HELL FEST: în sfârșit, un Horror în care jump scare-urile sunt perfect justificate, chiar necesare

Share
Tweet
Trailer oficial pentru „Hell Fest” Foto: CBS Films / Lionsgate

Ba mai mult: în loc să devină obositoare, repetitivitatea lor îți amplifică treptat senzația de paranoia.

Filmul ăsta e o surpriză de proporții, în condițiile în care posterul oficial și titlul generic promiteau un Horror de nota 3 pe IMDb, genul de care te-mpiedici pe Netflix și te-ntrebi cum de nu le e rușine cu el. Din fericire, nu e cazul.

Intrarea în Hell Fest Foto: CBS Films / Lionsgate, via Facebook/Hell Fest 2018

„Hell Fest” e un Slasher (film despre un psihopat care măcelărește pe rând un grup de personaje) surprinzător de solid, cu un concept fresh care-l scuză automat pentru abuzul de „jump scares”. Acțiunea se petrece într-un parc tematic Horror, loc unde iubitorii de adrenalină dau bani grei tocmai ca să fie speriați non-stop. Amintește-ți de Trenulețul Groazei din Constanța și de Castelul Groazei din Bran, apoi închipuie-ți un întreg parc de distracții împânzit cu atracții de genul ăsta. E rețeta sigură pentru infarct, dacă nu stai bine cu inima.

Bex Taylor-Klaus în rolul lui Taylor Foto: Screenshot Youtube/CBS Films

Fiecare încăpere și fiecare carusel sunt proiectate astfel încât oameni costumați în monștri să-ți iasă brusc în întâmpinare de după fiecare colț, uneori chiar din pereți. Ai parte de momente „Bau!” la foc automat, ca în „The Nun”, doar că aici tehnica se justifică total prin context și, prin urmare, nu e deloc deranjantă.

Poster oficial pentru „Hell Fest” Foto: CBS Films / Lionsgate | Poster oficial

Psihopatul mascat e un individ comun care intră în parc la fel ca orice client, fură un cuțit de la shaormarul local și se-apucă să-și caute următoarea victimă prin mulțime. Oricine interacționează cu el, oricât de banală ar fi replica, își semnează automat propria condamnare la moarte. Ucigașul se ține scai după persoana respectivă, o prinde la înghesuială într-una dintre Casele Groazei ale parcului și o înjunghie fără să clipească (sau poate clipește, dar nu vedem din cauza măștii). Dacă există martori, ei presupun automat că scena face parte din spectacol și își continuă drumul râzând, uimiți de realismul macabru. În asta constă ingeniozitatea conceptului.

Foto: Screenshot Youtube/CBS Films

Protagonistul colectiv e un clasic grup de adolescenți care-și dau întâlnire în Hell Fest pentru o seară înfricoșătoare și distractivă. Ne concentrăm mai mult pe Natalie (Amy Forsyth) și Brooke (Reign Edwards), vechi prietene și foste colege de apartament. Lor li se alătură Gavin (Roby Attal), un tip după care Natalie e topită și de care speră să se apropie cu ocazia ieșirii în parcul tematic. În fine, gașca e completată de încă trei amici care nu prea contează.

Foto: Screenshot Youtube/CBS Films

Deși nu aflăm mare lucru despre ele, personajele sunt simpatice și credibile, ceea ce te face să te atașezi de ele și să-ți pese de soarta lor. Relația dintre Natalie și Gavin evoluează încetișor și firesc, drăguț de urmărit, asigurând filmului doza necesară de romantism și un plus de tensiune atunci când viața vreunuia dintre ei e periclitată. După cum spune o tipă din gașcă, frica e un afrodiziac: îi amintește creierului că viața e scurtă și că scopul organismelor vii e să se reproducă ;)

Amy Forsyth în rolul lui Natalie Foto: Screenshot Youtube/CBS Films

Psihopatul nu e deosebit de interesant, nu are pic de background și nu aflăm despre el absolut nimic până în ultima scenă a filmului. Fix ultima. Dar această dezvăluire finală îl pune într-o lumină complet nouă, îl transformă pe ultima sută de metri dintr-o simplă unealtă narativă într-un personaj complet și te face să rememorezi întreg firul epic cu alți ochi, dintr-o perspectivă neașteptată.

Psihopatul mascat Foto: CBS Films / Lionsgate | Screenshot Trailer

Deși jump scare-urile nu iau pauză aproape niciodată, din cauza angajaților plătiți tocmai ca să-și terorizeze clienții, atmosfera filmului nu e compromisă. Din contră: parcul fiind plin de dubioși mascați, te încearcă o continuă senzație de paranoia neștiind dacă următoarea sperietură va fi încă o glumă proastă sau un pericol real. Ca la ruleta rusească, când e clar că trăgaciul urmează să fie apăsat, dar habar n-ai dacă e sau nu vreun glonț pe țeavă.

Foto: Screenshot Youtube/CBS Films

Poate ar fi cazul să-ți acoperi ochii în vreo două momente, pentru că regizorul Gregory Plotkin a ținut morțiș să ne arate procesul lent al străpungerii unui glob ocular cu șurubelnița și efectul unui baros asupra craniului uman. Chiar dacă ai stomac sensibil, nu te așteaptă decât vreo două scene de-astea de brutalitate excesivă. Poți să le depășești, doar ești adult în toată firea (altfel, oricum n-ai voie să intri în sală).

Da, deci eu zic că „Hell Fest” merită o oră jumate’ din timpul tău. E un Slasher în stilul celor de pe vremuri, cu Jason Voorhees, Michael Myers sau Leatherface. E un omagiu adus clasicelor respective, dar în același timp reîmprospătează subgenul ăsta cinematografic prin conceptul creativ și plin de potențial.

Poți urmări „Hell Fest” la cinema începând de pe 28 septembrie.

Nota mea: 7,5/10

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile