Netflix începe să bage reclame ca la TV, pe banii tăi, în mijlocul bingingului

Share
19
Tweet
Netflix
Netflix Foto: Unsplash.com/@freestocks

Ar putea fi începutul sfârșitului pentru serviciile de streaming...

De când am descoperit Netflix, n-am avut decât cuvinte de laudă la adresa lor. Producții originale de calitate, ofertă actualizată constant, organizare practică, interfață intuitivă, timp de așteptare zero, preț rezonabil... Aș putea continua, dar mai bine citești articolul ăsta ca să înțelegi de ce merită să-ți faci și tu cont.

Singurul lucru care m-a deranjat vreodată la Netflix e faptul că nu poți da filmul/serialul pe pauză printr-un click oriunde pe ecran, așa cum te lasă orice media player respectabil, ci trebuie neapărat să țintești butonul din colț. Era un detaliu amărât pe care poate mulți useri nici nu l-au conștientizat. Dar acum se strecoară prin serviciul de streaming o problemă reală, una care ar putea compromite cândva întregul site: reclame.

Da, Netflix a recunoscut oficial că începe să strecoare reclame prin sesiunile de binging, adică în pauzele dintre episoade. În loc să aștepți 10 secunde până la redarea automată a următorului episod, timp în care poți citi pe ecran sinopsisul, de-acum înainte va trebui să rabzi vreo 30 de secunde urmărind un promo pentru alt film/serial de care nici nu-ți pasă. Unii redditori se jură că nu merge să le dai „skip”, dar Netflix ne asigură că putem în orice moment.

Foto: Unsplash.com/@charlesdeluvio

Tactica e momentan în stadiul de testare și doar un mic procentaj din abonații Netflix au avut ocazia să se enerveze din cauza asta. Așa, puțini cum sunt, îți dai seama că sunt revoltați. Unul dintre motivele pentru care atâtea milioane de oameni s-au abonat la Netflix e tocmai faptul că serviciul nu-ți bagă pe gât reclame. Plătești 10 euro lunar, dar ai avantajul ăsta (printre altele). Eh, uite că plusul ăsta s-ar putea transforma într-un mare minus, dacă compania hotărăște să implementeze sistemul pe scară largă.

Să vedem ce-au avut de zis reprezentanții serviciului de streaming: „La Netflix, facem sute de teste în fiecare zi ca să înțelegem mai bine ce îi ajută pe membri să găsească mai ușor conținut mișto de urmărit. În urmă cu câțiva ani, am introdus preview-urile video în experiența TV, pentru că am văzut că scade drastic timpul de browsing al membrilor și îi ajuta să găsesască mai repede ceva pe gustul lor. De atunci, am experimentat și mai mult cu video bazat pe recomandări personalizate pentru seriale și filme de pe platformă - sau care vor apărea în curând - și continuăm să învățăm de la membrii noștri.

În cazul ăsta concret, testăm ipoteza că recomandările strecurate între episoade îi ajută pe membri să descopere mai repede conținut care le-ar plăcea. E important de menționat că un membru poate da skip unui preview video în orice moment, dacă nu e interesat”.

Recunosc, trailerele cu auto-play au fost o idee foarte bună și chiar te ajută să economisești mult timp. Dar reclamele sunt o cu totul altă poveste, chiar dacă promovează filme și show-uri marca Netflix. În momentul în care te bagi la binging, nu te mai interesează nimic altceva. Nu cauți alternative. Nu te întrebi ce altceva o mai fi pe Netflix. Vrei doar să înceapă mai repede următorul episod și nici să n-auzi de reclame.

Trailere cu auto-play pe Netflix Foto: Screenshot, Youtube

Dacă Netflix chiar hotărăște să implementeze mecanismul ăsta la nivel global, ar putea fi începutul sfârșitului. Acum bagă promo-uri între episoade, dar mâine-poimâine le-ar putea vârî chiar în miezul show-ului. Sau chiar mai multe reclame pe episod, așa cum s-a ajuns deja pe YouTube. Diferența e că YouTube e moca și are tot dreptul să te frece la icre. La un moment dat, Netflix ar putea chiar să bage reclame la produse care n-au nicio treabă cu platforma în sine, dacă fac mai mulți bani așa.

Dacă scenariul ăsta distopic prinde contur, serviciile online de video streaming se vor transforma fix în televiziunea mizerabilă de acum. Să ne rugăm la toți zeii divertismentului că nu va fi cazul...

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile