Dracula Film Festival 2017, câștigători și impresii

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
Tweet

Timp de 5 zile Brașovul a fost gazdă pentru Dracula Film Festival și pentru toți cei pasionați de genurile horror, fantasy și SF. Duminică au fost anunțați și câștigătorii la secțiunile lungmetraj, scurtmetraj internațional, scurtmetraj românesc și scurtmetraj realizat cu telefonul mobil în timpul festivalului.

În competiția de lungmetraje au participat 6 filme, iar după vizionarea lor am fost convinși că Trofeul Dracula se va duce către Polonia, pentru un musical horror extravagant și original - The Lure.

Însă, marele câștigător a fost lungmetrajul românesc The Wanderers, cu Armand Assante în rol principal, regizat de Dragoș Buliga. O producție cu vampiri, filmat în România, plin de clișee și care pe noi nu ne-a impresionat deloc.

Armand Assante a fost invitatul special al festivalului și a fost și el prezent la Brașov pentru proiecția filmului The Wanderers. De asemenea, Assante a primit și trofeul onorific Count Dracula.

Juriul (compus din regizorul sârb Milan Todorovic, Romain Roll - Market Manager al Festivalului Internațional de Film Fantastic de la Bruxelles și Paul McEvoy - fondator al Horror Channel FrightFest) și-a motivat alegerea în felul următor: „Un amestec unic de genuri, o foarte bună comuniune de horror, splatter, umor, dramă și fantezie. Un melanj inteligent de diferite limbi ce își pune excelent în valoare cast-ul internațional. Peisajele românești au adăugat o savoare specială poveștii gotice și au contribuit la cimentarea producției autohtone în tiparele genului.”

În același timp, co-producția germano-canadiană Replace, un thriller horror despre obsesia tinereții și modul în care industria medicală și cosmetică profită de ea, a fost distins cu o mențiune specială „pentru stilul vizual puternic și foarte interesant al unui talent in devenire”.

La secțiune de scurtmetraje internaționale, producția daneză Sunkent Convent, o adaptare după nuvela lui Hans Christian Andersen, în regia lui Michael Panduro, a câștigat trofeul Little Dracula:

Trofeul Vladutz pentru cel mai bun scurtmetraj românesc a fost acordat filmului OffStage, în regia lui Andrei Huțuleac, „pentru umorul deosebit de negru și spiritul suprarealist, admirabil manevrate în fiecare cadru și secvență.”

Eliberare, un scurtmetraj realizat cu telefonul mobil în timpul festivalului, plecând de la cuvintele cheie „captiv”, „noroi” și „franzelă”, a fost filmul câștigător al trofeului Dracula Digital și al premiului în valoare de 500 de euro.

În afara competiției au mai fost proiectate o serie de filme horror/fantasy/SF. Am prins mother!, Flatliners, Happy Death Day, Beyond Skyline și L'Amant Double. Despre mother! am povestit în două rânduri.

Flatliners a început promițător, dar pe parcurs a devenit extrem de previzibil și plictisitor. Dezamăgitor a fost și Beyond Skyline, un SF care te amețește cu efecte speciale, dar cu o poveste destul de subțire.

În schimb, contrar așteptărilor, Happy Death Day a fost foarte fun, mai mult comedie romantică decât horror, dar deloc plictisitor și cu un final la care nu te aștepți... mă rog, nu în totalitate.

Cel mai bun film al acestei ediții a fost, fără doar și poate, thrillerul erotic Amantul dublu, o adevărată nebunie care se joacă cu mintea ta, care te face să te îndoiești de tot și care rămâne să te bântuie mult timp după ce ai părăsit sala de cinema. De văzut, neapărat:

În afară de cele 55 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din 16 țări, în acest an DFF a scos pe străzile Brașovului și o mică armată de zombies, pentru o defilare pe străzile din centru.

De asemenea, fanii genurilor fantasy și horror au avut parte de multe alte surprize, de la conferințe și workshopuri împrăștiate prin cafenele din Brașov, până la invitați speciali - actori și regizori internaționali, care bântuiau pe străzile orașului, atât la miez de zi, cât și la miez de noapte.

Cu siguranță DFF este un festival care, timp de câteva zile, transformă Brașovul într-un oraș care te îndeamnă și mai mult „la visare, îți stimulează imaginația, te intrigă și te seduce”, așa cum spunea și Anca Grădinariu, director artistic al festivalului.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

dracula film festival horro brasov
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde