Să ținem un moment de reculegere pentru Star Wars, după ce „Solo” a băgat franciza în mormânt

Share
Tweet
Poster oficial pentru „Solo: a Star Wars story” Foto: Lucasfilm Ltd.

Disney ne promisese o aventură distractivă, dar a livrat cel mai prost film Star Wars dintre toate.

Încă un an, încă un film Star Wars fabricat de uzinele Disney. De data asta explorăm trecutul contrabandistului Han Solo într-un spin-off situat cronologic undeva între Episoadele III și IV. O poveste pe care nimeni nu și-o dorea și pe care mai bine nu o primeam deloc.

Foto: Lucasfilm Ltd.

Citisem peste tot că „Solo” e distracția întruchipată și că spectatorii se vor bucura de o aventură trăsnită, tipică unui blockbuster de vară. Pe dracu’. E lung și anost, iar scenele care se vor a fi distractive sunt pur și simplu obositoare. Vorbim despre cel mai prost tip de acțiune, parcă filmată de-un cameraman cu Parkinson și măcelărită la montaj de un editor cu ADHD. Rezultatul e un haos care-ți violează ochii.

Foto: Lucasfilm Ltd.

Am o problemă și cu cromatica filmului, cel puțin în prima jumătate. Multe scene par alb-negre, culorile fiind desaturate la extrem din dorința de a suge orice strop de magie din experiența vizionării. Ai văzut posterele oficiale, alea scăldate în culori calde mai ceva ca un curcubeu? Filmul e fix opusul lor, mare parte din timp.

Foto: Lucasfilm Ltd.

Acțiunea devine interesantă abia în ultima jumătate de oră, când personajele se opresc din fugit și apucă să stea un pic de vorbă, să mai respire. Au loc niște schimburi interesante de replici, câteva răsturnări de situație și un cameo surprinzător pe care fanii seriei îl vor aprecia.

Per total, povestea e jalnică. Tot scenariul a fost scris pornind de la câteva replici rostite de Han Solo în trilogia originală, niște detalii insignifiante care nu justifică ecranizarea. Totul se rezumă la: „Hei, mai ții minte când Han a menționat evenimentul X? Hai acum să vedem exact cum s-a desfășurat!”. Chiar nu simțeam nevoia.

Foto: Lucasfilm Ltd.

Alden Ehrenreich s-a descurcat în rolul lui Han Solo mai bine decât mă așteptam. Mai bine decât s-ar fi așteptat oricine. E charismatic, arogant, glumeț și fidel personajului cu care suntem obișnuiți. Problema e că nu emană atâta energie câtă i-ar trebui unui protagonist și uneori îmi pare moleșit, lent, depășit de situație.

Alden Ehrenreich în rolul lui Han Solo Foto: Lucasfilm Ltd.

Donald Glover a fost infinit mai convingător în rolul lui Lando Calrissian. Adesea chiar am avut impresia că urmăresc un Billy Dee Williams tânăr, adică actorul care l-a jucat pe Lando în Episoadele V și VI. Glover e responsabil pentru mai toate scenele comice în care umorul chiar funcționează.

Donald Glover în rolul lui Lando Calrissian Foto: Lucasfilm Ltd.

În schimb, partenerul său – un robot femelă numit L3-37 – poate fi considerat noul Jar-Jar Binks al universului Star Wars. E chiar mai enervant decât Jar-Jar. E o caricatură guralivă și iritantă a stereotipului feministei, iar întreaga personalitate îi gravitează în jurul ideii de drepturi egale pentru toți. Nu știe altceva. Își găsește cele mai nepotrivite momente să facă scandal pe tema asta, punându-i în pe restul eroilor în situații de rahat. Îmi pare rău, Disney, dar n-am dat bani pe bilet ca să-mi ții morală prin intermediul unui robot care nici măcar nu se potrivește în peisaj.

L3-37 Foto: Lucasfilm Ltd.

Antagonistul jucat de Paul Bettany e ca și inexistent. Apare vreo 15 minute în total și nu impresionează decât prin titulatura de șef al unei organizații criminale. Cu alte cuvinte, e amenințător doar pentru că ni se spune că e.

Paul Bettany în rolul lui Dryden Vos Foto: Lucasfilm Ltd.

Emilia Clarke impresionează în rolul lui Qi'ra, poate cel mai interesant personaj din întreg filmul. Trece prin multe și are parte de o evoluție care te lasă mască, dar nu pot intra acum în detalii.

Emilia Clarke în rolul lui Qi'ra Foto: Lucasfilm Ltd.

Una peste alta, „Solo: a Star Wars story” e un film lung, plictisitor, urât din punct de vedere vizual și complet inutil în contextul francizei. Are câteva momente ușor amuzante și cred că m-am distrat vreo 3 minute în timpul unei scene cu un jaf, dar povestea a început să mă captiveze abia în punctul culminant.

Am scris în titlu că „Solo” a băgat în mormânt franciza. Spun asta pentru că e al doilea rateu consecutiv, după ce „Episodul VIII: The Last Jedi” a înfuriat mare parte din fani și a lăsat zero loc de entuziasm pentru Episodul IX. Mi-am pierdut încrederea în abilitatea celor de la Disney de a scoate ceva bun din mina de aur a lui George Lucas. În calitate de ultra-fan Star Wars, mă văd pentru prima oară în situația de a nu-mi dori să revăd filmul. Nici dac-ar fi moca.

Nota mea: 4,5/10

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile