Twin Peaks: cine a fost primul, cartea sau serialul?

Share
11
Tweet
Twin Peaks

Dacă nu ai auzit până acum de Twin Peaks, întreabă-ți părinții.

Fenomenul Twin Peaks a început încă din aprilie 1990, cu sezonul 1, și s-a oprit la sezonul 2, în 1991.

Un serial polițist științifico-fantastic american, un precedent în cadrul genurilor horror, creat de David Lynch și Mark Frost. Pe vremea aceea, nu existau atât de multe seriale ca acum, iar genul horror nu fusese încă atât de mult exploatat, iar asta explică de ce a ajuns la rangul de fenomen.

Acțiunea se desfășoară în orășelul fictiv Twin Peaks, în nord-estul statului american Washington, și e centrată în jurul Laurei Palmer, o fată populară din oraș, ucisă într-un mod misterios.

Twin Peaks

Fanii Twin Peaks au găsit cum să-și potolească setea după misterul Laurei Palmer. Apariția cărții Jurnalul Secret al Laurei Palmer a fost neașteptată, dar îndrăgită încă de la început.

Cartea este scrisă exact ca un jurnal, la persoana I, dând un plus de credibilitate poveștii. Autoarea știe foarte bine să intre în pielea personajului-narator, stilul fiind, la început, al unei fete la vârsta pubertății, apoi al unei adolescente narcomane.

Ea întruchipează transformarea în timp a Laurei din fetița inocentă, într-o adolescentă cu probleme, cufundată în droguri și promiscuitate.

Twin Peaks

Dacă ai descoperit Twin Peaks mai târziu, lasă-mă să-ți povestesc despre dilema care l-a înconjurat. Cine a fost primul, cartea sau serialul?

Tendința e să citești mai întâi cartea, pentru că ne-am obișnuit cu logica asta, iar majoritatea filmelor și serialelor sunt inspirate din cărți. Aici nu se mai ține cont de logică.

Cartea este scrisă în 1992, la distanță de un an după terminarea serialului. Jenniffer Lynch este autoarea cărții și, de asemenea, este fiica lui David Lynch, unul dintre regizorii Twin Peaks.

Serialul a fost judecat pe motiv că nu seamănă deloc cu romanul lui Jenniffer, și e normal să se speculeze asta când nu ești informat.

Twin Peaks

Cartea a apărut ca un ajutor pentru fanii Twin Peaks pentru a înțelege mai bine povestea și pentru a veni cu detalii care nu se regăsesc în serial.

Pentru prima dată, o carte și producția televizată a acesteia se completează reciproc.

După 25 de ani, datorită succesului de care s-a bucurat acest serial, producătorii Twin Peaks au venit cu un nou sezon. Continuarea serialului a fost difuzată în mai 2017 și a provocat nostalgie fanilor fenomenului.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile