Unde găsești cea mai bună mâncare asiatică în București - partea I
Scurt și la obiect: cele mai autentice experiențe culinare asiatice pe care le poți avea în București, chiar astăzi.
Haide, mâna sus cui nu-i place mâncarea chinezească sau sushi-ul - n-ai ridicat mâna, nu-i așa? Normal că nu, pentru că sunt de-li-cioa-se! Dar înainte să dai scroll și să vezi recomandările noastre, trebuie să știi un lucru: nu o să găsești în lista asta locurile clasice, alea de unde comanzi uneori la birou, cu colegii, și unde orice fel de mâncare vine la pachet cu sweet chilli sauce (serios, trebuie să înceteze chestia asta) sau îmbibată în soia, dar nici localurile chefilor cunoscuți de pe la noi, unde mâncarea asiatică se îmbină cu alte bucătării (it's called fusion, sweetie, look it up) și rezultă un hibrid cel puțin dubios. Nu, ai să găsești localuri unde rețetele, indiferent de originea lor pe continent, sunt respectate cu sfințenie și unde estetica întregește experiența și o ridică la rang de ritual. Să-ncepem, deci.
Edo Garden - Strada Știrbei Vodă 84A
La Edo Sushi din Știrbei Vodă te poți bucura de mâncare japoneză super gustoasă într-un mediu de-a dreptul feeric: o grădină circulară, de inspirație japoneză, unde vei fi înconjurat de zeci de plante de bambus și în mijlocul căreia vei găsi un lac populat de pești koi - simbol nipon al prieteniei. Aici poți servi diferite tipuri de sushi, sashimi, feluri principale și garnituri, cu carne sau vegetariene, dar și deserturi - ai încercat până acum „sushi” cu banane sau mango? Eu zic că a sosit momentul să o faci. Și dacă tot ești aici, încearcă și o bere japoneză Asahi, merge de minune cu un platou de sushi!
Tuk Tuk - Strada Puțul lui Zamfir 15
Cum intri în micuțul Tuk Tuk, cum simți că ai ajuns într-un restaurant autentic thailandez, direct pe coasta Asiei de sudest. Aici chiar poți trăi o experiență culinară desăvârșită, deși nu neapărat una de fine dining, ci mai degrabă una de street food. Trebuie neapărat să încerci aici supa tom yum cu fructe de mare, ușor picantă, dar și o porție de nasi goreng (preparat indonezian pe baza de orez prăjit) sau de satay de pui, servit cu sos asiatic de alune - crede-mă că ai să revii aici.
Taj Indian Restaurant - Calea 13 Septembrie 127-131
Dacă îți dorești o experiență indiană autentică, Taj e restaurantul în care trebuie neapărat să ajungi. Găsești aici zeci de preparate delicioase pe care le poți încerca pe rând sau, de ce nu, în aceeași zi - Taj organizează un brunch cu foaaarte multe feluri de mâncare (supe, curry-uri, preparate pe bază de orez, deserturi, salate, pâinici - you name it) în fiecare duminică, la prețul de doar 70 de lei de persoană. Haide, știi că vrei. În plus, aici găsești nenumărate opțiuni și pentru vegetarieni. Recomandarea mea ar fi preparatele pe bază de paneer, o brânză proaspătă, des întâlnită în bucătăria indiană, fie sub formă de garnitură, fie drept fel principal (Paneer Masala Curry) - yummm!
Ai Sushi Bar - Strada Paris 71
Ai Sushi Bar propune o abordare relaxată a bucătărei japoneze; de altfel, și decorul este unul minimalist, simplu, care contribuie la o atmosferă la fel de relaaxată și de cozy - e locul ăla în care poți să vii să te bucuri de preparatele preferate cam oricând. Pe lângă clasicele rulouri cu orez, tartarul de somon și omleta cu ciuperci shiitake sunt de neratat, așa că dacă ajungi pe acolo, încearcă-le și tu!
Seoul - Strada Aviator Mircea Zorileanu 89
Probabil că nu e chiar în drumul tău, dar dacă ajungi măcar o dată la Seoul, ai să te întorci iar și iar. Restaurantul arată întocmai ca cele din Coreea de Sud, personalul poartă costume tradiționale, mâncarea e on point și, pe lângă asta, găsești aici și câteva sortimente de alcool importat; merită încercat Macali - un fel de vin spumant din orez, ușor lăptos, dulce și efervescent. Cât despre mâncare, să nu cumva să ratezi supa cu kimchi sau, și mai bine, supa picantă cu fructe de mare și legume. Ah, și, desigur, celebrul preparat din vită, bulgoghi.
Beijing Garden - Strada Berzei 66
Poate că nu arată cine știe ce la exterior, dar odată ce ajungi înauntru, o să-mi mulțumești pentru recomandare. Mâncarea de la Beijing Garden este cât se poate de autentică - și, da, asta înseamnă că preparatele nu vor avea toate același gust, deja previzibil, de sos de soia -, iar decorul este, pe cât posibil, și el foarte autentic. Dacă ai noroc, poți prinde chiar un loc la o masă ”tradițională”, adică una care susține, de fapt, un Lazy Susan - tava aia rotitoare, considerată un adevărat centerpiece al restaurantelor chinezești și care facilitează accesul la felurile de mâncare. În China - de fapt, în general, în Asia -, se obișnuiește ca cei care ies împreună la masă să nu își comande fiecare câte un fel de mâncare, cum facem noi, europenii, ci mai degrabă un amalgam de preparate diferite, pe care apoi le împart între ei. Are sens, nu? Păi, da, pentru că guști puțin din fiecare. Haide, fă și tu ca ei dacă ajungi pe aici!
Sursa: noi