Review: „Ocean’s 8”, o imitație mediocră a filmului clasic pe care-l iubești

Share
Tweet
Poster oficial pentru „Ocean's 8”

Practic, e un „Ocean's 11” cu femei, minus distracția și tensiunea specifice seriei.

Ne amintim cu drag de „Ocean’s Eleven”, clasicul în care George Clooney și Brad Pitt strâng o gașcă de infractori profesioniști ca să jefuiască trei cazinouri din Las Vegas, misiune considerată imposibilă la vremea respectivă. Filmul din 2001 a lansat o franciză distractivă și captivantă în care ne-ntoarcem acum prin spin-off-ul „Ocean’s 8”, o aventură mai puțin distractivă și deloc captivantă.

Proaspăt eliberată din închisoare, Debbie Ocean (Sandra Bullock) n-are nici cea mai mică intenție să-și continue viața ca un cetățean onest plătitor de taxe. Din contră, începe să orchestreze cel mai mare jaf al carierei, iar pentru asta are nevoie de specialiste jucate de Cate Blanchett, Helena Bonham Carter sau Rihanna. Ținta: un colier de diamante evaluat la 150 milioane $, care va fi purtat de actrița Daphne Kluger (Anne Hathaway) la un eveniment high class.

Aproape jumătate din film e pierdut recrutând membrele echipei. Bullock și Blanchett se plimbă de colo-colo, purtând discuții insipide cu viitoarele lor colege. Foarte, foarte greu ajungem la planificarea jafului propriu-zis. Până atunci ai tot timpul din lume să-ți piară complet entuziasmul.

Acțiunea nu devine niciodată deosebit de palpitantă, iar tensiune abia dacă se resimte vreun pic. Bine, e distractiv să urmărești desfășurarea jafului pas cu pas, să vezi cum se materializează planul căruia Debbie Ocean și-a dedicat ultimii cinci ani din viață, doar că totul decurge PREA lin. Mi-ar fi plăcut să văd mai multe surprize nefericite, mai multe obstacole neprevăzute care să le forțeze pe protagoniste să improvizeze. Nu prea avem parte de așa ceva, deci nici de emoții.

Furtul e cea mai distractivă parte a filmului, dar și cea mai scurtă. După ce am petrecut jumătate din film urmărind cum se conturează echipa, infracțiunea se derulează în vreo 20 de minute, după care o mai lălăim jumătate de oră trecând prin consecințele operațiunii. Aici intervine un plot twist mișto care, din păcate, a fost compromis de întreaga campanie de marketing a filmului.

De la titlul „Ocean’s 8” până la posterele oficiale cu distribuția, toată promovarea sabotează inexplicabil un moment-șoc care ar fi făcu toți banii. Nu o să-ți spun concret care e, dar e de ajuns să citești sinopsisul, apoi lista celor opt actrițe principale, și vei înțelege imediat despre ce vorbesc.

Distribuția all-star e cel mai mare plus al filmului. Cu excepția Rihannei, care joacă o caricatură, fiecare actriță își interpretează convingător personajul. Nu-i cazul să vorbim despre vreo nominalizare la Oscar, dar e o plăcere să le urmărești în acțiune.

În schimb, sunt câteva goluri măricele în logica operațiunii, ceea ce mă face să cred că scenaristul n-a apucat să-și recitească textul de suficiente ori. Ori asta, ori nimănui nu i-a păsat îndeajuns încât să-i atragă atenția asupra plot hole-urilor.

Prea multe elemente sunt furate... inspirate din „Ocean's Eleven”. Ştiu că aşa funcționează reboot-urile, dar ar fi fost de bun-simț niște paralele mai subtile.

În final, 8 îmi pare mai degrabă o repovestire neinspirată a lui 11 decât un spin-off situat în acelaşi univers cinematografic. O imitație mediocră care pare să călărească acest brand doar ca să poată striga „GIRL POWER!”. Are două-trei scene distractive, o glumă reuşită şi o distribuție talentată, dar nu excelează la niciun capitol.

„Ocean’s 8” apare în cinematografele din România vineri, 22 iunie.

Nota mea: 6/10

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile