„Game Night”, o comedie neagră pe care trebuie s-o vezi cu prietenii

Share
Tweet
Foto: youtube.com

Jocurile de societate sunt duse la un cu totul alt nivel.

Game Night” („Jocul de-a detectivii”) e noul film al duoului John Francis Daley-Jonathan Goldstein, cei care acum trei ani ne făceau să râdem la „Vacation” și care lucrează momentan la „Flashpoint”, producție marca DC.

Foto: youtube.com

Avem de-a face cu o comedie-thriller în care un simplu joc de societate între prieteni degenerează într-o investigație periculoasă. Soții Max (Jason Bateman) și Annie (Rachel McAdams), plus gașca lor de amici geekși, își încep seara cu un joc de rol care urmărește demascarea unei rețele de răpitori și găsirea victimei. Organizatorul (Kyle Chandler), fratele lui Max, îi asigură că totul va fi așa de realist încât nici nu poți face diferența între ce-i real și ce-i regizat. Grupul descoperă curând că nu-i doar realist, ci de-a dreptul real.

Foto: youtube.com

Așa începe o aventură palpitantă și amuzantă, în mare parte. Grupulețul se sparge à la Scooby Doo în perechi, fiecare cercetând un alt aspect al misterului. Situația se complică treptat, dând naștere unor situații absurde, terifiante și caraghioase în același timp. Umorul negru e dozat suficient de bine încât să parcurgi și scenele nasoale cu zâmbetul pe buze.

Personajele sunt plăcute și credibile. Nu sunt rezumate la niște caricaturi penibile al căror unic scop e să stârnească râsete, cum se întâmplă adesea prin comedii. Au personalitate și interacționează realist, creând impresia unor relații autentice.

Jesse Plemons în rolul dubiosului Gary (foto: youtube.com)

Excepția de la regulă e Gary (Jesse Plemons), un polițist extraordinar de dubios, obsedat de propriul câine și de fosta soție. Unicul scop în viață al lui Gary pare a fi participarea la jocuri de societate cu personajele principale, dar toată lumea îl evită (pe bună dreptate). E o caricatură, bufonul filmului, dar până și el joacă un rol esențial în scenariu. Deci toate personajele sunt utilizate la potențialul lor maxim.

Te așteaptă câteva răsturnări de situație ingenioase și, chiar dacă ai impresia că știi încotro se îndreaptă lucrurile, „Game Night” îți anticipează suspiciunile și reacționează pe măsură. La un moment dat, filmul ajunge chiar să facă mișto de propriile plot twist-uri, prin comentariul hilar al unui personaj. Autoironie de calitate.

Foto: youtube.com

În schimb, nu toate glumele își ating ținta. Un întreg fir epic devine obositor și previzibil, personajul lui Lamorne Morris fiind șocat că nevasta lui s-a culcat demult cu o celebritate și încercând încontinuu să ghicească despre cine e vorba. Insistă atât de mult pe subiectul ăsta, încât voiam să afle mai repede doar ca să tacă din gură.

Deși povestea se-ntrece în surprize, umorul – per total – e extrem de previzibil. Poți ghici replicile personajelor dinainte să le rostească, în foarte multe cazuri. „Game Night” m-a ținut în priză și m-a distrat grație conceptului și structurii ingenioase, dar rareori m-a amuzat cu adevărat.

Per total, eu zic că merită văzut. E o comedie aparte, o gură de aer proaspăt într-un gen cinematografic care scoate rahaturi pe bandă rulantă. Dar nu-l recomand pe post de comedie, ci ca film de aventură. „Game Night” are premiera în România astăzi, 2 martie.

Nota mea: 7/10.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile