Am fost să vad Faust, la Sibiu, și am realizat că spectacolul trebuia să se numească Mefisto

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet

La Sibiu, de peste 10 ani, se joacă Faust, în regia lui Silviu Purcarete. Se joacă de fiecare dată cu casa închisă și este atât de popular și cunoscut, încât oameni din toate colțurile țării vin să-l vadă sau să-l revadă.

Este cunoscut și la nivel internațional, unde a primit premii și laude, iar dacă n-ai apucat încă să-l vezi, atunci pune-l pe listă, pentru că merită să mergi la piesa asta, măcar o dată în viață.

Lumea pe care o vei găsi în interiorul Fabricii de Cultură, locul unde se joacă în prezent, este una complet fantastică, despre care nu am cum să-ți dau detalii, deoarece ideea este să fii surprins și fascinat de toate cele care se vor desfășura în fața ta.

În afară de povestea inițială și clasică - că Faust face un pact cu Mefisto - nu am citit nimic despre acest spectacol, iar niciunul dintre prietenii mei care l-au văzut nu mi-a oferit niciun detaliu care să-mi altereze propria viziune asupra lui.

Primul contact cu lumea care urma să se desfășoare pe scenă a fost într-o încăpere unde se stătea la coadă și unde pe pereți erau puse imagini cu diferite scene din piesă.

Așa mi-a furat ochii Ofelia Popii, cea care-l interpretează pe Mefisto (de când s-a lansat show-ul), în toată gloria lui - sau a ei?

Faust

Faust, spectacolul, l-am asimilat ca pe un show complet de entertainment - muzică, dans, efecte speciale, o armată de actori implicați, costume, decor, scenă - totul îți cuprinde mintea și te face să te uiți ba în dreapta, ba în stânga, să nu cumva să pierzi ceva. E grandios și muncit și cred că-și merită toate elogiile și aplauzele nesfârșite de la final.

Cred că Faust a acumulat, de-a lungul anilor, ore întregi de aplauze și emoții, pentru că nu-ți vine să-ți pui palmele pe lângă corp, chiar dacă te dor - parcă minutele trec și tu aplauzi din ce în ce mai tare.

Fiecare cred că are motivul lui pentru care aplaudă, dar cred că este un sentiment comun când se aplaudă pentru faptul că avem o așa piesă la noi în țară și cu așa actori talentați care joacă în ea.

Nu m-a omorât, nu m-a dat pe spate, deși am simțit nevoia să dorm, să mă trezesc și să-l analizez iar. Cred că trebuie să-l revăd. Însă mi-a intrat în creier, este acolo și cred că acolo va rămâne. M-a năucit și n-am știut când au trecut două ore jumate din el și poate de asta trebuie să mă reîntorc - mai așezat, mai calm, mai rațional.

Faust

Realizarea supremă este, însă, că m-am îndrăgostit de Ofelia și de Mefisto. Deși Faust (jucat de Miclos Bacs) mi-a plăcut, a fost carismatic, a fost dramatic, a fost natural, cred că întreg acest spectacol este despre Mefisto, bătălia lui lăuntrică, încercările sale de a-și câștiga sufletul tocmit și naturalețea incredibilă cu care este jucat de actriță.

De fapt, ea nu joacă, ea se transformă și devine Mefisto. Este atât de reală interpretarea ei, încât nu-ți vine să-ți imaginezi că la final de show se duce acasă, face un duș, și se joacă cu fiica ei.

Dar poate nici n-ar trebuie să-ți pese despre cum e Ofelia in real life, când pe scenă este o femeie măruntă cu o forță care ar putea cuprinde toate cele câteva sute de suflete care se află prezente în încăpere. E fenomenală!

N-ar fi Faust fără Mefisto și spectacolul ăsta n-ar mai fi jucat cu casa închisă fără Ofelia. Bag mâna în foc. Nu e niciun efort din partea ei pentru a juca acest personaj și-l stăpânește atât de bine că nici nu-ți mai dai seama că ești într-o piesă, ci poți crede cu ușurință că ai ajuns într-o lume fantastică, departe de orice idee ai tu despre convențional.

Mă-nclin în fața acestei femei talentate, motorul acestei piese și adrenalina care-l ține drept, în fața anilor. Este un spectacol să o privești în cadrul acestui spectacol!

Mergi să vezi Faust, este o experiență care trebuie să-ți pătrundă porii și mintea, live. E dreptul tău să ai orice părere vrei, la final, dar lasă-te purtat de această nebunie teatrală, fă-ți acest cadou și bucură-te că ești contemporan cu așa ceva.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

faust mefisto teatru Sibiu spectacol
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Extinde