„Hawaii” e cel mai bun film pe care l-am văzut tot anul. Și e românesc!

Share
2.4K
Tweet
Poster oficial pentru „Hawaii”

Merită premii pe bandă rulantă și-ți zic imediat de ce.

„Hawaii” e cel mai nou film al spaniolului Jesús del Cerro, omul responsabil pentru „Ho Ho Ho” și „Nașa”. Am pășit în sală așteptându-mă la un film clasic despre comunismul românesc, dar am rămas mască încă din primele minute. În sensul bun.

Acțiunea din „Hawaii” nu se petrece nicio secundă în arhipelagul insulelor cu același nume, ci în România comunistă. Anul e 1988: străzile sunt pline de Dacii 1300, poporul e înfometat și securiștii bântuie pe după toate colțurile.

Da, știu că aia din stânga nu e 1300 (foto: youtube.com)

Andrei (Dragoș Bucur) e un taximetrist bucureștean care visează la libertate, la o lume în care poți spune ce gândești și la o „Coca-Cola adevărată”. The Romanian Dream al acelor vremuri. În tot peisajul ăsta sinistru, Andrei se folosește de relațiile clădite în timp ca să facă rost de câte-un carton de Kent sau de câte-un porc pe care să-l împartă cu toți vecinii amărâți din bloc. Își riscă pielea constant și o duce binișor pentru un tovarăș de rând, dar nu-i de ajuns.

Foto: youtube.com

Visul Românesc al lui Andrei devine tangibil în momentul în care află că unchiul său, care fugise din țară cu mulți ani în urmă, îi lasă moștenire o fermă evaluată la 3 milioane de dolari. Omul ajunsese membru respectabil al comunității din Hawaii, iar acum voia să paseze întreaga avere familiei. Problema e că „în România nu există proprietate privată”, după cum subliniază simpaticul și înțeleptul domn Vasile (Constantin Cojocaru), fratele răposatului. Dacă familia lui Andrei revendică ferma, gloriosul Partid pune sechestru pe ea în secunda doi. Pe de altă parte, dacă în termen de trei luni nu face nimic, moștenirea intră în proprietatea statului american.

Foto: youtube.com

Andrei e singurul dispus să riște, hotărât să-și schimbe viața la 180 de grade. Planul lui se complică în momentul în care se îndrăgostește iremediabil de tovarășa Ioana Bălan (Cristina Flutur), o antrenoare de înot la clubul Dinamo. Protagonistul e bombardat cu avertismente să renunțe la visul său, care-i pune în pericol pe toți cei dragi lui, dar degeaba. Lupta dintre Andrei și Republica Socialistă România deja a început.

Foto: youtube.com

Cred că personajul meu e un fel de reprezentant al oamenilor care au curaj să iasă în piață”, spunea Dragoș Bucur pe scenă la finalul vizionării de presă. O aluzie evidentă la protestele din Piața Victoriei, pentru care toată sala l-a aplaudat furtunos.

Mă opresc aici cu povestirea, pentru că te așteaptă foarte multe surprize pe care chiar nu vreau să ți le stric. „Hawaii” e presărat cu răsturnări de situație incitante, iar tensiunea plutește în aer din prima până-n ultima secundă. Regizorul Jesús del Cerro a reprodus perfect atmosfera apăsătoare a comunismului, forțându-te să devii la fel de paranoic precum personajele. Micro-universul ăsta e clădit cu atât de multă atenție la detalii, încât ajungi și tu să te simți blocat în timp, claustrofob într-un spațiu imposibil de părăsit. Mulțumită optimismului molipsitor al lui Andrei, măcar nu te resemnezi; din contră – stai pe marginea scaunului, ținându-i pumnii protagonistului și rozându-ți unghiile în același timp.

Foto: youtube.com

Personajele sunt realiste și complexe, pline de vorbe înțelepte livrate natural, desprinse parcă dintr-un roman lăudat de profesori prin școli. Din fericire, acțiunea nu se petrece la țară și nimeni nu sărută vreo bucată de pământ sau taie vreun salcâm. Sunt bucureșteni care merg cu taxiul, urăsc autoritățile și mănâncă salată de boeuf. Te poți regăsi în ei. Empatizezi cu personajele, le înțelegi suferința și resemnarea, te atașezi de ele și speri ca fiecare să primească în final ce merită. Păcat că ele nu știu că mai au un singur an de îndurat sub Ceaușescu, după care scapă toată lumea. Îmi venea să le încurajez spunându-le asta, după care îmi aminteam că sunt într-o sală de cinema.

Foto: youtube.com

Jocul actoricesc e pur și simplu impecabil. Dragoș Bucur face o treabă de milioane în rolul principal și, cu toate că personajul său nu reușește să-și mobilizeze familia, te încarcă pe tine – spectatorul - cu energie. Cristina Flutur ilustrează perfect zbuciumul sufletesc al omului pus în fața unei decizii aproape imposibile. Andi Vasluianu e un antagonist așa bun, că-ți vine să arunci în el cu toate snack-urile pe care le-ai cumpărat înainte de film. Constantin Cojocaru interpretează un bătrân sensibil și înțelept, înarmat cu niște povești care-ți umezesc ochii. N-are rost să ne mai lungim – toată lumea merită ore întregi de aplauze.

Foto: youtube.com

„Hawaii” reușește să îmbine cu succes aproape toate genurile cinematografice posibile. Fiind vorba despre comunism, e clar că drama-i baza. Toată lumea-i deprimată, obosită, resemnată. Toată lumea în afară de Andrei, care scoate constant pe gură niște bijuterii de replici care fac întreaga sală să râdă în hohote. Toată tensiunea acumulată în Epoca de Aur se concretizează în niște scene alerte de spionaj și acțiune demne de thriller-ele americane. Să nu uităm nici de romance-ul cu năbădăi dintre protagonist și tovarășa Ioana, o poveste de dragoste convingătoare și emoționantă.

Am zis în titlu că „Hawaii” e cel mai bun film pe care l-am văzut tot anul. Uitându-mă peste rubrica „2017” din lista mea personală, doar „Logan” îmi sare-n ochi ca fiind la nivelul ăsta calitativ. „Get Out” a fost o mega-surpriză, dar a dat-o prea în SF spre final; „Thor: Ragnarok” e pură distracție, dar structura poveștii merge pe același tipar obosit Marvel; „Blade Runner 2049” nu l-am văzut, pentru că urăsc originalul; „mother!” a fost interesant, dar mai mult prin substrat decât prin execuția propriu-zisă; „Un pas în urma serafimilor” a fost o altă surpriză imensă, dar tot nu m-am implicat emoțional în el atât cât în „Hawaii”. Celelalte 20 de filme au fost fie „meh”, fie „îmi vreau banii înapoi”.

Concluzia e clară: îți recomand din tot sufletul să mergi să vezi „Hawaii” la cinema. Și, nu, nu sunt Dragoș Bucur sub acoperire (să ne amintim episodul Autobaza vs. Două Lozuri). Chiar merită și o să părăsești sala euforic. „Hawaii” are premiera națională vineri, 17 noiembrie.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile