Expoziția World Press Photo vine la București în mai

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet
World Press Photo 2017

World Press Photo este cea mai importantă expoziție de fotojurnalism la nivel global, iar în 2017 a ajuns la cea de-a 60-a ediție.

Dacă vrei să-ți faci o idee mai clară despre lumea în care trăim și o parte din momentele cheie care au definit-o în 2016, atunci ești așteptat la Sala Dalles, în perioada 11-28 mai 2017.

Expoziția anuală internațională ajunge la București, iar vernisajul acesteia este pe 10 mai, începând cu ora 19:00, accesul fiind liber pentru public.

În cadrul competiției, 5034 de fotografi din 126 de țări diferite și-au înscris imaginile, iar cele câștigătoare au fost alese dintr-un număr de peste 80,408 de fotografii.

Juriul a oferit premii în 8 categorii către 45 de fotografi din 25 de țări: Australia, Brazilia, Canada, Chile, China, Cehia, Finlanda, Grecia, Franța, Germania, Ungaria, India, Iran, Italia, Pakistan, Filipine, România, Rusia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Siria, Noua Zeelanda, Turcia, UK, și SUA.

World Press Photo călătorește peste tot în lume, fiind montată în peste 100 de locații din peste 45 de țări; expoziția este vizitată de peste 3,5 milioane de oameni la fiecare ediție.

Copacabana Palace

World Press Photo of the Year

Marele câștigător al competiției a fost fotograful turc Burhan Ozbilici. El l-a fotografiat pe tânărul polițist Mevlüt Mert Altıntaş după asasinarea ambasadorului rus în Turcia, în cadrul unei galerii de artă din Ankara.

Incidentul a avut loc pe 19 decembrie 2016, în timp ce ambasadorul rus Andrey Karlov ținea un discurs în cadrul spațiului artistic. Altıntaş a țipat "Allahu akbar" (Mare e Dumnezeu), iar apoi a spus în turcă "Nu uitați Aleppo. Nu uitați Siria".

An Assassination in Turkey

Mevlüt a fost omorât după ce Forțele Speciale Turcești au ajuns la galerie.

În timpul războiului civil din Siria, Rusia și Turcia au avut poziții diferite - rușii au fost de partea guvernului sirian, în timp ce turcii au fost de partea unor grupuri de rebeli. În lunile de după atac, cele două țări implicate au format un parteneriat strategic, fiecare urmărindu-și la bază propriile interese.

Migrant Crossing

Fotograful român Vadim Ghirda este unul dintre câștigătorii acestei ediții. El a luat premiul al II-lea în cadrul categoriei "Contemporary Issues", cu lucrarea "Migrant Crossing".

În fotografie putem să vedem cum o femeie este ajutată de câțiva refugiați să treacă râul Mala Reka, în apropierea orașului Idomeni. Ei încercau să ajungă în Macedonia.

Migrant Crosssing

Macedonia, Croația și Slovenia, destinații preferate de refugiații din nordul Europei, își închiseseră granițele cu cinci zile în urmă. Sute de mii de refugiați au călătorit în Macedonia anul trecut, iar ONU a spus că acumularea de oameni într-o tabără din Idomeni se transformă într-un dezastru umanitar.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile