți nu l-au văzut și merită să trăiască din plin senzația unică a primei vizionări. Chiar dacă o s-o regrete maxim.

Nota mea: 10/10.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile