„The Disaster Artist” poate fi cel mai distractiv film pe care l-ai văzut vreodată, DAR...

Share
Tweet
James Franco în „The Disaster Artist” (foto: youtube.com)

... și avem un mare „DAR” aici...

...trebuie neapărat să vezi „The Room” mai întâi. „The Room” e filmul despre ale cărui culise s-a scris cartea „The Disaster Artist”, care acum a fost adaptată pentru marele ecran. Toate scenele memorabile din „The Room” sunt incluse, reproduse și disecate în noul film al lui James Franco, așa că pierzi mare parte din farmecul filmului dacă nu știi despre ce e vorba.

Nu o să vorbesc prea mult despre „The Room”, pentru că am făcut-o deja în articolul ăsta. Ca să-l citez pe Tom Bissell, coautor al cărții „The Disaster Artist”: „E ca un film făcut de un extraterestru care nu a văzut niciodată un film, dar i-au fost explicate în detaliu filme”. Merită să-l vezi doar ca să te distrezi copios pe seama incompetenței scenaristului, regizorului, producătorului și actorului Tommy Wiseau. Dar trebuie să-l vezi și ca să te poți bucura la maximum de noul film al lui Franco.

Revenind la subiect, „The Disaster Artist” spune povestea lui Greg Sestero (Dave Franco), un tânăr actor timid care visează la o carieră în Hollywood. Cu ocazia unor cursuri de actorie îl cunoaște pe Tommy Wiseau (James Franco), un dubios excentric plin de bani care se face de râs pe oriunde merge cu anti-talentul lui actoricesc. Greg îi admiră curajul și sinceritatea, iar cei doi ajung să se împrietenească (oarecum) și să se mute împreună în Los Angeles.

Foto: youtube.com

Tommy se izbește de refuzuri dureroase oriunde încearcă să se facă remarcat, așa că-și bagă picioarele și hotărăște să-și investească misterioasa avere într-un film propriu. Habar n-are cum arată un scenariu sau un platou de filmare, dar banii și determinarea îl propulsează pe scaunul regizoral. Iar Greg e mâna lui dreaptă, singurul prieten care crede (oarecum) în el.

Foto: youtube.com

Am râs aproape non-stop la filmul ăsta. Când nu râdeam, aveam fața pur și simplu blocată într-un zâmbet. Citisem multe povești din culisele filmului „The Room” înainte să văd „The Disaster Artist”, așa că intrasem în sala de cinema cu așteptări imense. James Franco mi le-a atins pe toate.

Foto: youtube.com

Oricât de ciudat și inapt ar fi Tommy Wiseau, apreciez faptul că James Franco nu l-a parodiat. L-a tratat pur și simplu ca pe un optimist excentric și singuratic care n-ar renunța la visul lui pentru nimic în lume. I-a arătat și latura întunecată, temperamentul vulcanic din spatele camerei de filmat, incapacitatea de a lucra în echipă și obsesia de a controla fiecare aspect al producției. I-a redat perfect și latura sensibilă, în momentele în care simțea că întreaga lume i se opune și începea să se îndoiască de sine. În loc să-l transforme într-o caricatură (ceea ce oricum este), Franco i-a conferit profunzime personajului și te face să empatizezi cu el. Bravo!

Foto: youtube.com

Despre Franco-ul mai mic n-am mare lucru de zis. Niciodată nu mi s-a părut un actor ieșit din comun, dar de data asta a fost charismatic și cred că timiditatea personajului i s-a potrivit ca o mănușă. E agresiv când trebuie, e la fel de crispat în prezența lui Tommy cum ar fi orice om din lumea asta – per total, și-a făcut treaba.

Foto: youtube.com

Nu am multe de reproșat filmului. Franco îl joacă excelent pe Tommy Wiseau (a luat și Globul de Aur pentru asta), dar mi s-a părut că exagerează pe alocuri, iar accentul bizar nu-i iese de fiecare dată. Filmul se încheie cu scene din „The Room” și reproducerea lor din „The Disaster Artist” rulând în paralel. N-am înțeles de ce. Cred că Franco voia să ne arate cât de atent a fost la detalii, deși sincronizarea e varză și comparația devine plictisitoare.

Foto: youtube.com

Oricum, astea sunt detalii insignifiante. Dacă ești fan „The Room” sau dacă măcar l-ai văzut o dată și te-a amuzat, o să adori filmul ăsta. A devenit automat unul dintre favoritele mele all-time (alături de „The Room”, evident). În schimb, dacă nu ai văzut filmul original din 2003 și intri în sala de cinema cu zero cunoștințe despre poveste, o să înțelegi totul în linii mari și o să-l percepi ca un „bromance” epic. Doar că pierzi foarte multe detalii savuroase și nici măcar nu-ți dai seama.

„The Disaster Artist” are premiera în România azi, 12 ianuarie. Îți recomand din toată inima să mergi să-l vezi, dacă nu era deja evident.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile