De ce să mergi la piesa Viața și moartea lui Richard al II-lea, în regia lui Radu Iacoban

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet
Ionuț Vișan - Richard al II-lea

Când ai fost ultima oară la teatru?

Chiar dacă ești un spectator frecvent, chiar dacă nu, am o propunere de going out pentru tine - spectacolul Viața și moartea lui Richard al II-lea (de William Shakespeare), în regia lui Radu Iacoban.

Este prima premieră a Teatrului Mic în 2018 și a zecea în decursul unui an de zile, și va avea premiera miercuri, 7 februarie, ora 18:30, în Sala Atelier a Teatrului Mic.

Viața și moartea lui Richard al II-lea

Vei fi martor al tragediei detronării ultimului rege legitim al Angliei, Richard al II-lea, unsul lui Dumnezeu, moment care a coincis cu instaurarea unei noi dictaturi în persoana renumitului Henry al IV-lea, conducător iubit de popor.

"Uite cum joc eu mai multe roluri și niciun personaj nu-i mulțumit. Uneori sunt rege, dar trădarea mă face să-mi doresc să fiu un biet tâlhar. Și atunci devin tâlhar.

Apoi mizeria mă convinge că-mi era mai bine înainte, ca rege. Și în momentul ăla devin rege, dar mă gândesc că-s detronat de Bolingbroke și iar nu sunt nimic". (Richard al II-lea)

Tudor Aaron Istodor - Henry Bolingbroke, duce de Hereford

Fascinanta poveste a lui Richard al II-lea, încoronat la doar 10 ani, atunci când a murit bunicul său, Edward al III-lea, devine o metaforă a instabilității politice actuale, dar și a ideii că "nu există bine sau rău, există doar efecte ale deciziilor conducătorilor și influențe directe asupra cetățenilor", așa cum spune Iacoban.

Tragedia Richard al II-lea a fost aplaudată de publicul vremii și a reprezentat un succes încă de la publicarea în edițiile in quarto din 1597.

Premiera națională a acestui titlu celebru avea loc chiar pe scena Teatrului Mic, în anul 1966, sub semnătura regizorală a lui Radu Penciulescu, pe atunci director al instituției, cu Victor Rebengiuc în rolul monarhului detronat și cu Ion Marinescu în rolul lui Henry Bolingbroke.

A fost catalogată, chiar de către regizor, drept "un fenomen colectiv, care solicită, prin subiectivismul interpretării de pe scenă, sutele de subiectivisme din sală".

Tudor Aaron Istodor, Vlad Logigan, Lucian Iftime, Andrei Seușan

PS: Următoarele spectacole: 8, 28 februarie și 1 martie, ora 18:30

Regia și versiunea scenică: Radu Iacoban

Scenografie/costume/video design: Tudor Prodan

Light design: Bogdan Gheorghiu

Traducere: George Volceanov

Distribuție:

Richard al II-lea: Ionuț Vișan

Henry Bolingbroke, duce de Hereford: Tudor Aaron Istodor

Gaunt, York, Episcopul Carlisle: Cristi Iacob

Aumerle: Vlad Logigan

Mowbray, Bushy, Northumberland: Alexandru Voicu/Lucian Iftime

Ducesa de Gloucester, Regina Isabel, Ducesa de York: Gabriela Iacob

Green, Willoughby, Grădinar: Cezar Grumăzescu

Bagot, Ross, Grădinar: Andrei Seușan

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile