Smiley si Bartoș dublează cel mai progresist desen animat. Îi învață pe copii să nu mai creadă, ci să cerceteze

Share
486
Tweet
Smiley și Pavel Bartoș Foto: Screenshot youtu.be/IAKOEa7vo2Q

Poate că ție îți sună a blasfemie, dar mesajul e cât se poate de nobil: un adevăr incomod e mai bun decât o minciună călduroasă.

Produs de Warner Animation Group, „Smallfoot” e cel mai nou film animat lansat în cinematografele din România. La prima vedere, e o povestioară simpluță și hazlie despre o comunitate de Yeti/Bigfoot care trăiește pe-un vârf al Munților Himalaya din Nepal. Vârful e împrejmuit de-un strat dens de nori, dincolo de care nu se zărește nimic, așa că animalele sunt convinse că acolo se termină întreaga lume.

În centru, Patriarhul Dan... Păstrătorul Pietrelor Foto: Warner Bros. Pictures

Mai mult decât atât, toată civilizația lor se bazează pe sute de pietre antice sacre (aluzie la Sfintele Scripturi) care explică formarea lumii și toate aspectele vieții cam la fel de plauzibil cum explică însăși Biblia. Spre exemplu, Yeti cred că au fost aduși pe lume prin anusul unui mare iac ceresc. Sau că muntele lor e înfipt în nori, care la rândul lor se sprijină pe spinările unor mamuți lânoși. O altă piatră sacră spune clar că NU EXISTĂ SMALLFOOT, o creatură mitică lipsită de păr, cu picioare minuscule. Adică noi, oamenii. Yeti/Bigfoot nu cred în existența noastră, dar întreaga lor dogmă începe să se clatine în momentul în care Migo (Channing Tatum, în audio original) dă nas în nas cu un om chiar pe munte.

Migo, pentru prima oară față-n față cu un Smallfoot Foto: Warner Bros. Pictures

Nerăbdător să dezvăluie întregului oraș descoperirea sa, Migo se trezește contrazis, marginalizat și exilat, pe motiv că afirmația lui e o blasfemie la adresa pietrelor sacre, care spun clar că Smallfoot nu există. Eroul nostru e catalogat eretic și izgonit din societate, dar se alătură unui grup de conspiraționiști care merg pe deviza „Cercetează, nu crede”. Gașca se pregătește să coboare sub nori, în speranța că dincolo de ei va găsi dovezi certe ale existenței lui Smallfoot și că va convinge întreaga comunitate de falsitatea scripturilor.

Poster oficial pentru „Smallfoot” Foto: Warner Bros. Pictures

Deși am 25 de ani, am mers și eu la cinema să văd „Smallfoot”, o animație dublată în română și destinată clar copiilor mici. Smiley îi face vocea omulețului descoperit de Migo, iar Pavel Bartoș e și el prin distribuție, doar că nu am reușit să-l identific sonor în niciun personaj. În schimb, erau amândoi prezenți la avanpremiera din AFI Cotroceni, iar Smiley n-a scăpat fără să se pozeze cu absolut toți copiii din public. Inclusiv cu Bartoș. Groaznic să fii vedetă...

Sala fiind plină-ochi de puști, mă pregătisem psihic pentru haos non-stop, dar au fost surprinzător de cuminți (cu excepția fetiței din fața mea, care încontinuu freca și agita prin aer un balon lunguieț care-mi bloca vederea înspre ecran). Cred că i-a captivat povestea, ceea ce mă bucură enorm, pentru că în felul ăsta au băgat la cap și mesajul extrem de important pe care „Smallfoot” îl transmite noii generații: nu mai crede tot ce ți se spune, caută adevărul prin forțele proprii!

Animația asta e o fabulă, de fapt, pentru că civilizația de Yeti e o personificare a umanității, iar scenariștii îi satirizează spiritul de turmă, ignoranța și lașitatea. Alegoria n-are pic de subtilitate, ceea ce probabil a fost o decizie bună: mă-ndoiesc că preșcolarii ar fi prins nuanțe fine, deci totul a fost gândit în așa fel încât mesajul să-și atingă sigur ținta.

Migo și Percy (Smiley) Foto: Warner Bros. Pictures

„Smallfoot” îi învață pe copii să pună la îndoială totul, să nu mai ia de bună nicio informație care nu-i sprijinită prin dovezi plauzibile, să refuze din start argumentul „E așa, pentru că așa zice Biblia” sau „pentru că așa zice Părintele”. Îi învață să caute singuri răspunsurile, să cerceteze, să aprofundeze orice subiect care le stârnește curiozitatea, să creadă în propria intuiție și să nu se oprească vreodată din a-și pune întrebări. Pe scurt, „Smallfoot” îi învață pe copii să gândească singuri, ceea ce e extraordinar venind din partea unei animații puerile.

Migo, pregătit să exploreze lumea de sub nori Foto: Warner Bros. Pictures

Obiectiv vorbind, filmul nu-i atât de amuzant pe cât sperau creatorii, nici animația nu-i vreun miracol tehnic și nici melodiile nu le vei fredona în drum spre casă. Poate că dacă le ascultam în engleză, mi s-ar fi întipărit măcar una în minte.

Cu toate astea, recomand cu tărie ca toți părinții să-și ia de mână copiii și să meargă împreună la cinema să vadă „Smallfoot”. Puștii o să se distreze și o să învețe poate cea mai importantă lecție de viață, iar părinții ar trebui să se simtă mândri că în felul ăsta contribuie enorm la dezvoltarea unei mentalități constructive și sănătoase pentru cei mici. Poate că nu vor prinde instant toate alegoriile, dar morala li se va implanta în subconștient și îi va ajuta mult pe termen lung.

„Smallfoot” ajunge în cinematografele din România chiar azi, 26 octombrie. E cazul să-ți rezervi bilet.

Nota mea: 7/10

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile