De vorbă cu Alec Secăreanu, românul din Tărâmul Binecuvântat: „Orientarea sexuală a unei persoane încă mai este un subiect tabu la noi”

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
161
Tweet

Alec Secăreanu este actor de teatru și film, iar anul 2017 a fost unul neașteptat de bun pentru el. Filmul britanic în care îl interpretează pe unul dintre personajele principale, Tărâmul binecuvântat (God’s Own Country), este unul dintre cele mai discutate și premiate filme ale anului.

De exemplu, în Marea Britanie, Tărâmul binecuvântat a fost considerat „unul dintre cele mai promițătoare debuturi britanice din ultimii ani”.

Alec s-a pregătit intens pentru acest rol și a fost răsplătit pe măsură, primind cronici elogioase peste tot pe unde a rulat Tărâmul binecuvântat. Cu siguranță îl vom mai vedea pe Alec și în alte producții internaționale, într-un viitor deloc îndepărtat.

La noi, Tărâmul binecuvântat este distribuit de Bad Unicorn și va rula în cinematografe începând cu 17 noiembrie. Până atunci, aruncă un ochi peste ce are Alec de spus despre experiența din Tărâmul binecuvântat, despre industria cinematografică de la noi și din UK, dar și despre toleranță și Coaliția pentru Familie:

Credit foto: Iulian Nan

Cum ai ajuns să joci într-un film britanic? Cum ajunge un actor român să joace într-un film străin? Cât de important este pentru un actor să aibă un agent?

Am aflat de casting la sfârșitul anului 2015, de la agentul meu român la vremea aceea. Francis Lee, regizorul filmului „Tărâmul Binecuvântat”, căuta un actor român pentru rolul din film și a apelat la un director de casting din România, Domnica Cîrciumaru. Ea m-a trimis ca propunere și așa am ajuns să fac un „self-tape” pentru film, pe care l-am trimis regizorului.

O lună mai târziu, Francis a venit în țară pentru a cunoaște o parte din actorii care trimiseseră probe pentru film și eu mă număram printre ei. După câteva săptămâni, am fost chemat la Londra împreună cu alți doi colegi pentru a mai da o probă cu celălalt protagonist al filmului, Josh O’Connor, un soi de test pentru a verifica „chimia” dintre noi. Și se pare că a mers destul de bine din moment ce am luat proba.

Este foarte important să ai un agent, mai ales dacă vrei să lucrezi în proiecte internaționale.

Povestește-ne un pic despre rolul tău din God's Own Country? Cum te-ai pregătit pentru acest rol? Care au fost provocările etc?

Personajul meu, Gheorghe Ionescu, este un imigrant român, plecat la muncă în Anglia cum sunt mulți români, de altfel. Vine dintr-o familie modestă, dintr-o zonă rurală, unde a crescut într-o gospodărie specifică Ardealului, ocupându-se de muncile specifice vieții la țară. El se angajează la ferma lui Johny, ca să-l ajute pe începutul primăverii, fiind sezonul în care se nasc mieii.

Relația celor doi începe cu stângul, dar în final ajung să trăiască o frumoasă poveste de dragoste, la care niciunul din cei doi nu se aștepta. Gheorghe este un tip cerebral, pentru care calitatea vieții animalelor pe care le are în grijă este foarte importantă.

Lucrul la rol l-am început cu aproximativ două luni înaine de a începe propriu-zis filmările. După ce am făcut un Skype cu Francis, în care mi-a pus tot felul de întrebări despre personaj, am început să lucrez la biografia lui Gheorghe. Când am ajuns în Yorkshire cu două săptămâni înainte de filmări, am stabilit împreună cu regizorul toată viața personajului, până în momentul în care îl vedem pentru prima dată în film.

Am avut două săptămâni de pregătire înainte de filmări și nu au fost ușoare deloc. A trebuit să mă acomodez cu viața de fermier și am lucrat cot la cot cu fermierii în fiecare zi. Am învățat cât de grea e viața la fermă, cum să am grijă de animale, să le fac injecții, să le tund copitele, să fac brânză și chiar să asist oi la naștere. Toate lucrurile astea au fost foarte importante pentru mine, pentru a aduce cât mai mult adevăr și organicitate personajui meu.

Cum crezi că va fi primit filmul de publicul din România?

Filmul a rulat deja la TIFF, unde publicul a reacționat foarte bine. Mulți oameni ne-au spus că este un film care „trebuie” să fie văzut de cât mai multă lume, mai ales în contextul delicat în care se află comunitatea LGBTQ. Noi nu ne-am dorit să facem vreun statement politic cu acest film, dar în contextul Brexitului și a acestui referendum care este în dezbatere în România, se pare că are șansele să devină unul. Sper ca publicul din România să vină să vadă filmul pentru ceea ce este: o poveste frumoasă de dragoste, care cred că le va da speranță.

În lumina acestui film, ce părere ai despre felul felul în care comunitatea LGBT este percepută și tratată în România? Ce părere ai despre Coaliția pentru Familie?

Cred că România mai are de învățat multe despre toleranță. Se pare că orientarea sexuală a unei persoane încă mai este un subiect tabu la noi, când nici măcar nu ar trebui să conteze. Există totuși destul de mulți oameni care au o atitudine pro-toleranță și cred că ar trebui să devină un pic mai vocali, mai ales în contextul actual din țară, în care se discută organizarea unui referendum foarte costisitor financiar, care, în fond, nu face decât să instige la ură și la intoleranță.

Iar în legătură cu această coaliție, cred că, după cum îi este și numele, ar trebui să se ocupe de problemele reale pe care le au familiile din România. Cum ar fi violența domestică, abandonul școlar, familii monoparentale sau copii abandonați de părinți și în niciun caz de organizarea unui refendum inutil, de fapt, pentru că în momenul acesta, legea în România oricum nu recunoaște nicio formă de partenieriat civil sau căsătorie între persoane de același sex.

În afară, God's Own Country a primit numei critici pozitive, fiind asemănat cu Brokeback Mountain. Ce așteptări ai în urma acestui succes? Te vei orienta, de exemplu, mai mult spre roluri în filme străine?

Mi s-au întâmplat foarte multe anul ăsta. Am început să primesc tot felul de oferte de proiecte noi, dar încă nu pot să vorbesc despre nimic concret. Încerc să mă concentrez pe proiecte în afara țării, dar mi-ar plăcea foarte mult să lucrez și în țară.

Unde te putem vedea acum în România, în ce piese, în ce filme, seriale etc.?

În perioada următoare aș vrea să mă concentrez pe promovarea filmului și pe întâlnirile cu publicul, așa că nu mi-am programat proiecte noi de teatru sau TV în țară. Cred că cel mai bine veniți la unul dintre aceste evenimente.

Sursă foto: facebook.com/gocfilm

Cum arată cinematografia românească în comparație cu cea britanică, acum că ai la activ această experiență?

Nu știu dacă sunt eu în măsură să fac o comparație între cinematografia britanică și cea românească. Ce am observat este că în Marea Britanie proiectele cinematografice au acces la mai multe linii de finanțare și asta se simte în primul rând în numărul de filme care se fac anual și în numărul de debuturi.

Cred că industria de film britanic are o structură sănătoasă care e îndreptată spre a susține și a ajuta nu numai oamenii de film consacrați, ci și pe cei aflați la început de carieră. Există sindicate care se ocupă de drepturile oamenilor care fac parte din echipa de filmare. Am fost tratat ca un actor britanic membru de sindicat și am observat că sunt reglementate toate regulile ce țin de organizarea unei filmari. Cred că din punctul ăsta de vedere sunt mult peste industria din România. Ei și-au pus foarte bine la punct un regulament care apără și reglementează foarte clar modul în care trebuie să funcționeze industria pentru a-și face viața mult mai ușoară.

Vedem acum că industria de film din State este zguduită de multiple scandaluri de hărțuire/exploatare sexuală. În ce măsură ne putem aștepta la așa ceva și în România? Sau, mai bine zis, când crezi că vor ieși la suprafață și la noi astfel de exemple (pentru că e imposibil ca ele să nu existe).

Nu știu dacă și când vor ieși la suprafață cazuri asemănătoare și la noi. Dar, sincer să fiu, am auzit de astfel de cazuri și la noi, în special în zona teatrului. Am și asistat la tot felul de momente de agresiune sau hărțuire verbală îndreptată de regizor către actor sau de către unii actori spre colegii lor. Unii colegi nici măcar nu văd o problemă în genul ăsta de comportament și cred că face parte din atmosfera „repetițiilor”, dar eu cred că lucrurile se pot face și cu o atitutide de respect și încredere reciprocă.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

alec secăreanu God's Own Country actor interviu film romanesc
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde