153 de secunde, o piesă de teatru care pornește de la realitatea incendiului din Colectiv

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
Tweet
153 de secunde

153 de secunde cartografiază atitudini, mentalități și construcții identitare ale generației celor aflați în jurul vârstei de 30 de ani, prin prisma unuia dintre cele mai marcante evenimente recente pentru mentalul social: incendiul din clubul Colectiv.

153 de secunde este o cercetare cultural-antropologică care utilizează teatrul, arta vizuală și dramaturgia afectivă, fiind compus dintr-o echipă de artiști și profesioniști profund angajați în mizele sale culturale și societale.

Echipa proiectului s-a angajat, în ultimii ani, în misiunea de a adresa și de a cerceta prin instrumente noi, de teatru contemporan, dimensiunea, cultura și modul de exprimare al generației milenialilor, atât pe teritorii locale, cât și într-un spectru internațional.

Ocolită de literatura de specialitate și de majoritatea ofertelor culturale instituționale, generația milenialilor – cei năcuți în anii ’80 și ’90 – constituie, în schimb, comunitatea culturală țintă din cadrul proiectului.

Privit ca un moment de cotitură în modul în care ne evaluăm responsabilitatea, momentul Colectiv a marcat, la nivel de conștiință, (de)construcția identitar-simbolică a unei generații.

Cu o durată de combustie cvasi-instantanee, incendiul a durat exact 153 de secunde, interval în care puteai să supraviețuiești sau nu. Implicațiile politice, morale și afective ale incendiului au ajuns în profunzimea texturii sociale românești, mobilizând o mișcare de solidarizare, dar și de autochestionare și de reflecție asupra condiției umane, fără precedent.

Spectacolul 153 de secunde spune o poveste care pornește de la realitatea incendiului din Colectiv, dar ajunge o parabolă vizuală despre o generație aflată în blocaj. Echipa proiectului a întâlnit supraviețuitori ai incendiului, a avut discuții ample cu psihologi care au lucrat cu familiile victimelor, a monitorizat aparițiile mediatice.

În urma documentării, focusul spectacolului a devenit povestea unei supraviețuitoare, Tedy Ursuleanu, căreia i s-a blocat tocul în containerul de la ieșirea din club. Cele trei elemente care au intrat în ecuație sunt:

CONTAINERUL, o construcție abstractă, dar 1-1, raportată la dimensiunile containerului care era amplasat la intrarea în clublul Colectiv și care, datorită rigidității, a materialului din care era construit și a fantelor mici, a fost cauza blocajului din timpul incendiului. Acest obiect are o voce a sa, care se inserează repetitiv în poveste și care construiește Condiția, Contextul mental care domină realitatea tinerilor din România – fix și totuși avid să se transforme.

PERSONAJUL COLECTIV este format dintr-un grup de 15 actori care trece prin diferite dinamici, în funcție de momentul afectiv pe care îl parcurg. Ei produc, prin acțiuni repetitive (ca de exemplu un pogo tipic concertelor rock sau plânsul real care durează minute în șir), o continuă stare de mișcare, degajând o senzație de comuniune, dar și de instabilitate, cu etape care se consumă complet, urmate de noi etape organice care contrazic starea anterioară.

PROTAGONISTA, tânăra care a venit în club, la primul ei date cu un tip și a ajuns prinsă cu tocul de la pantof în ușa containerului, a fost smulsă în ultmiul moment, a refuzat internarea și, câteva ore mai târziu, a intrat în comă. Protagonista, pe tot parcursul spectacolului, este țintuită de podea de propriul picior. Ea se izolează, ca story, având un arc comportamental complex, cu transformări treptate și radicale.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu instituții de cultură, ONG-uri dedicate susținerii celor afectați de incendiul din Colectiv și publicații relevante. La repetiții a asistat și Tedy Ursuleanu, pentru a verifica validitatea poveștii și pentru a ne asigura că suntem sensibili cu potențialii spectatori din rândul supraviețuitorilor, care ar asista la spectacol.

Repetițiile au avut loc în luna Iulie și se reiau din 1 Octombrie, iar premiera este preconizată pentru ultima săptămână din Octombrie 2018. Gradul de interes al presei este foarte crescut, Ioana Păun a acordat câteva interviuri printre care: Romania Libera, Radio Romania, Libertatea, solicitate înainte de lansarea publică a spectacolului, preconizată pentru Octombrie 2018.

Echipa: Ioana Păun – regia, Cătălin Rulea – scenografie, Laura Ștefănuț, Smaranda Nicolau – research, Svetlana Cârstean – scenariu, Nicoleta Lefter – artistă asociată, Denisse Moise - protagonista, Răzvan Leucea – imagine, video, Sillyconductor – Sound, Grup colectiv – Performeri, Biatrice Cozmolici – Producătoare, Evantia Barca - Comunicare

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile