Dracula Film Festival prin ochii lui Alin Ludu Dumbravă, selecționer al festivalului: „E minunat să-ți învingi fricile dinăuntru, te vei simți mai curajos”

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
170
Tweet

Lui Alin Ludu Dumbravă, cinefil și, mai ales, jurnalist de film, îi plac la nebunie filmele horror. Așa că rolul de selecționer al Dracula Film Festival (18 – 22 octombrie, Brașov) îi vine ca o mănușă.

Fie că este vorba de cele mai noi filme de gen, văzute la festivalurile importante, sau de filme clasice, care stau la baza unei educații cinematografice de bun simț, Alin bifează tot pentru o selecție care bagă în sperieți pe toată lumea.

Așadar, Alin este una dintre cele mai potrivite persoane pentru a povesti despre Dracula Film Festival. Așa a luat naștere și acest interviu:

Dracula Film Festival 2015

Ce face ca Brașovul să fie locul potrivit pentru un festival de filme de groază? 

Locația. Inima Transilvaniei. Oraș gotic. După ziduri. Strada Sforii, ceața de după ploaie, dinozaurul adormit -Tâmpa. Lumina crepusculară de la felinare, umbrele, caldarâmul după ploaie.

Cum e să organizezi un festival de filme de groază, rămâi cu povești stranii, se întâmplă lucruri ciudate pe timpul festivalului? 

Cel mai ciudat e după ce se termină. Rămâi cu un gol până în anul următor.

Cum decurge procesul de selecție pentru filmele din competiție și cele din afara competiției? La câte filme vă uitați, care sunt criteriile de selecție, cum vă sfătuiți etc?

Eu personal mă iau după ce văd la festivaluri. Apoi, e munca uriașă de vizionare a filmelor înscrise. Criteriul este valoarea. Și disponibilitatea. Și noutatea, prospețimea.

Cum se schimbă Brașovul pe durata festivalului?

Păi, se schimbă pentru noi. Brașovul încă nu a fost schimbat de Dracula. Încă.

Ce aduce nou Dracula Film Festival în acest an?

Cea mai bună selecție, cei mai mulți și titrati oaspeți și, zic eu, cea mai fun ediție de pînă acum!

Cea mai frumoasă amintire de la Dracula Film Festival? 

Aș vrea să fie de la ediția asta!

Care a fost prima ta experiență la cinema?

Ziua cea mai lungă, la mare la gradină, în aer liber. La 2 ani. Mai mult știu din ce mi s-a povestit. De aceea, una din primele fețe recognoscibile a rămas John Wayne. A lăsat sechele.

Care este cel mai tare horror pe care l-ai văzut? 

The Shining, Texas Chainsaw Massacre, Alien, The Thing. Un careu de ași, fiecare pe zona lui. De fapt Alien e Texas Chainsaw în spațiu, iar The Thing e Alien pe zăpadă și gheață. The Shining e alienul dinauntru. Cu toții locuiesc în hotelul Overlook.

Plus Exorcistul, Psycho, M., Nosferatu, alt careu de clasice. Tare nu e termenul potrivit, fioros, macabru, poate da. Ce te înfioară la 13 ani și continuă să o facă și 30 de ani mai târziu. The Hitcher, The Hunger, un compendiu Argento, încă câteva. Carpenter, stop joc.

Cum ai recomanda festivalul Dracula cuiva care nu a fost niciodată la el?

Nu te teme, horrorul din filme nu face rău nimănui, cel din viața reală, da. Odată ce lași prejudecățile legate de filme așa zise de groază, vei înțelege că este unul din cele mai subestimate dar și amuzante genuri de cinema. E minunat să-ți învingi fricile dinăuntru și te vei simți mai în viață și mai curajos după ce ai înfruntat întunericul proiecției! În plus, we party!

În cadrul festivalului aveți și competiția Dracula Digital, în care sunt înscrise scurtmetraje horror făcute cu telefonul. O să apelez și eu la imaginația ta și o să te rog să te gândești la un titlu și la un scurt sinopsis pentru un film de groază filmat în Brașov.

Să filmeze zilele (și mai ales nopțile) noastre la festival. Din "Cronicile vampirilor" - Near Dark (filmul lui Kathryn Bigelow din 1987). Ar merita un remake cu noi.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

interviu festival de film dracula film festival brașov
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde