Exilul lui Luke Skywalker, explicat în benzile desenate „Darth Vader”

Share
Tweet
Luke Skywalker în „The Force Awakens” (foto: youtube.com)

Noul „Expanded Universe” la care lucrează Disney de ceva ani încoace se intersectează tot mai des cu povestea filmelor Star Wars. În numărul 2 al benzilor desenate „Darth Vader”, Lordul Sith vorbește despre un jurământ care ar putea sta la baza deciziei lui Luke Skywalker de a-și abandona prietenii pe timp de criză.

După cum bine știm, Episodul VII: The Force Awakens se încheie cu Rey găsindu-l pe bătrânul maestru Jedi singur pe o insulă. Niciunul nu spune nimic, așa că suntem nevoiți să așteptăm Episodul VIII: The Last Jedi (15 decembrie) pentru a afla detalii despre exil chiar din gura lui Luke.

Tot ce aflăm din Force Awakens este că, după căderea Imperiului, Luke a început să antreneze o nouă generație de Jedi. Unul dintre ei, Ben Solo, a luat-o pe arătură. Îmbrățișând Partea Întunecată, acesta a devenit Kylo Ren și, împreună cu misterioșii Cavaleri ai lui Ren, a măcelărit întreg Ordinul Jedi fondat de Skywalker. Simțindu-se răspunzător pentru masacru, Luke s-a izolat pe o planetă îndepărtată, unde și-a petrecut ultimii 10-15 ani (încă nu știm exact).

The Knights of Ren, în frunte cu Kylo (foto: youtube.com)

OK, îl înțelegem oarecum pe Luke. A vrut să-l inițieze pe fiul lui Han&Leia în tainele Forței, dar a eșuat lamentabil în a-l menține pe calea cea dreaptă. Indirect, Luke este parțial blamabil pentru tragicul deznodământ. Dar la ce ar ajuta autoexilul? Decizia logică ar fi fost să lupte contra lui Kylo Ren și aliaților săi, să facă tot posibilul să remedieze situația. Sau măcar să împiedice extinderea răului în galaxie. Dar, nu, Luke și-a lăsat prietenii să se descurce singuri cu problema Ordinului Întâi, ceea ce nu-i stă în fire.

Revista de benzi desenate „Darth Vader #2” oferă o posibilă explicație pentru decizia aparent irațională a lui Skywalker. În această poveste, Vader primește ordin de la Împărat să-și construiască o nouă sabie-laser folosind cristalul Kyber al unui Jedi pe care să-l doboare în luptă. Dacă ții minte din „Rogue One”, cristalele Kyber reprezintă sursa de energie a săbiilor-laser, dar și a Stelei Morții.

„Darth Vader #2” (foto: mashable.com)

Vader îi cere asistentului său personal, un droid destul de impertinent, să listeze toți cavalerii Jedi care au depus jurământul Barash înainte de căderea Republicii. Acest jurământ Barash e menționat pentru prima oară în istoria Star Wars cu ocazia asta. Este descris ca o formă de penitență la care recurg unii cavaleri și presupune separarea totală de orice activitate a Ordinului Jedi. Aceștia se autoexilează, practic, dar rămân în strânsă legătură cu Forța. Vader precizează că războinicii care au depus jurământul Barash au simțit cu siguranță dizolvarea Ordinului Jedi și căderea Republicii, dar legământul nu le-a permis să intervină în niciun fel.

Descrierea i se potrivește ca o mănușă lui Luke. Și-a băgat picioarele complet în ideea de a reconstrui Ordinul Jedi după măcelul inițiat de Kylo Ren, pedepsindu-se printr-un exil în pustietate. Deși e probabil că a simțit o tulburare în Forță atunci când a murit Han Solo, jurământul Barash i-ar fi interzis să se implice în conflict.

Tu ce zici? Ți se pare plauzibilă teoria? Dacă nu, poate ai o explicație și mai bună pentru pasivitatea lui Skywalker.

Arată comentariile