Ferește-te de filmul ăsta dacă nu vrei să rămâi cu sechele pe viață (nu-i clickbait)

Share
33
Tweet
The Poughkeepsie Tapes Foto: MGM Distribution Co.

Poți fi cel mai mare fan Horror din gașca ta de prieteni, nu contează. Aici vorbim despre groază la un cu totul alt nivel, o teroare profundă care te marchează pe termen lung.

Știu - sună forțat, sună a clickbait mizerabil, dar chiar nu este. Vreau să-ți vorbesc despre „The Poughkeepsie Tapes” (2007), un titlu relativ obscur, dar care merită pus pe-un piedestal al cinematografiei Horror. L-am văzut pentru prima oară în facultate, acum patru-cinci ani, iar finalul tulburător mi-a rămas gravat permanent pe retină. Cu timpul am ajuns să uit detaliile, dar senzația generală de teroare și încheierea-șoc mi-au rămas la fel de vii în amintire. Revăzând filmul acum, înțeleg de ce nu am putut depăși momentele respective.

Screenshot din filmările criminalului Foto: MGM Distribution Co.

Sinopsisul e foarte simplu: pe modelul documentarelor de pe Investigation Discovery, ni se prezintă cazul unui criminal în serie din Poughkeepsie, New York. Un criminal pe cât de dezaxat și violent, pe atât de inteligent și meticulos. Și-a filmat fiecare pas, fiecare atac, fiecare plăcere sadică, stocându-le pe nu mai puțin de 800 de casete VHS. Înregistrările au ajuns ulterior pe mâinile Poliției, astfel că acum le putem urmări în stare brută, narate ocazional de intervievați care au fost implicați într-un fel sau altul în cazul său.

Casetele VHS recuperate de Poliție Foto: MGM Distribution Co.

Dintre toate victimele criminalului, ne axăm cu precădere pe Cheryl Dempsey, o tânără studentă care figurează în două treimi dintre probele video recuperate de criminaliști. Adică vreo 500+ casete îi sunt dedicate. În loc s-o ucidă fulgerător și să-i batjocorească trupul așa cum procedează de regulă, psihopatul i-a păstrat lui Cheryl un loc special în temniță. I-a pregătit ceva infinit mai cutremurător și mai greu de digerat decât moartea.

Screenshot din filmările criminalului Foto: MGM Distribution Co.

Se spune că viața bate filmul, în sensul că unele întâmplări reale sunt mai impresionante decât orice ar putea născoci un scenarist. În cazul lui „The Poughkeepsie Tapes”, granița dintre realitate și ficțiune e atât de fină, încât zicala dă eroare. Formatul Found Footage e ambalat perfect sub formă de documentar, crimele sunt imortalizate low-budget într-un stil cât se poate de amator, astfel că poți ajunge adesea să te întrebi dacă ceea ce urmărești e într-adevăr regizat sau nu. Totul e neliniștitor de realist, ceea ce îți debusolează creierul și te absoarbe în poveste împotriva voinței tale.

Screenshot din filmările criminalului Foto: MGM Distribution Co.

Pe cât de frustrant și tensionat e „Funny Games” (o altă capodoperă a subgenului Thriller Psihologic, despre care am scris aici), pe atât de șocant și tulburător e „The Poughkeepsie Tapes”. Avem de-a face cu cea mai pură formă de groază, izvorâtă din maliția unor oameni cu aspect comun, aparent incapabili de ororile pe care aflăm ulterior că le comit. „Ingredientul secret” din această rețetă a Horror-ului perfect e gândul că răul poate zace ascuns oriunde în jurul nostru, perfect camuflat într-un oarecare vecin de scară, sau în tipul care se așază lângă tine în metrou, sau în casierul de la supermarket. Nu știi niciodată în ce gânduri negre e cufundată mintea celui de lângă tine sau ce secrete macabre ar putea ascunde locuința lui discretă.

Nu există film perfect, dar pentru ceea ce își propune „The Poughkeepsie Tapes”, cred că se apropie uimitor de mult de statutul ăsta. E o capodoperă Crime-Thriller pe care te sfătuiesc sincer s-o ocolești dacă ai emoții la pseudo-Horror-uri precum „Masacrul din Texas” sau „Friday the 13th”, care-s mai degrabă filme de acțiune. TPT o să te lase cu un gol în stomac și cu un nod în gât, anxietate, poate chiar paranoia pentru o vreme. Pe termen lung, ți-ai putea pierde definitiv încrederea în umanitate. Deci gândește-te bine înainte să-i dai „Play”, pentru că e captivant de la bun început și nu o să-l mai poți opri.

Nota mea: 10/10

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile