Te rog, J.K. Rowling, nu mai face alte filme în universul Harry Potter!

Share
16
Tweet
Johnny Depp în rolul lui Gellert Grindelwald Foto: Warner Bros. Pictures

Deși ție trebuie să-ți mulțumim pentru magia de care ne-am bucurat în copilărie și adolescență, vremurile alea au apus. La fel ar trebui să facă și cariera ta de scenaristă.

The Crimes of Grindelwald” e al doilea capitol al francizei „Fantastic Beasts”, derivată din clasicul „Harry Potter”. Suntem în anul 1927, o vreme în care lumea magică e tot mai interesată de ideologia hitleristă a lui Gellert Grindelwald (Johnny Depp). Scopul lui e supremația globală a vrăjitorilor pursânge, a rasei 100% „curate” din punct de vedere magic, ceea ce presupune automat eliminarea tuturor Nu-Magilor și a corciturilor. Protagonistul nostru e Newt Scamander (Eddie Redmayne), un iubitor de animale fantastice care pur și simplu vrea să scrie o enciclopedie în jurul lor. E ca nuca-n perete, în contextul ăsta. În paralel îl umărim pe Credence Barebone (Ezra Miller), un tânăr cu potențial distructiv extraordinar, care nu-și propune decât să afle cine e mă-sa biologică. Grindelwald e conștient de puterea lui și plănuiește să-l manipuleze pentru propriile foloase.

Ezra Miller în rolul lui Credence Barebone Foto: Warner Bros. Pictures

Fiind regizat de David Yates (Harry Potter 5, 6, 7, 8 și primul F.B.) și bazat pe-un scenariu de J.K. Rowling, autoarea cărților care ne-au marcat copilăria, pretențiile colosale sunt de la sine înțelese. Totuși, după dezamăgirea primului „Fantastic Beasts”, am încercat să-mi mențin speranțele la minimum. Și tot am părăsit sala frustrat și furios.

După cum știi, toate cărțile (implicit, filmele) „Harry Potter” au avut câte un mister principal captivant. Cine îl tot ajută pe Voldemort să se apropie de Piatra Filozofală? Cine a deschis Camera Secretelor? Ce vrea, de fapt, Sirius Black? Cum de au fost aleși patru concurenți pentru Turnirul Trivrăjitor? Cine morții mă-sii e Prințul Semipur? Etc. În „Crimele lui Grindelwald”, scenariul refuză să se concentreze pe un semn de întrebare anume, împărțindu-și atenția haotic în prea multe direcții. Apar mistere întortocheate de genul „Cine e tatăl fratelui vitreg al cărei surori?”, iar lumea magică se transformă în platoul unei telenovele deplorabile și plictisitoare.

Alison Sudol în rolul lui Queenie Goldstein Foto: Warner Bros. Pictures

Pun accentul pe „plictisitoare”, pentru că nici ritmul, nici personajele, nici acțiunea propriu-zisă nu au reușit să mă absoarbă vreun pic. După numai o oră mă simțeam pe punctul de a ațipi, verificându-mi ceasul în speranța că nu mai durează mult. Dar durează două ore și-un sfert, așa că roagă-te ca ție să-ți stârnească interesul.

Newt Scamander, deși interpretat de un actor absolut genial (Eddie Redmayne), e la fel de posac, stingher și inutil ca în primul film. Toată saga asta nouă e centrată pe un protagonist fad, care ar putea la fel de bine să lipsească total fără să-i resimțim absența. Deși Newt se remarcă prin sensibilitate și altruism, Rowling pare incapabilă să-l valorifice și lasă impresia că nu are vreun plan măreț pentru viitorul lui. Personajul nu are perspective, nu are un țel suprem notabil, nu promite absolut nimic. Cred că autoarea/scenarista a pornit cu stângul în ce-l privește și pare hotărâtă să continue cu stângul.

Eddie Redmayne în rolul lui Newt Scamander Foto: Warner Bros. Pictures

Printre puținele lucruri pe care le-am apreciat se numără un artificiu 3D fructificat la potențial maxim: filmul își sfidează propriul „aspect ratio”, depășind adesea granițele imaginii. Știi dungile alea negre din susul și josul ecranului, nu? De multe ori vezi elemente grafice care se extind până-n aria neagră, o zonă teoretic moartă vizual. Spre exemplu, când urmărim o pasăre zburând în film, aripile ei se desfac până dincolo de margine, creând iluzia că părăsește complet ecranul. Nu-i un procedeu nou, dar e cel mai bun motiv posibil să mergi la IMAX 3D. O experiență senzorială inedită.

Uite un exemplu din primul film, ca să înțelegi despre ce vorbesc Foto: IMAX | imax.com/news/friday-feature-why-you-should-experience-fantastic-beasts-in-imax-3d

În plus, l-am apreciat pe Jude Law în rolul tânărului Albus Dumbledore. A fost o alegere inspirată, iar actorul englez emană dozele perfecte de căldură, calm și siguranță de sine specifice personajului. Din păcate, prezența lui e cel mult un cameo generos, Dumbledore urmând să se implice concret în război abia în capitolul viitor. Și cred că teasing-ul ăsta rezumă perfect întregul film.

Jude Law (stânga) în rolul lui Albus Dumbledore Foto: Warner Bros. Pictures

„The Crimes of Grindelwald” e, practic, un trailer gigantic pentru Fantastic Beasts 3. Toată lumea își face griji cu privire la viitor, Grindelwald abia își formează armata de adepți, Credence e într-o călătorie de autodescoperire ca să afle ce are de făcut mai departe, iar evoluția lui Newt Scamander gravitează în jurul dilemei de a alege o tabără sau a sta deoparte. Nu există conflict, ci doar preludiul său. Un fiasco scenaristic.

Traseul urmat de Rowling în ultimii ani seamănă izbitor cu decăderea lui George Lucas, părintele Star Wars: după o serie de povești uluitoare care au revoluționat cultura populară, creatorii parcă au uitat complet de unde au pornit, au uitat în ce consta farmecul creațiilor originale, și-au interpretat pe dos propriile capodopere. La fel cum Lucas s-a axat în trilogia prequel pe elementul „Wars” din titlu, sacrificând spiritul aventurier și simplitatea structurală a seriei originale, acum J.K. Rowling a abandonat inocența, creativitatea și setea de explorare a lumii magice mulțumită cărora am devenit obsedați de „Harry Potter” încă din primul volum.

Altă chestie care mi-a plăcut: pisica asta uriașă Foto: Warner Bros. Pictures

Și, da, sunt perfect conștient că „Fantastic Beasts” e o serie spin-off, nu un prequel propriu-zis al poveștii „băiatului care a supraviețuit”. Dar, cu toate că încearcă să se distanțeze de origini și să se consacre ca brand de sine stătător, se agață cu disperare de toate elementele emblematice posibile, încercând să profite de pe urma recognoscibilității lor: castelul Hogwarts, Albus Dumbledore, Nicolas Flamel, Boggarții din dulap, cursurile de Apărare Contra Magiei Negre, arborele genealogic al familiei Lestrange ș.a.m.d. Mai sunt alte zeci de exemple, dar ai prins ideea. „The Crimes of Grindelwald” ne amintește constant că urmărim un film din franciza „Harry Potter”, deci mi se pare just să-l compar cu restul filmelor și să am pretenții pe măsură.

E al treilea rateu consecutiv pentru autoare, după primul F.B. și mizeria intitulată „Harry Potter și Copilul Blestemat”. Deși piesa asta de teatru s-a vrut a fi a opta carte din saga, n-a făcut altceva decât să recicleze episoade anterioare dintr-o nouă perspectivă. Oi fi eu fan al noțiunii de călătorie în timp, dar chiar și așa observ că Rowling a devenit leneșă și că nu-și mai pricepe propria creație, ca un bătrân cu Alzheimer care nu-și mai recunoaște propriul copil.

Poster oficial Foto: Warner Bros. Pictures

Singurul motiv pentru care aș risca să-mi irosesc timpul cu „Fantastic Beasts 3” e dinamica dintre Dumbledore și Grindelwald. Relația complexă a celor doi vrăjitori a fost menționată în trecere prin ultimele cărți, iar build-up-ul din filmul ăsta promite o viitoare confruntare memorabilă. Nu m-aș bizui prea mult pe garanțiile lui Rowling, dar un duel intens și homoerotic între Jude Law și Johnny Depp sună interesant.

Și vom vedea asta nu doar în următorul film. Conform IMDb, Warner Bros. sunt hotărâți să facă cel puțin trei continuări, premierele fiind programate pentru 2020, 2022 și 2024. Atât se zărește deocamdată la orizont, dar succesul la box office i-ar putea convinge să întindă coarda. „Harry Potter” e printre cele mai profitabile „vaci” cinematografice, deci ar fi imbecili să n-o mulgă de „lapte” până la ultimul strop.

În ciuda a tot ce-am zis, statistic vorbind, sunt șanse foarte mari ca ție să-ți placă „The Crimes of Grindelwald”. Spun asta pentru că am mers la avanpremieră cu încă cinci persoane, iar tuturor celorlalte le-a plăcut. Unora chiar foarte mult. Deduc astfel o posibilitate de 83,(3)% ca tu să te distrezi și să rămâi cu o impresie bună la final. Și m-aș bucura pentru tine, chiar dacă nu te-aș înțelege deloc.

Așa că mergi să-l vezi. Dacă ai copilărit cu saga „Harry Potter”, ceea ce probabil ai făcut, oricum nu ai rata premiera asta pentru nimic în lume. Apropo, filmul ajunge în cinematografe vineri, 16 noiembrie.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile