Îți spunem cum e STAR WARS: Ultimii Jedi, fără niciun spoiler

Share
Tweet
Poster oficial pentru „STAR WARS: The Last Jedi”

„STAR WARS – Episodul VIII: The Last Jedi” e cel mai nou capitol din saga spațială creată de George Lucas în anii ’70. Povestea continuă fix de unde ne-a lăsat Episodul VII, urmărind Rezistența în plin război cu Ordinul Întâi.

Poți să citești mai departe liniștit, pentru că nu o să-ți dau niciun spoiler. Ar fi păcat să-ți strici surprizele înainte să vezi filmul - te așteaptă o mulțime.

Rey vs. Snoke (foto: youtube.com)

Eram mega-entuziasmat pentru filmul ăsta, mai ales după reacțiile euforice ale presei americane. Lumea spunea că încă tremură după final și că ăsta-i cel mai bun film din toată saga. L-am văzut și eu aseară și... mi-a plăcut, dar nu m-am „îndrăgostit” de el pe loc. Poate pentru că am intrat cu așteptări colosale, imposibil de atins.

Gwendoline Christie în rolul lui Captain Phasma (foto: youtube.com)

Într-unul dintre trailere îl auzim pe Luke spunând „This is not going to go the way you think” (Asta nu va decurge așa cum crezi tu). Câtă dreptate are, mai ales cu privire la desfășurarea filmului per total! Nu cred că a trecut zi în ultimii doi ani în care să nu citesc câte o teorie sau un zvon legat de continuarea poveștii și, cu toate astea, „The Last Jedi” m-a lăsat mască. În repetate rânduri. Răsturnările de situație apar de nicăieri și nici nu-ți lasă timp să le procesezi prea bine.

Andy Serkis în rolul Liderului Suprem Snoke (foto: youtube.com)

Ritmul e inconstant: alert în mare parte, dar întrerupt adesea de pasaje ușor anoste. Regizorul Rian Johnson îmbină destul de confuz trei fire epice, dintre care două sunt palpitante. Spun „confuz”, pentru că două dintre ele se întind pe 6 ore, iar celălalt pare că durează zile întregi, deși se presupune că toate se derulează în paralel. Treaba asta amintește de „Empire Strikes Back”, când rebelii fug de Imperiu și Luke se antrenează cu Yoda în același timp.

Adam Driver în rolul lui Kylo Ren (foto: youtube.com)

Aflăm răspunsurile aproape tuturor întrebărilor cu care am rămas după Episodul VII. Aflăm cine sunt părinții lui Rey, de ce a trecut Kylo Ren de Partea Întunecată, care-i treaba cu Snoke etc. Asta mă face să mă simt împlinit și, totuși, aș fi preferat să rămână mai mult mister pentru Episodul IX. „The Last Jedi” mi-a lăsat mai degrabă impresia finalului unei trilogii decât miezului ei.

Carrie Fisher în rolul Generalului Leia Organa (foto: youtube.com)

Forța e manevrată într-o manieră cu totul nouă, ceva ce nu am mai văzut vreodată în saga Star Wars. Așa cum „The Force Awakens” a introdus oprirea unui jet de laser în aer și cititul minții, „The Last Jedi” vine cu o inovație infinit mai interesantă și mai creativă. Rian Johnson nu doar continuă povestea, ci extinde mitologia francizei.

Mark Hamill în rolul lui Luke Skywalker (foto: youtube.com)

Toți actorii s-au descurcat de minune, dar Mark Hamill iese în evidență cu cea mai bună interpretare a lui Luke Skywalker de până acum. Daisy Ridley (Rey) își confirmă încă o dată talentul, Adam Driver (Kylo Ren) e mult mai convingător de data asta ca antagonist, iar Oscar Isaac ilustrează un Poe Dameron tupeist și charismatic. Regretata Carrie Fisher impresionează în rolul Generalului Leia, liderul plin de surprize al Rezistenței. Finn (John Boyega) e agitat și debusolat majoritatea filmului, dar are momentul lui de glorie spre final.

John Boyega în rolul lui Finn (foto: youtube.com)

Apropo de Finn: el și nou-venita Rose pornesc împreună într-o misiune pentru Rezistență. Fără să intru în detalii, firul ăsta epic mi se pare cel mai neinteresant din întreg filmul. Nu e o aventură inutilă, dar parcă se lungește prea mult, iar personajul Rose nu se remarcă prin nimic. În plus, locul unde ajung cei doi pare desprins mai degrabă din universul „Harry Potter”, iar CGI-ul folosit e mult și neconvingător.

Chewbacca și un porg (foto: youtube.com)

Umorul nu m-a dat pe spate. Luke (Mark Hamill) are un moment absolut hilar, poate cel mai amuzant din întreaga franciză, iar BB-8 strălucește în câteva scene à la R2-D2. Celebrii porgi te fac mai degrabă să exclami „Aww!” decât „Haha!”. În rest, glumițele mi s-au părut cam neinspirate și neadecvate în contextul unui film destul de sobru.

Dialogul e plin de citate memorabile, dar pe alocuri sună forțat și o dă în clișee. Plus că sunt reciclate multe replici clasice din trilogia originală, iar impactul lor nu-i la fel de mare.

Începe bătălia pe planeta Crait (foto: youtube.com)

Pe lângă replici, sunt reciclate momente întregi din Episoadele anilor ’80. Dacă „Force Awakens” a furat întreaga structură a Episodului IV, „The Last Jedi” îmbină multe elemente din V și VI. Măcar de data asta nu sunt reproduse în ordine cronologică, ci presărate prin poveste, astfel că nu-i la fel de deranjant.

Vulpe de cristal (foto: youtube.com)

Coloana sonoră a genialului John Williams m-a dezamăgit prin faptul că nu aduce nimic nou. E fix copy-paste după cea a Episodului VII. Avem theme song-ul lui Kylo Ren, al lui Rey, al Rezistenței, al Forței și... cam atât. Sunt doar ușor schimbate pe alocuri. Ori n-am auzit nicio piesă nouă, ori nu a fost vreuna memorabilă. În schimb, Rian Johnson se folosește de muzică mai bine decât a făcut-o J. J. Abrams, strecurând-o în momentele potrivite ca să stârnească emoții puternice.

Una peste alta, „The Last Jedi” mi s-a părut un film OK presărat cu momente epice, șocante și memorabile. E imprevizibil, creativ și îndrăzneț, dar destul de lung (2 ore jumate’) și ușor plictisitor pe alocuri. Dacă ești fan Star Wars, oricum o să mergi să-l vezi. Premiera în România e vineri, 15 decembrie.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile