„Thor: Ragnarok” e leacul pentru depresie

Share
Tweet
Poster oficial pentru „Thor: Ragnarok”

Zeul Tunetului a ajuns în cinematografele din România și a adus cu el Ragnarök, apocalipsa din mitologia nordică. MARVEL ne invită la un spectacol epic cu miză uriașă, povestit în cea mai haioasă manieră posibilă.

Am participat la avanpremiera din AFI Cotroceni, în format IMAX 3D, și vreau acum să discutăm un pic despre film. Fără spoilere, deci poți citi mai departe liniștit.

2017 e un an extraordinar pentru filmele cu supereroi. În martie am plâns cu toții la „Logan”, o dramă tulburătoare costumată în supererou. În iunie a apărut „Wonder Woman”, o imensă surpriză plăcută din partea celor de la DC. În iulie ne-am distrat la „Spider-Man: Homecoming”, pe care îl consideram cel mai bun film cu supereroi făcut vreodată. Până acum. Pot să spun că „Thor: Ragnarok” le întrece pe toate.

Foto: youtube.com

„Ragnarok” e al treilea film din seria „Thor”, dar poți la fel de bine să-l consideri primul. Asta pentru că totul s-a răsucit la 180 de grade: tonul, cromatica, dialogul, până și personajele. E 80% comedie, 20% superhero movie; și excelează la ambele capitole. Nici nu-mi amintesc când am râs ultima oară așa mult într-o sală de cinema.

Loki / Tom Hiddleston și Thor / Chris Hemsworth (foto: youtube.com)

Cred că „Thor: Ragnarok” ar putea fi leacul pentru depresie. Sau măcar un tratament super-eficient pe termen mediu. Ești bombardat aproape non-stop cu culori vesele, glume bune și personaje care-ți devin dragi pe parcurs. Filmul e perfect conștient de absurditatea poveștii sale și face încontinuu mișto de el însuși.

Foto: youtube.com

Râdem, glumim, dar filmul se ia în serios atunci când e cazul. Umorul e dat pe pauză în punctul culminant și-i face loc unei bătălii epice. În sfârșit, vedem și consecințe permanente după o luptă marca MARVEL. Nu intru-n spoilere, dar recunosc că m-a surprins riscul asumat în momentul în care au alterat definitiv un personaj-cheie.

Thor/Chris Hemsworth (Foto: youtube.com)

Dacă tot am adus în discuție bătaia, simt nevoia să precizez că scenele de acțiune sunt filmate perfect. Vorbim despre cadre lungi în care protagonistul e urmărit de cameră în timp ce doboară adversari la foc automat. Sunt secvențe cursive, distractive și ușor de urmărit, fără o mie de cut-uri bruște care să te debusoleze până te-ntrebi: „Stai, al cui a fost pumnul ăla? Cine bate pe cine? Ce i-a făcut de l-a pus la pământ?”. Amintește-ți cât de haotică era acțiunea în „Avengers: Age of Ultron”, când toată lumea se bătea cu toată lumea și nu mai înțelegeai nimic.

Hulk / Mark Ruffalo (foto: youtube.com)

Ceea ce nu prea a funcționat, din punctul meu de vedere, e punctul culminant. Zeul Tunetului trebuie s-o învingă pe Zeița Morții ca să salveze ținutul Asgard, iar povestea devine serioasă dintr-odată. Personajele se opresc din glumit și noi trebuie să ne oprim din chicotit. Tranziția e bruscă și, după ce am râs cu lacrimi o oră jumate’, filmul îmi cere să-l iau în serios. N-am reușit, dar tot m-am bucurat de spectacolul vizual.

Foto: youtube.com

Ar mai fi multe de zis, dar pot să-mi rezum ideile așa: „Thor: Ragnarok” e tot ce ar trebui să fie un film cu supereroi. Te face să râzi în hohote, te ține-n priză, oferă acțiune din plin și-ți face ziua mai frumoasă. Ți-l recomand fără ezitare.

„Thor: Ragnarok” are premiera oficială vineri, 27 octombrie. Distribuția bifează nume precum Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Idris Elba, Jeff Goldblum, Mark Ruffalo, Anthony Hopkins sau Benedict Cumberbatch.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile